Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοβουλίες του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρεμένου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της ποιοτικής γεωργίας, με προϊόντα υψηλής ποιότητας, πιστοποιημένα και με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή γεωγραφική ένδειξη, όταν καλύπτουν τις σχετικές προδιαγραφές, αναλαμβάνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.
Σχετικά με την ποικιλία ελιάς Καλαμών που καλλιεργείται στην Αιτωλοακαρνανία, όπου παράγεται και το 50% περίπου της ετήσιας εθνικής παραγωγής, ο βουλευτής υπέβαλε πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή, στηρίζοντας το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου - Ναυπακτίας, άλλων ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων του κλάδου για επέκταση της γεωγραφικής ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ώστε αυτή να καλύψει και τις περιοχές που συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο της εθνικής παραγωγής και όπου η ποιότητα του προϊόντος και οι συνθήκες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησής του δεν διαφέρουν από αυτές της υφιστάμενης ζώνης του νομού Μεσσηνίας.
Στην απάντησή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θ. Τσαυτάρης εκτιμά ότι «σε ένα πρώτο επίπεδο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβει τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχόμενο αίτημα της χώρας μας για επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης της Ελιάς Καλαμάτας ώστε να συμπεριληφθεί και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας». Και αυτό, διότι «μια επέκταση που θα υπερδιπλασίαζε την οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη και θα περιελάμβανε ουσιαστικά τη μισή ηπειρωτική Ελλάδα, θα χρειαζόταν ισχυρή τεκμηρίωση προκειμένου να αποδειχθεί ότι πληρούνται οι όροι των ενωσιακών κανονισμών και ότι το αίτημα δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στην αύξηση της εμπορικότητας των ελληνικών ελιών».
Ο υπουργός παρατηρεί ότι «στην προκειμένη περίπτωση, οι κανονισμοί απατούν ομοιογένεια της γεωγραφικής ζώνης ως προς τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος που καθορίζουν την ιδιαίτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος, κάτι που δεν φαίνεται εύκολο να αποδειχθεί για περιοχές τόσο διαφορετικές ως προς το κλίμα και το έδαφος όπως η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία ή η Φθιώτιδα. Η χρήση και μόνον της ποικιλίας Καλαμών δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για την επέκταση της ζώνης, εκτός των άλλων και για τον λόγο ότι η ίδια ποικιλία καλλιεργείται ευρέως και σε άλλες περιοχές και μάλιστα εκτός Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εξαγωγές από την παράλληλη χρήση των όρων Ελιά Καλαμών ΠΟΠ και Kalamata Olives, ονομασία που χρησιμοποιείται για ελιές ποικιλίας Καλαμών εκτός Μεσσηνίας, ο υπουργός κάνει γνωστό ότι αυτά συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε τον Ιούνιο 2012 με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου και αποφασίσθηκε να τεθεί σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Προκειμένου να στοιχειοθετηθεί και υποβληθεί επισήμως το ερώτημα, έχει ζητηθεί από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία.
Ο Γιώργος Βαρεμένος επικοινώνησε, επίσης, με τον κ. Τσαυτάρη και συζήτησε μαζί του το αίτημα για καταχώριση της στρογγυλής ελιάς Αγρινίου ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ο υπουργός δήλωσε ότι το αντιμετωπίζει θετικά και υποσχέθηκε να υποστηρίξει τον σχετικό φάκελο όταν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, υποβληθεί από τις ενδιαφερόμενες ομάδες παραγωγών.



Συνάντηση με τον δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Γιάννη Μπουλέ και τους εκπροσώπους φορέων της Ναυπάκτου και των επαρχιών Ναυπακτίας και Δωρίδας είχε σήμερα στην Αθήνα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, με τους οποίους και συζήτησε εκτενώς τις συνέπειες που θα έχει για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πόλης και της περιοχής η σχεδιαζόμενη κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ που λειτουργεί στη Ναύπακτο.
Η κατάργηση του υποκαταστήματος προβλέπεται από το υπό υλοποίηση πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΙΚΑ, σύμφωνα με το οποίο το υποκατάστημα θα αντικατασταθεί από ασφαλιστικό γραφείο τύπου ΚΕΠ με ρόλο διεκπεραιωτικό. Οι φορείς διεκδικούν την παραμονή του υποκαταστήματος, καθώς, όπως τονίζουν, το ΙΚΑ είναι ο πυλώνας της ασφάλισης των εργαζομένων και εξυπηρετεί εργοδότες, ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Στην επιτροπή φορέων, που πραγματοποίησε σύσκεψη στην Αθήνα, μετέχουν ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, οι δήμαρχοι Ναυπακτίας και Δωρίδας Γ. Μπουλές και Γ. Καπεντζώνης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Α. Χάρος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας Σ. Τσιλιγιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας Γ. Κοργιαλάς και οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Θ. Παπαθανάσης και Α. Κοτσανάς.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου