Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Παρέμβαση Γ.Βαρεμένου για την COSAC

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                                                                              25 Ιουνίου 2013


«Στην Ευρώπη δημιουργήσαμε μια χαμένη γενιά», επισήμανε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τα προβλήματα των νέων στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέρχεται στο Δουβλίνο. Τόνισε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής «που μπορεί να πει κανείς ότι έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά» και υπογράμμισε εμφατικά την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η ύφεση «με ανάπτυξη και όχι νεοφιλελεύθερες εμμονές, με συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, και χωρίς βέβαια κάποιες χώρες να κερδίζουν από την κρίση σε άλλες, που είναι εταίροι τους στην ίδια κοινότητα».

«Μιλάμε, κύριοι συνάδελφοι, για τους νέους πολίτες», είπε ο βουλευτής. «Στη Δυτική Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, αυτοί οι νέοι είναι άνεργοι σε ποσοστό 72%. Ναι, 72% ! Τρομακτικά ποσοστά καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, όπως στην Ανδαλουσία στην Ισπανία. Από αυτή την άποψη, οι νέοι εκεί είναι όλοι Ρομά, μιας και περιγράψατε τα ποσοστά ανεργίας στους Ρομά.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής, που μπορεί να πει κανείς ότι έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Δημιουργήσαμε μια generation x, μια χαμένη γενιά. Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν για χώρες της Βόρειας Ευρώπης και για όλο τον κόσμο. Δεν θέλουν να φύγουν, αναγκάζονται να το κάνουν. Κάθε καλοκαίρι, με χαρά δεχόμαστε τουρίστες από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες. Αυτοί ξέρουν από πρώτο χέρι πόσο οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά και, κανονικά, δεν θα έπρεπε να περιμένουν να τους το πει η Bild. Δουλεύουν, αρκεί να έχουν δουλειά.

Πρέπει να βγούμε από την ύφεση. Στις ΗΠΑ, το 1929, όπου η κατάσταση δεν ήταν χειρότερη από άποψη απώλειας εισοδήματος από την Ελλάδα σήμερα, είναι γνωστό τι έκανε ακόμη και ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, αντί να κηρύξει τον πόλεμο στον δημόσιο τομέα. Συνδυασμός, λοιπόν, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ανάπτυξη και όχι νεοφιλελεύθερες εμμονές. Και χωρίς, βέβαια, κάποιες χώρες να κερδίζουν από την κρίση σε άλλες χώρες, που είναι εταίροι τους στην ίδια κοινότητα. Αν δεν γίνει αυτό, οι διακρίσεις θα διαιωνίζονται και η ευρωπαϊκή ελίτ θα ενισχύει τον φασισμό, ακόμη και αν δεν το θέλει».

Και ο Γιώργος Βαρεμένος κατέληξε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας κοινής απάντησης στην κρίση, που «δεν είναι ελληνική, ισπανική, πορτογαλική ή ιρλανδική, αλλά είναι ευρωπαϊκή». «Αν δεν υπάρξει κοινή απάντηση», είπε, «δεν θα υπάρξει κοινό μέλλον. Οι θεσμοί που εκφράζουν τους λαούς στην Ευρώπη, έχουν υποβαθμιστεί. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί. Διότι η μεγάλη αντίφαση είναι η εξής: μιλάμε για ολοκλήρωση και αυτό που ζούμε, είναι η διαίρεση. Ένα ιδιόμορφο πολιτικό απαρτχάιντ. Ποια Ευρώπη θέλουμε, κύριοι συνάδελφοι;».

Η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) αποτελεί βήμα ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών - μελών, των κοινοβουλίων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1989, συνεκλήθη για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου στο Παρίσι και συνεδριάζει αυτές τις μέρες στο Δουβλίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου