ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Εδικού Συνεργάτη της Εφημερίδας Συμπολιτεία με τον Γεράσιμο Π. ΚΑΖΆΝΑ, Γενικό Γραμματέα της
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ
ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
1. Κύριε Καζάνα μεγάλη ιδέα, η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, υλοποιήσιμη και τεκμηριωμένη, με έδρα την ιερή πόλη ελευθερίας Μεσολογγίου. Δυστυχώς βλέπουμε τους παράγοντες του Αγρινίου
να υπογράφουν προθύμως και να υποστηρίζουν ενθέρμως, όπως φαίνεται αυτή τη μεγάλη υπόθεση, ενώ αντιθέτως οι ταγοί του Μεσολογγίου, της ιερής πόλης του Μεσολογγίου του Νεοελληνισμού να την τορπιλίζουν. Παρακαλούμε ένα κατατοπιστικό σας σχόλιο, γιατί αυτή η εναντίωση;
Απάντηση: Η εναντίωση αυτή χαρακτηρίζει το επίπεδο παρακμής και γι’ αυτό δεν έχει γίνει κανένα αναπτυξιακό έργο στο ιστορικό Μεσολόγγι. Περιέχει δε αυτή η εναντίωση περιέχει πολλές
κατηγορίες ανθρώπων. Άλλοι, μάλιστα αξιόλογοι, γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στην ολομέλεια της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας, που είναι μόνον 21 Έλληνες. Άλλοι, που έχουν γόνιμη πολιτιστική δράση, την φοβούνται μήπως τους καπελώσει με τις παγκόσμιες δραστηριότητές της. Άλλοι αντιδρούν μήπως οι πρωτεργάτες του έργου ιστορικά έχουν δικαίωση και αναγνώριση. Προσωπικά έχω παράδειγμα, όταν ζήτησα τη βοήθεια ενός παράγοντα του Μεσολογγίου, ο αείμνηστος εκείνος παράγοντας μου απάντησε πως: «Δεν μπορεί να με βοηθήσει για να γραφεί το όνομά μου στην ιστορία»? Άλλοι έχουν παραδοθεί στην ιδέα ό,τι τίποτε δεν γίνεται για το Μεσολόγγι. Υπάρχουν, όμως και σήμερα αξιόλογοι Μεσολογγίτες με αξιόλογα αποτελέσματα υποστήριξης και είναι σ’ όλους γνωστές οι αποτελεσματικές ενέργειες, όπως και των πρώην Δημάρχων, Χρήστου Ευαγγελάτου και Κώστα Ρεπάσου. Ενώ οι δύο τελευταίοι Δήμαρχοι θεώρησαν πως έχουν την επικυριαρχία εφ’ όλων των δραστηριοτήτων του Δήμου της ιερής πόλης ελευθερίας Μεσολογγίου.(www.Ial.gr Προεδρικό Διάταγμα 108/ΦΕΚ 107, άρθρα 1 και 2 παρ.9). Η θετική προοδευτική σκέψη των , όμως, των Αγρινιωτών αποτυπώνεται στη πράξη με τις υπογραφές των 210 Βουλευτών όλων των Κομμάτων, που βοήθησαν τα μέγιστα στην Πρόταση Νόμο (www.ial.gr ). Καθώς επίσης με τη συνομιλία του αειμνήστου Στέλιου Τσιτσιμελή, Δημάρχου Αγρινίου και του Χριστόφορου Σιάμου, Προέδρου του Εμποριοβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου: «Χριστόφορε, γιατί να μαλώνουν οι δύο πόλεις; Σεις έχετε να ιδρύσετε την Διεθνή Ακαδημία ελευθερίας, την οποία κανένας δεν μπορεί να σας αμφισβητήσει»?
2. Επειδή μία σπέκουλα σχετική με την ενέργεια λίγων ενεργών πολτών Μεσολογγίου να ξεκαθαρίσουν το Εθνικό Κληροδότημα Χατζηκώστα του παλαιού Νοσοκομείου, νεοκλασσικού κτιρίου. Μπορείτε να σταθείτε εμπεριστατωμένα; Σας επισημαίνουμε πως αυτοί οι ενεργοί ξεκαθάρισαν το ιδιοκτησιακό του παλαιού Νοσοκομείου και ακύρωσαν το παράνομο Ν. Π. Δ. Δ , που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε δημιουργήσει.
Απάντηση: Οι ολιγάριθμοι ενεργοί πολίτες Μεσολογγίου κατόρθωσαν να ακυρώσουν το παράνομο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Δήμου Μεσολογγίου, που ίδρυσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στο καταστατικό του οποίου αναγράφονταν ό,τι οι μετοχές και το κτίριο ανήκουν σ΄ αυτό μετά από 166 χρόνια μη αμφισβήτησης της Διαθήκης Χατζηκώστα? Εποπτεύεται δε το Εθνικό αυτό Κληροδότημα από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.
3. Είναι αναγκαίο να μας ενημερώσετε σχετικά για τις ενέργειες παραχώρησης προς χρήση στη Διεθνή Ακαδημία Ελευθερίας και την απίστευτη γραφειοκρατία με το πρωτότυπο της Διαθήκης στη Μόσχα.
Απάντηση: Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας έκρινε πως δεν είναι επαρκής η Διαθήκη του 1846 με την οποία μέχρι σήμερα λειτούργησε επί 165 χρόνια, αλλά ήθελε να λάβει γνώση της Διαθήκης της Διαθήκης του προηγουμένου έτους 1845. Το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε το αίτημα αυτό στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας για την ανεύρεση της Διαθήκης του 1845. Μετά από δύο χρόνια ήρθε η πολυπόθητη αποτελούμενη από 52 σελίδες γραμμένες με το χέρι και αμέσως ανέκυψε το πρόβλημα της μετάφρασης. Εκεί βρισκόμαστε τώρα.
4. Γνωρίζουμε ό,τι σ’ αυτή την πόλη του Δήμου μας δεν υπάρχουν πολιτικοί όροι . Όλα είναι αποτέλεσμα κάποιων συγκυριών. Δεν υπήρξε ποτέ ένα στοιχειώδες πολιτικό σχέδιο, ο καθένας γράφεi ό,τι θέλει. Οι δε Δημοτικοί Άρχοντες, εκτός εξαιρέσεων, εξαντλούνται σε προσωπικές πολιτικές. Και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη υλοποίησης προς χρήση του νεοκλασσικό κτιρίου του Εθνικού Κληροδοτήματος Χατζηκώστα.
Απάντηση: Η ασθένεια αυτή, της μη ύπαρξης μακροπροθέσμων σχεδίων ανάπτυξης της ιστορικής πόλης και μάλιστα σχεδίων ανάπτυξης στον διεθνοποιημένε πλέον κόσμο, εκτός εξαιρέσεων, οδήγησε στη σημερινή απογύμνωσή της.
Φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα 17 περίπου εκατομμύρια Τουρίστες. Ας ερωτηθούν οι Ξενοδόχοι και οι Έμποροι πόσοι εξ’ αυτών θα έρθουν στο Μεσολόγγι; Η απάντηση θα είναι απογοητευτική, σχεδόν κανένας. Αλλά και γενικά στην Αιτωλοακαρνανία.
Το νεοκλασσικό κτίριο Χατζηκώστα συνέχεται με τον Κήπο
των Ηρώων και θ’ αποτελέσουν μαζί ένα ενιαίο σύνολο ιστορικής
μνήμης υπέρ της ελευθερίας, πνευματικής δημιουργίας και αισθητικής μορφής. Άς σημειωθεί πως σε πλήρη ανάπτυξη των δεκατριών (13) δραστηριοτήτων της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας οι χώροι του κτιρίου δεν επαρκούν. (www.ial.gr).
5. Σχετικώς με την πρόθεση κάποιων Κυπρίων αδελφών μας να δωρίσουν και να τοποθετήσουν Άγαλμα Ελευθερίας στην Πύλη, πέστε μας δεν είναι ευτελισμός;
Απάντηση: Κάθε τοποθέτηση αγάλματος στην Πύλη ή στο Κήπο των Ηρώων προαπαιτεί τη σύσταση επιτροπής Αρχιτεκτόνων, η οποία θα αποφανθεί, αν εναρμονίζεται αυτό αισθητικά με τον περιβάλλοντα χώρο. Πάντως αξίζουν συγχαρητήρια οι αδελφοί μας
Κύπριοι για αυτή την προσφορά τους. Η θέση του χώρου είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Διαδοχικά η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας έχει με τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού αλληλογραφία για το Μουσείο Ελευθερίας της Κύπρου κ.κ. Γεώργιο Δημητρίου 14.1.2009 και Γεώργιο Δημοσθένους 16.9. 2011.
Γεράσιμος Π. Καζάνας
Γενικός Γραμματέας
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου