Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Πένθος στον Αγωνιστή της Ελευθερίας ΓΕΩΡΓΙΟ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΑΓΚΑΚΗ

Αξιότιμο Κύριο
ΓΕΩΡΓΙΟ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΑΓΚΑΚΗ
Καθηγητή – τ.Υπουργό Αθήνα 22.2.2009
Μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας


Αγαπητέ μου Φίλε

Με μεγάλη χαρά πήρα στα χέρια μου το δραματικό βιβλίο: «ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ», (έκδοση ΙΚΑΡΟΣ), που είχε παγκόσμια απήχηση.
Ένα έργο δραματικής βιωματικής περιγραφής του έγκλειστου αντι-στασιακού στην απομόνωση. Αναδεικνύει τις κορυφαίες στιγμές της αν-θρώπινης φύσης, τόσο τη συνειδησιακή στάση της αδιαπραγμάτευτης ελευθερίας του έγκλειστου στη φυλακή, όσο και την παραφουσκωμένη υπεροψία και μέθη του δεσμώτη της δικτατορικής εξουσίας.
Στην απάνθρωπη απομόνωση, μοναδική επικοινωνία και συνομιλητής μας είναι ο εαυτός μας. Χαρακτηριστικά ο επικός θείος Όμηρος διηγείται πως ο Οδυσσέας, όταν βρέθηκε μόνος στη μάχη διαλογίστηκε:

«Αλλά γιατί διαλέγεται αυτά η καρδιά μου; Γιατί γνωρίζω, ότι οι δειλοί μεν φεύγουν από τον πόλεμο, όποιος δε αριστεύει στη μάχη, αυτός μεγάλη ανάγκη είναι να ίσταται κρατερώς, είτε χτυπήθηκε είτε χτύπησε άλλον», (Ιλιάδα Λ 407).
Ακολουθούν εικόνες απείρου ψυχικού και ιδεολογικού δραματικού κάλλους της ανθρώπινης φύσης μέσα στην απομόνωση. Πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια το δραματικό μονόπρακτο αυτό έργο να γυρισθεί σε ταινία με υψηλές προδιαγραφές σκηνοθέτη, ηθοποιού και παραγωγής. Ο φιλικός διάλογος του έγκλειστου με τον εαυτό του να μεταβάλλεται σε εχθρότητα. Ο νεκρός αδελφός να τον επισκέπτεται τακτικά και να συζητούν για ώρες θέματα, που έζησαν της καθημερινότητας! Τρία κουνούπια στο απομονωτήριο να τον συντροφεύουν στην απάνθρωπη μοναξιά του. Και εκείνος τα βράδια να ξεγυμνώνει το χέρι του και να το απλώνει με ευχαρίστηση για να τα τα-ΐσει με το αίμα του!
Έζησα πολύ λιγότερες εμπειρίες κράτησης στα κρατητήρια της ο-δού Μπουμπουλίνας μαζί με τον τ. Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κα-κλαμάνη και άλλους διαλεχτούς αγωνιστές της ελευθερίας, ικανές, όμως, να αναπλάσουν το μέγεθος των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης ενός έγκλειστου στην απομόνωση.
«Ελευθερία, αγάπη μου» αναφωνεί ο έγκλειστος στην α-πομόνωση! Ελευθερία που αναπτύσσεται στο ζωογόνο θερμοκήπιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο αξεπέραστος πολιτειολόγος όλων των εποχών Αριστοτέλης θα διαπιστώσει με σαφήνεια ότι: «Πολίτευμα δ’ έστι το κύριον των πόλεων», (Πολιτικά Γ 1279α 7). «Υπόθεσις μεν ουν της δημοκρατικής πολιτείας, ελευθερία»(Πολιτικά ΣΤ 1317α 2). «Οίον ελευθερία όλως ίσοι… της δε ελευθερίας μετέχουσι πάντες», (Πολιτικά Γ 1280α). Και «Ηκιστα μοχθηρόν έστιν δημοκρατία» (Ηθικά Νικομάχεια Θ1160β22). «Επί μικρόν δη και εν ταις τυραννίσιν αι φιλίαι και το δίκαιον, εν δε ταις δημοκρατίαις επί πλείστον. πολλά γαρ τα κοινά ίσοις ούσιν», (Ηθικά Νικομάχεια Θ 1161β 10).
Ο πρόλογος δε του κοινού μας φίλου Δημήτρη Θ.Τσάτσου είναι στοχαστικός και διεισδυτικός.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο Προσωρινός Γενικός Γραμματέας

Γεράσιμος Π. Καζάνας

Κοινοποίηση:
Στα Μέλη της
Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας
www.ial.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου