Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Δράσεις του εθελοντικού σωματείου ΠΡΟΤΕΚΤΑ Μεσολογγίου για την Πολιτική Προστασία και τον Εθελοντισμό


Συνεχίζοντας τις δράσεις  του για τον εθελοντισμό και την Πολιτική  Προστασία, το εθελοντικό σωματείο   ΠΡΟΤΕΚΤΑ  Μεσολογγίου συμμετείχε  με αριθμό μελών του στην Πανελλαδική άσκηση για την αντιμετώπιση  δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης (άνω των 1500 στρεμμάτων) σε πραγματικές συνθήκες με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ».
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17  Μαΐου στην περιοχή «Άγιος  Αθανάσιος» βόρεια της Τοπικής Κοινότητας Ρίζας, Δημοτικής Ενότητας Αντιρρίου , Δήμου Ναυπάκτου.
Σκοπός της άσκησης ήταν η επιχειρησιακή αφύπνιση, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού και η βελτιοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων στην δασοπυρόσβεση φορέων εν όψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Εκτός των πυροσβεστικών δυνάμεων έλαβαν μέρος   Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , μέλη του ΠΡΟΤΕΚΤΑ Μεσολογγίου, υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας , η Ελληνική Αστυνομία , η  ΔΕΗ κ.λ.π..
Επίσης  στις 18-19 και 20  Μαΐου πραγματοποιήθηκε τριήμερο σεμινάριο διάρκειας 21 ωρών εκπαίδευσης των μελών του ΠΡΟΤΕΚΤΑ  σε θέματα   δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης-διάσωσης . Το σεμινάριο οργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (στις εθελοντικές οργανώσεις της οποίας υπάγεται ο ΠΡΟΤΕΚΤΑ Μεσολογγίου),σε συνεργασία  με το Πυροσβεστικό Σώμα και τον ΠΡΟΤΕΚΤΑ  Μεσολογγίου. Εισηγητής ήταν ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Θέρμου κ. Αλέξανδρος  Θεοδωρόπουλος  και το παρακολούθησαν 26 εθελοντές μέλη του ΠΡΟΤΕΚΤΑ Μεσολογγίου . Σκοπός  η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των εθελοντών  οι οποίοι σύντομα θα ξεκινήσουν περιπολίες για δασοπροστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές οι οποίες προξενούν μεγάλες και πολλές φορές ανεπανόρθωτες ζημιές .
Ας σημειωθεί ότι  μέλη του ΠΡΟΤΕΚΤΑ συμμετέχουν σε κατασβέσεις πυρκαγιών από το 2007 κάθε χρόνο και σε περιπολίες δασοπροστασίας από το 2008 μέχρι σήμερα  καλύπτοντας από το υστέρημά τους  τα έξοδα για τα καύσιμα και ότι άλλο χρειάζεται. Οι περιοχές που καλύπτονται είναι ο Αράκυνθος , Ο  Άγιος  Συμεών ,η Αγία Αγάθη , ο Φράξος και η περιοχή από Χάνια Γαυρολίμνης-Περιθώρι.
Τέλος την 5η Ιούνη ,με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος , μέλη του τομέα διάσωσης του ΠΡΟΤΕΚΤΑ θα καθαρίσουν μέρος του πυθμένα του λιμανιού και σε καθαρισμό ακτών συμμετέχοντας σε δράση που οργανώνει  ο   Δήμος  Ιερής Πόλης  Μεσολογγίου .
Ως γνωστό οι καθαρισμοί των ακτών οργανώνονται από τη  ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ  SOS σε συνεργασία με Δήμους , Σχολεία και άλλους φορείς.

Με  εκτίμηση

                                            
         Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ              ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΟΥΤΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου