Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Δήλωση Δήμαρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη για τα επεισόδια στο Αιτωλικό.


Με σκηνές από ταινία τρόμου που προσεχώς θα παιχθεί σε όλη τη χώρα, μοιάζουν όλα όσα εκτυλίχθηκαν χθες βράδυ στο Αιτωλικό. Παραγωγός της το διαλυμένο και διεφθαρμένο κράτος και η πολιτική του ελίτ που το διοίκησε και το διοικεί δίχως να αντιλαμβάνεται το εύφλεκτο υλικό που έχει συσσωρευτεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας των αποφάσεων της.
Εδώ και περίπου δυο χρόνια, η κατάσταση με τους περισσότερους από 3000 αθίγγανους που ζουν στο δήμο μας και ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά του Αιτωλικού, είναι εκτός ελέγχου. Έχουν διεισδύσει στα γκέτο τους εγκληματικά στοιχεία, τα οποία σε συνεργασία με ντόπιους «νονούς», αναπτύσσουν εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και χάλυβα. Εκπαιδεύουν νεαρούς αθίγγανους οι οποίοι με θρασύτητα κλέβουν ότι μπορεί να πωληθεί και χτυπούν όποιον διαμαρτύρεται. Η τοπική μας κοινωνία και ιδίως εκείνη του Αιτωλικού, ζει εν μέσω φόβου και οργής.
Στις 9/06/2011 συνδιοργανώσαμε με το Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, ανοιχτή σύσκεψη στο Δημαρχείο Αιτωλικού, παρουσία της τότε Εισαγγελέως και του Αστυνομικού Διευθυντή. Κατέληξε σε σύρραξη όπου «εκπρόσωποι» των αθιγγάνων έβριζαν και ξυλοκοπούσαν όποιον έβρισκαν.
Την επομένη με επιστολή μου στον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή και τους συναρμόδιους Υπουργούς, επισημαίνω το πρόβλημα της «αυξημένης παραβατικότητας των αθίγγανων» και ζητώ λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Η απάντηση του Υπουργείου είναι πως στη περιοχή δεν παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.
Στις 22/06/2001 ζητώ λήψη μέτρων και τον παράνομο οικισμό αθιγγάνων της Κλείσοβας. Δεν λαμβάνω απάντηση.
Στις 1/08/2001 επανέρχομαι με νέο έγγραφο μου, όπου αναφέρω «ότι η κατάσταση με τους αθίγγανους στη Δημοτική Ενότητα Αιτωλικού βρίσκεται σχεδόν εκτός ελέγχου». Απαιτώ συγκεκριμένα μέτρα, όπως «ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, μεταφορά του στο δημοτικό οίκημα απέναντι από το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, το οποίο παραχωρούσαμε δωρεάν και οικονομική συνδρομή 400 χιλ. € για να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση τους σε ανθρώπινες συνθήκες και να αρθούν οι συνθήκες γκέτο που τροφοδοτούν την παραβατικότητα».
Κατόπιν πολλών παρεμβάσεων, έρχονται αστυνομικοί για να στελεχώσουν το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, αλλά με «άνωθεν παρέμβαση» μετατίθενται σε άλλη περιοχή της Αιτωλ/νιας. Έτσι η κατάσταση μένει ως έχει και οι λιγοστοί αστυνομικοί που δεν επαρκούν για την αστυνόμευση της περιοχής αρνούνται δικαιολογημένα να εγκατασταθούν στο χώρο που προτείναμε, στην καρδιά δηλαδή του προβλήματος.
Στις 17/11/2011 επανέρχομαι με έγγραφο μου στους ίδιους υπουργούς, με θέμα την «στέγαση των αθιγγάνων της Δ.Ε. Αιτωλικού», επισημαίνοντας εκ νέου το πρόβλημα αλλά οι πάντες αδιαφορούν. Ο τότε βουλευτής Αιτωλ/νιας Π. Κουρουμπλής καταθέτει επερώτηση στη Βουλή, αλλά τίποτα δεν αλλάζει.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα την απουσία του οργανωμένου κράτους στο Αιτωλικό έχει αναλάβει πολιτικός φορέας, ο οποίος διαλαλεί «πως θα καθαρίσει» και παροτρύνει τους αγανακτισμένους πολίτες «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». Ο νόμος του «Φαρ Ουέστ» είναι προ των πυλών και τον ζήσαμε χθες με τα πρώτα του θύματα.
Καλώ την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, έστω και τώρα, να υλοποιήσει τις προτάσεις μας και όχι να στέλνει ΜΑΤ κατόπιν εορτής που δεν αναλαμβάνει ούτε καν τη διαβίωση τους.
Καλώ τους βουλευτές της περιοχής μας να αναλάβουν τώρα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου