Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Διακήρυξη Αρχών και θέσεων του Forum Ενεργών Πολιτών, Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Λάβαμε και Δημοσιεύουμε

Forum Ενεργών Πολιτών

Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Διακήρυξη Αρχών και θέσεων
εν΄ όψει Δημοτικών εκλογών

Είναι πλέον πεποίθηση όλων μας, ότι πρέπει ο Δήμος μας, να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά και να ανακτήσει το κύρος του! Είναι εμφανής η οικονομική δυσπραγία, χλωμό το επιχειρείν και το εισόδημα ελάχιστο. Ο Δήμος μας υποβαθμίστηκε ως Διοικητικό κέντρο. Απώλεσε υπηρεσίες και κυρίως τον βαρύ Πολιτικό του Λόγο στα κέντρα των αποφάσεων. Η παρακμή σε όλα τα επίπεδα είναι ορατή.

Επιβάλλεται η συνεργασία και οι απαιτούμενες συγκλίσεις έμπειρων, ικανών και ηθικά ακέραιων συνδημοτών μας, ώστε να ανακτήσουμε την πλήρη κυριότητα του Ζωτικού μας Χώρου (Λιμνοθάλασσα, Ιβάρια, Αλυκές Αλίπεδα, χωρίς να αγνοούμε βεβαίως την υποθήκευση της χώρας για 99 χρόνια!) για να υπάρξει ανάπτυξη και η περιοχή να γίνει προορισμός, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας (πρωτογενής τομέας, λιμάνι, οικοτουρισμός, ναυταθλητισμός, μαρίνα). Επισημαίνουμε ακόμη ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας είναι υπαρκτό πρόβλημα με ολέθριες συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Ο Iστορικώτατος αυτός τόπος με τους αγώνες του και ο διευρυμένος Δήμος μας αποτελεί Παγκόσμιο Σύμβολο και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία. Η ανασφάλεια όλων μας και η παραβατικότητα είναι παράγοντες υπανάπτυξης και πρέπει να αντιμετωπιστούν άκρως αποτελεσματικά. Η επιδοματική πολιτική είναι η πηγή όλων των δεινών μας και η λύση είναι μία: Εργασία για όλους! Να εργαστούμε για μια πραγματική Αυτο-Διοίκηση, με τους Δικούς της πόρους, Αρμοδιότητες και Ευθύνη, που θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του υπερτροφικού κράτους μας, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το κόστος ζωής μας. Να υπάρξουν θέσεις εργασίας με επέκταση οικονομική και όχι σε βάρος του προϋπολογισμού, δηλαδή σε βάρος των δημοτών.

Να επανακινήσουμε το ζήτημα ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανική Περιοχή) και να αναλάβουμε την διαχείρισή της. Οι όποιες επιχειρήσεις θα αδειοδοτούνται από το Δήμο, χωρίς την χρονοβόρο εμπλοκή του Δασαρχείου, της Αρχαιολογίας, της Αγροφυλακής, του Πολεμικού Ναυτικού και… κάθε συναφούς υπηρεσίας-τροχοπέδη. Απόλυτο κουμάντο ο Δήμος, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους (απόβλητα, εκπομπές κ.λ.π.). Ο πάροχος ενέργειας θα προμηθεύει το Δήμο και αυτός ως διαχειριστής της επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα δούμε ανάπτυξη, διαφορετικά θα αναλωνόμαστε σε ανοησίες!

Να καταργήσουμε τις υποχρεωτικές εισφορές και δημοσιεύσεις εταιρειών, εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών για να υπάρξει επιτέλους επιχειρηματικότητα. Είναι αδιανόητο ο Δήμος μας, με τον τεράστιο αγροτικό τομέα (είμαστε η «Μεσοποταμία» της χώρας), να μην έχει έστω μια ανεκτή Αγροτική οδοποιία, ενώ η σπατάλη των κονδυλίων να αγγίζει τα όρια της διασπάθισης.

Στη λιμνοθάλασσα και τη θάλασσα το Μεσολόγγι οφείλει το Ιστορικό του Μεγαλείο. Ένεκα Ναυτοσύνης και Πνεύματος, λόγω υψηλού εισοδήματος, προέκυψε το έπος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων». Σήμερα οι φυσικοί αυτοί πόροι, η λιμνοθάλασσα με τον αγροτικό τομέα, μπορούν να θρέψουν Δήμο 100.000 κατοίκων και πλέον.

Όσοι αντιλαμβάνονται το διακύβευμα του Μαϊου ας προβληματιστούν σοβαρά. Θυμίζουμε, ότι παλαιότερα τορπιλίστηκε η υποψηφιότητα του μακαρίτη, συμπολίτη μας και σπουδαίου Σάκη Πεπονή, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάντια! Δυστυχώς και τώρα κάποιοι απεργάζονται λύσεις με «ρετάλια εισαγωγής» που σίγουρα θα βλάψουν τα συμφέροντά μας (περαιτέρω αλυκοποίηση κ.α.) αμέσως!!

Μόνο όσοι βιώνουν τα προβλήματα αυτού του τόπου μπορούν να αφουγκραστούν τους «καημούς του».

Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την υλοποίηση όλων αυτών επειδή δεν κάναμε ποτέ πίσω στην υπεράσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος. Όσοι γνωρίζουν, έστω και ελάχιστα, δεν πρέπει να αμφιβάλλουν… Έχουμε δώσει δείγμα γραφής.

Αυτή τη φορά η ψήφος μας πρέπει να είναι πράξη πολιτική. Να είναι πράξη ευθύνης, για το παρόν και το μέλλον μας σε αυτόν τον Ένδοξο Τόπο.

Μεσολόγγι, Νοέμβριος 2018

*Για λόγους οικονομίας χώρου από τους προσυπογράψαντες και συμφωνούντες,
δημοσιεύουμε μόνο τα ονόματα (σε αλφαβητική σειρά) αυτών που αποτελούν την
επιτροπή διαβούλευσης και θα παρεμβαίνουν εξειδικευμένα στο κοινωνικό-
οικονομικό γίγνεσθαι του Δήμου μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
1. Γρηγόρης Δελαπόρτας, Ερευνητής στην Μηχανική Βιολογικών Υγρών και
ειδικός στην παθολογία της σπονδυλικής στήλης. University of Vermont
Medical Center, Αρωγός σε θέματα Συνεδριακού Τουρισμού
2. Σάκης Ζαρκαδούλης, πρ. πρόεδρος Ιχθυοτροφείων Λιμνοθάλασσας και του
Σωματείου Ελευθέρων Αλιέων Μεσολογγίου
3. Γιάννης Κανής, πρόεδρος Αιτωλικής Ενεργειακής Κοινότητας
4. Δημήτριος Κεραμισάνος, Γεωπόνος
5. Κώστας Μαλδαβίνας, επιχειρηματίας
6. Γεώργιος Μουρκούσης, Διδάκτωρας Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής
7. Σωτήρης Μπούρος, Δικηγόρος παρ΄ Εφέταις, LLM Καθηγητής Ναυτικού
Δικαίου στο University of Plymouth (BCA)
8. Αθανασία Σούγια, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου
9. Χριστόδουλος Χαβιαράς, Οικονομολόγος, χρηματοοικονομικός σύμβουλος,
στέλεχος PWC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου