Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Σε εξέλιξη δύο σημαντικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία για την οδική ασφάλεια των πολιτών


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014
Δελτίο Τύπου

Σε δύο από τα σημαντικότερα έργα που εκτελούνται αυτή την χρονική περίοδο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφορούν την οδική ασφάλεια των πολιτών, έκανε αυτοψία σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Πρόκειται για τις εργολαβίες «Εργασίες αντιμετώπισης κατολισθήσεων επί της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων στη θέση Παλιοβούνα» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και «Τμηματικές Ανακατασκευές Ασφαλτοταπήτων επί της Ν.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων για άρση της επικινδυνότητας», συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.
Ο Απ. Κατσιφάρας μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκο Υφαντή, τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρη Καραβίδα και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργο Σταματελάτο, επισκέφθηκαν τα σημεία όπου γίνονται οι εργασίες και ενημερώθηκαν από τους αναδόχους και τις Τεχνικές Υπηρεσίες για την εξέλιξη των σημαντικών αυτών έργων.
«Η προσπάθειά μας για να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν σταματά ποτέ. Και αυτό γιατί πρωταρχικός μας στόχος είναι να συμβάλλουμε στην αύξηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τον οδικό άξονα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Όσον αφορά το έργο της Παλιοβούνας με την ολοκλήρωσή του θα δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων με τις κατολισθήσεις που σημειώνονται συχνά. Το έργο της συντήρησης του οδοστρώματος προβλέπει την αντιμετώπιση των φθορών ώστε να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι κίνδυνοι για τους οδηγούς» και κατέληξε ο Περιφερειάρχης λέγοντας πως «τα χρήματα που έχουμε μπορεί να μην είναι πολλά και οι χρηματοδοτήσεις και οι πόροι να έρχονται με το σταγονόμετρο, όμως κάνουμε επίπονες προσπάθειες».

Αντιμετώπιση κατολισθήσεων στην Παλιοβούνα
Οι εργασίες αντιμετώπισης κατολισθήσεων επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων στη θέση Παλιοβούνα, είναι έργο προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΣΑΕΠ 001 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Τα έργα που κατασκευάζονται έχουν ως βασικό σκοπό την αναχαίτιση και τη συγκράτηση των βράχων που προέρχονται από τα ανάντη πρανή και καταλήγουν στο οδόστρωμα της Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων (από χιλιομετρική θέση 8+738 έως τη χιλιομετρική θέση 10+500), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και των επιβατών τους.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται φράχτες ανάσχεσης βραχοπτώσεων, ελεύθερα και αγκυρούμενα πλέγματα συγκράτησης βραχοπτώσεων, συντήρηση και ενίσχυση των υφιστάμενων φραχτών και πλεγμάτων, άρση καταπτώσεων και καθαρισμό των επισφαλών για βραχοπτώσεις πρανών, στηθαία ασφαλείας.

Ασφαλτόστρωση στην Αντιρρίου – Ιωαννίνων
Το έργο αυτό των τμηματικών ανακατασκευών ασφαλτοταπήτων επί της Ν.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων για την άρση της επικινδυνότητας είναι έργο προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ με χρηματοδότηση και αυτό από το ΣΑΕΠ 001 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του φθαρμένου ασφαλτοτάπητα, κατασκευή ασφαλτικών εργασιών που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκσκαφή – φρεζάρισμα παλαιού ασφαλτικού, ασφαλτική συγκολλητική επάλειψη, ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση μεταβλητού πάχους, αντιολισθηρή στρώση ασφαλτοτάπητα, ενώ θα ακολουθήσει και διαγράμμιση των σημείων.

Διαβάστε περισσότερα »...

Συνεργασία όλων για μια νέα Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014
Δελτίο Τύπου

«Η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την συνεργασία όλων». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατικής-Ιονίου» της Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Κατσιφάρας, σε δήλωσή του για το Newsletter της Επιτροπής των Περιφερειών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε: «Στον σημερινό σύνθετο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε, οι αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των πόλεων και των περιφερειών, δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά εκτείνονται πια και σε διακρατικό επίπεδο.
Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε ενεργό ρόλο από την αρχή της συζήτησης αυτής και μέσα από τη Διαπεριφερειακή Ομάδα Αδριατικής-Ιονίου της Επιτροπής των Περιφερειών, της οποίας έχουμε την Αντιπροεδρία, εργαζόμαστε ώστε η συνεργασία αυτή να αποτελέσει άξονα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας για τις Περιφέρειές μας και τις χώρες μας.
H Ελληνική Προεδρία, που ολοκληρώνεται, και η Ιταλική Προεδρία που ακολουθεί, διαμορφώνουν ένα ολόκληρο μεσογειακό έτος στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική θα αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα».
Διαβάστε περισσότερα »...

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Ν. Φούντα από τον Αναπλ/τη ΥΠΕΚΑ

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας                                                 
26.6.2014                                                                                                                                                         
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όραμα επιτέλους και νομιμότητα για την λιμνοθάλασσα Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου  - Αιτωλικού
Από κοινού να εργαστούμε για την ανάδειξη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής

                                                                                                                              
Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνης του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τα χρόνια προβλήματα που παρουσιάζονται στο παραλιακό μέτωπο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, αλλά και την ανάγκη αξιοποίησής του.

Η κ. Φούντα είχε την ευκαιρία, από βήματος Βουλής, να εκθέσει όλες τις αστοχίες που ταλανίζουν για χρόνια της ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας. Την -από το 2001- ψήφιση του νόμου «περί καθορισμού αιγιαλού και παραλίας», δεν ακολούθησε η απαραίτητη πολιτική -κεντρική και αυτοδιοικητική- βούληση, με αποτέλεσμα τραγικές συνέπειες για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του τόπου. Όπως μάλιστα κατήγγειλε η Βουλευτής, μόνο στο μέτωπο της λιμνοθάλασσας υπάρχουν πολλά οικόπεδα ανενεργά λόγω ασαφούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος κι άρα αναξιοποίητα,  πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς κατάλληλη αδειοδότηση, στην περιοχή του λιμανιού κυριαρχεί η παρανομία και η αναρχία, ενώ υπάρχουν πάνω από 1000 αυθαίρετα καταγεγραμμένα από τον Φορέα
Διαχείρισης. Όλα αυτά σε έναν τόπο με τεράστια ιστορική και περιβαλλοντική σημασία, για τον οποίο μάλιστα εκκρεμεί αίτημα ένταξης στα μνημεία της
Unesco.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. Ν. Ταγαράς παραδέχτηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί τόσο με τον καθορισμού του αιγιαλού, όσο και με την εφαρμογή του νόμου περί κατεδάφισης αυθαιρέτων είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Για το λόγο αυτό, δεσμεύτηκε ότι με πρωτοβουλία του θα συγκληθεί άμεσα σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, προκειμένου να αρθούν εμπόδια και επικαλύψεις και να βρεθεί λύση στα προβλήματα, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα κάθε τόπου και ιδιαίτερα στην μεγάλη ιστορική σημασία της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου.

Η κ. Φούντα χαιρέτισε την πρόταση του κ. Ταγαρά και πρότεινε, παράλληλα με τη συζήτηση, να διερευνηθεί η δυνατότητα προκήρυξης διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την περιοχή, διαγωνισμού που  θα λαμβάνει υπόψη τα σπουδαία μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά της, ώστε η προκήρυξή του, αλλά κυρίως η εφαρμογή της μέλλουσας πρότασης , να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου, αναδεικνύοντας την σπουδαιότητά του και τον ειδικό χαρακτήρα του.

Επιπλέον, η βουλευτής έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πελάδες (χαρακτηριστικές ξυλόπηχτες καλύβες ψαράδων)  που βρίσκονται στην λιμνοθάλασσα. Αυτές οι τόσο ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές κατασκευές, που αποτελούν πρότυπα παγκοσμίως, ελλείψει  έρευνας, μορφολογικής καταγραφής και χαρακτηρισμού, συγκαταλέγονται στα αυθαίρετα κτίσματα, παρά την παραδοσιακή τους σπουδαιότητα. Η κ. Φούντα πρότεινε να καταγραφούν επίσημα, μέσω χρηματοδότησης είτε του Πράσινου Ταμείου, είτε του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ε.Ε., ώστε να διασωθούν ως μνημεία και να αξιοποιηθούν –και στο πλαίσιο του επικείμενου διεθνούς διαγωνισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Ταγαράς δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει της προτάσεις της Βουλευτού οι οποίες θα ενταχθούν στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου που θα δρομολογηθεί και θα προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρχουν και πάλι καθυστερήσεις.

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και το Δέλτα του ποταμού Αχελώου οφείλουν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τοπόσημα διεθνούς ενδιαφέροντος, μοναδικής ανάδειξης κι όχι απαξίωσης.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον να γίνουν πραγματικότητα οι σημερινές δεσμεύσεις του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Ο τόπος μας είναι κοινός και παρακαταθήκη μας και οφείλουμε να είμαστε σύμμαχοι στην επίλυση των προβλημάτων του, ώστε να αρθούν επιτέλους όλες οι παθογένειες του παρελθόντος.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης:

Για διευκόλυνσή σας, παραθέτουμε το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Διαβάστε περισσότερα »...

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Επίκαιρη ερώτηση για το παραλιακό μέτωπο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας                                                 
23.6.2014                                                                                                                                                         
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεκδικούμε μια άλλη προοπτική για το Τοπίο, την εικόνα του δημόσιου χώρου,  το Περιβάλλον και κυρίως την ποιότητα ζωής του πολίτη στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Να σταματήσει τώρα η διαχρονική υποβάθμιση του  παραλιακού μετώπου
                                                                                                                              
Οι πρακτικές κακής και ασαφούς νομοθέτησης που διαχρονικά αποτελούν δυστυχώς τον «κανόνα» με τα λεγόμενα παραθυράκια και τις νομικές καθυστερήσεις παντός τύπου, βρίσκουν πλήρη εφαρμογή στην περίπτωση  του καθορισμού Αιγιαλού και Παραλίας. Ενώ δικαίως το 2001 με τον Νόμο 2971 «περί καθορισμού αιγιαλού και παραλίας» επιχειρήθηκε μία σοβαρή μεταρρύθμιση, σε μία χώρα που η ακτογραμμή της διαγράφει χιλιάδες χιλιόμετρα, ελλείψει κτηματολογίου, αλλά κυρίως ελλείψει πολιτικής βούλησης για την τήρηση της νομιμότητας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, η μεταρρύθμιση μετατράπηκε σύντομα σε «αρρυθμία», με τραγικές συνέπειες στην εξέλιξη και ανάπτυξη του εκάστοτε τόπου.

Όπως καταγγέλλει με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού ανήκει στην κατηγορία των περιοχών εκείνων που εν τέλει υπονομεύθηκαν από την μη ουσιαστική εφαρμογή του νόμου και την Αυτοδιοικητική αδράνεια πολλών ετών.

Ενώ σήμερα πια, στο πλαίσιο της Θαλάσσιας Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «στρατηγικής Γαλάζιας ανάπτυξης» που χαράσσεται για την επίτευξη της αποτελεσματικής και βιώσιμης διαχείρισης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, ο χωροταξικός σχεδιασμός προτάσσεται ως το κύριο εργαλείο ανάπτυξης, στην Ελλάδα του τουρισμού συνεχίζουμε να αδιαφορούμε για τις χρήσεις γης, την αυθαίρετη δόμηση, την νομιμότητα ή μη των αδειών εκμετάλλευσης, τους κανόνες γενικότερα.

Το παραλιακό μέτωπο της λιμνοθάλασσας, μιας περιοχής που προστατεύεται από τις συνθήκες Ramsar και Natura αλλά και με διάφορες διατάξεις περί «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», είναι φορέας όλων των παραπάνω παθογενειών, αφού:
·                     πλήθος οικοπέδων με πρόσωπο στη λιμνοθάλασσα έχουν ακαθόριστο ιδιοκτησιακό καθεστώς λόγω νομικών εκκρεμοτήτων αναφορικά με τον καθορισμό παλιού και νέου αιγιαλού και παραμένουν  παντελώς αναξιοποίητα,
·                     οι τελεσίδικες αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ποτέ δεν προχώρησαν σε υλοποίηση,
·                     πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, χωρίς να τηρούν κανονισμούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς σε ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα, με αποτέλεσμα μετά από καταγγελίες να μην μπορούν να προσφέρουν και στους πολίτες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες
·                     η περιοχή του λιμανιού σφύζει από παρανομίες, με τον πλειοδότη επενδυτή του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του μετώπου να έχει κηρυχθεί έκπτωτος από το 2009 και κανένας άλλος διαγωνισμός να μην έχει διεξαχθεί από τότε. Σύμφωνα δε με την υπ. αριθμ. 3364/ 01.11.2013 ερώτηση που κατατέθηκε σχετικά με την εκμετάλλευση και διοίκηση του λιμένα του Μεσολογγίου και ενώ από τις 3-11-2009 ο πλειοδότης έχει κηρυχθεί έκπτωτος, το Υπουργείο Ναυτιλίας αναμετράται σε μεταφορά ευθυνών με το Υπουργείο Τουρισμού, υποδεικνύοντας ο ένας τον άλλον ως υπεύθυνο για την κακή διαχείριση, την παρανομία στο λιμάνι και την έλλειψη εποπτείας.

Το Υ.Π.Ε.Κ.Α. οφείλει επιτέλους να λύσει το ζήτημα του καθορισμού αιγιαλού και των αντίστοιχων χρήσεων  γης και ειδικά για την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού να υπογραφεί τάχιστα σχετική Υπουργική Απόφαση.
Η αξιοποίηση των θαλάσσιων μετώπων της χώρας οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα, πάντα όμως στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και των κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας.

Η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει ακόμα σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την περιοχή του Μεσολογγίου, για την ανάδειξη αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος, με προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης και ανάδειξης του φυσικού Τοπίου. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την περιοχή σε προορισμό και θα αναβάθμιζε το επίπεδο ζωής των κατοίκων. Ιδιαίτερα την στιγμή που εκκρεμεί αίτημα για την ένταξη της περιοχής στις προστατευόμενες περιοχές της Unesco, όλοι οφείλουμε να προσπαθήσουμε ώστε να αναβαθμιστεί ο δημόσιος χώρος και η εικόνα της.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο μάλιστα, ορίστηκε συνάντηση ώστε να διευκρινιστεί πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού άμεσα.

Η Βουλευτής στην δευτερολογία της, προτίθεται να ζητήσει από τον Υπουργό να δεσμευτεί για την προκήρυξη αυτή, αλλά και για χρηματοδότηση από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου έρευνας, καταγραφής και πρότασης   για τις αυθαίρετες πελάδες (χαρακτηριστικές ξυλόπηχτες καλύβες ψαράδων) από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών ή άλλο ελληνικό Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν καθοριστεί επιτέλους εκείνα τα μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν την διατήρηση κάποιων, ως αναφαίρετο και πολύ σημαντικό παραδοσιακό στοιχείο για την λιμνοθάλασσα και την φυσιογνωμία της. Αυτές οι κατασκευές να διαχωριστούν δια παντός και επίσημα να διατηρούνται πια ως χαρακτηριστικά μνημεία για τον Τόπο, αφού εξεταστεί η φέρουσα ικανότητα της λιμνοθάλασσας και άρα το πλήθος αυτών των πελάδων.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού σε Περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να προταχθούν ήπιες και περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες κατά μήκος του παραλιακού μετώπου που θα ζωντανέψουν την περιοχή και θα την καταστήσουν προορισμό.

Τέλος, ακόμα αναμένουμε να αναζητηθούν οι ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά σε αυτοδιοικητικό και κεντρικό επίπεδο, για το «κλείσιμο του ματιού» στους παρανομούντες και την έκδοση αδειών χρήσεων που απαγορεύονται στην συγκεκριμένη περιοχή. Επιτέλους το Υ.Π.Ε.Κ.Α. πρέπει να δεσμευτεί για την τήρηση της νομιμότητας και να προνοήσει άμεσα ώστε να εκτελεστούν οι τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης των υπόλοιπων –έκδηλα και “κατάφορα”  μη παραδοσιακών- αυθαιρέτων στο ευαίσθητο οικοσύστημα, τα οποία το επιβαρύνουν περιβαλλοντικά και μορφολογικά, αισθητικά.

Ειδικά η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και το Δέλτα του ποταμού Αχελώου θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως τοπόσημα διεθνούς ενδιαφέροντος, μοναδικής ανάδειξης κι όχι απαξίωσης. Η εικόνα, η αισθητική αλλά κυρίως η ουσία του ιστορικά φορτισμένου δημόσιου χώρου πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική και να μας τιμάς όλους –κι όχι το αντίθετο.

Δεν θα σταματήσουμε να υπερτονίζουμε: η παρανομία πρέπει παραδειγματικά να παταχθεί. Νομοθετούμε για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, αφού η πολιτική αδράνεια ακυρώνει στην πράξη όλες τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.
Έστω και τώρα οφείλουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την ουσιαστική προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τις προοπτικές για την ανάπτυξη, που είναι και το ζητούμενο.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:


Διαβάστε περισσότερα »...