Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι.Π Μεσολογγίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση πραγματοποίησε τη Δευτέρα 19/09/11 η Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου με το βουλευτή κ. Ανδρέα Μακρυπίδη στα γραφεία του Συλλόγου, προκειμένου να συζητηθούν τοπικά θέματα, αλλά και θέματα εμπορίου.
Αρχικά, μετά από ερώτηση του Δ.Σ., ο κ. Μακρυπίδης ανέφερε ότι θα υπάρχουν 2 ΔΥΟ στο νομό με τις ίδιες αρμοδιότητες και ότι η ΔΥΟ Μεσολογγίου πρόκειται να αναβαθμιστεί. Ενημέρωσε ακόμα ότι το τελωνείο Μεσολογγίου θα παραμείνει ως έχει.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, επισήμανε ότι ο διευρυμένος δήμος Ι.Π.Μεσολογγίου περιλαμβάνει 4 αρχαίες πόλεις, τις : Καλυδώνα, Αλίκιρνα , Πλευρώνα, Οινιάδες αι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της πόλεως είναι ο τουρισμός άρα θεωρείται επιτακτική η άμεση δημιουργία και λειτουργία του κεντρικού αρχαιολογικού μουσείου στην πρωτεύουσα- πόλη του νομού.

Τρίτο θέμα συζήτησης ήταν το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Το Δ.Σ. του Συλλόγου σχολίασε ότι ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος είναι πλήρως ικανοποιημένος με το έργο του κ. Νικολόπουλου, μέχρι τώρα Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και υπογράμμισε ότι το πρέπον θα ήταν άνθρωποι με αποδεδειγμένο και θετικό έργο να παραμένουν στις θέσεις.
Κατόπιν, αναφέρθηκε στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου το οποίο είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη της πόλης και ζήτησε να παραμείνουν ανοιχτά τα 3 τμήματα που πρόκειται να κλείσουν και ιδιαίτερα το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
Το Προεδρείο πρότεινε ακόμα να αναλάβει νέα διοίκηση το Λιμενικό Ταμείο, η οποία θα ελέγχεται και η οποία θα μπορέσει να δώσει μια ώθηση και πνοή στο λιμάνι του Μεσολογγίου αλλά και στην παράκτια περιοχή της οποίας η ανάπτυξη βασίζεται στο λιμάνι. Ζήτησε τη βοήθεια του κ. Μακρυπίδη στο να περάσει το Λιμενικό Ταμείο στο Δήμο έτσι ώστε οι διάφοροι φορείς να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λιμανιού.
Ο Αντιπρόεδρος κ Πασιόπουλος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην περιοχή Μεσόκαμπος Μεσολογγίου και ζήτησε να αναπτυχθεί η περιοχή αυτή μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων, καθώς από το 1974 έχει χαρακτηρισθεί ΒΙ.ΠΕ (Βιομηχανικής Περιοχή) και μάλιστα η ΝΑΒΙΠΕ στο Πλατυγιάλι είναι παράρτημά της.
Τέλος, ο κ. Πασιόπουλος ζήτησε να συνδεθεί το τελωνείο Μεσολογγίου με το τελωνείο Αστακού.
Όσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ο κ. Μακρυπίδης συμφώνησε με την πρόταση του Συλλόγου για ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι κι επισήμανε ότι θα πρέπει η ενέργεια αυτή να συνδυαστεί με την Ακαδημία της Ελευθερίας, η οποία έχει μείνει αναξιοποίητη. Συγκεκριμένα, πρότεινε να ξεπεραστούν τα όποια τεχνικά προβλήματα και να αρχίσουν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και ομιλίες από δημόσια πρόσωπα, βοηθώντας έτσι και την ανάπτυξη της περιοχής.
Στο συνέχεια, σχολίασε ότι δεν έχει λόγο στην αντικατάσταση του Διοικητή του Νοσοκομείου και γι’ αυτό πρότεινε στη Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με το νέο Διοικητή και Υποδιοικητή του Νοσοκομείου, να καταγράψει τα αιτήματά της και να τα μεταφέρει στον ίδιο ώστε να μπορέσει να παρέμβει.
Σχετικά με το Λιμενικό Ταμείο, συμφώνησε με την πρόταση του Συλλόγου για αλλαγή διοίκησης και στο θέμα του Μεσόκαμπου τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αναδείξει ο Δήμος σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο.
Στο θέμα του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχαν με την κ. Διαμαντοπούλου ζήτησαν να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας με κατάλληλες υποδομές και όχι να υπάρχουν 4 μικρά τμήματα.
Κατόπιν, η Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου αναφέρθηκε στα τρέχοντα προβλήματα των εμπόρων που οφείλονται στην οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στα προϊόντα σίτισης και τις υπηρεσίες εστίασης, στο συντελεστή κέρδους ο οποίος έχει ανέλθει στο 45% και στη μηδενική ρευστότητα της αγοράς. Τόνισε ότι οι συνεχόμενοι φόροι καταστρέφουν την αγορά, ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί και ότι άμεσο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το κλείσιμο πολλών καταστημάτων με ό,τι ψυχολογικές επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό.
Πρότεινε ακόμα, να ψηφιστεί ένα απλό, σύγχρονο, δίκαιο και εφαρμόσιμο φορολογικό σύστημα με μακροχρόνια προοπτική που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και συγκεκριμένα κατέθεσε στον κ. Μακρυπίδη ένα υπόμνημα 40 προτάσεων που προτείνει η ΕΣΕΕ για ένα Νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
Κατόπιν, ζήτησε παράταση αποπληρωμής στα πυροδάνεια και στα δάνεια ΤΕΜΠΕ .
Ο κ. Μακρυπίδης απάντησε ότι περιμένουν στο επόμενο δίμηνο εξελίξεις σε σχέση με τα παραπάνω δάνεια και ότι είναι υπέρ της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ και της επαναφοράς αντικειμενικών τεκμηρίων τα οποία θα είναι διαφορετικά για ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμα, θέση του είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα και όχι στη δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι άποψή του είναι να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές εκτός συγκεκριμένων αναπτυξιακών και κοινωνικών και ακόμα, να καταργηθεί ο Κ.Β.Σ. ο οποίος αποτελεί πηγή φοροδιαφυγής.
Τέλος, ανέφερε ότι περιμένει να του κατατεθούν κι άλλες συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν το φορολογικό σύστημα.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου