Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΜ

Μεσολόγγι 21-9-2012
Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου πιστοποιούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η κατάσταση στη Δημοτική Επιχείρηση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να γίνει μη αναστρέψιμη. Εάν συνεχισθεί η μέχρι σήμερα αδράνεια της Δημοτικής Αρχής σε συνδυασμό με εγγενείς αδυναμίες λειτουργίας της επιχείρησης, φοβάμαι ότι πολύ σύντομα η ΔΕΥΑΜ θα ιδιωτικοποιηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και τους καταναλωτές. Από τα στοιχεία ισολογισμού του 2011 που αφορούν την πρώην ΔΕΥΑΜ και την πρώην ΔΕΥΑΟ, προκύπτει ζημία γενικής χρήσης 414.054,15 ευρώ. Επειδή όλοι γνωρίζουμε πως καταρτίζονται οι ισολογισμοί, εκτιμάται ότι η ζημία της επιχείρησης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία.
Οι ανείσπρακτες οφειλές φτάνουν τα 2.700.000 ευρώ και οι οφειλές στο νέο Δήμο ξεπερνούν τα 4.000.000 ευρώ. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ κάνει καθημερινά διακοπές διεκδικώντας οφειλές που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ.
Το πρόβλημα της Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού οξύνεται και λόγω σοβαρών ευθυνών της πρώην Δημοτικής Αρχής Αιτωλικού και λόγω υπερβολικών καταναλώσεων, αδήλωτων υδρομέτρων και έλλειψης κωδικών καταναλωτών. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός της ακαταλληλότητας του νερού από την πηγή του κεφαλόβρυσου δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην είσπραξη εσόδων από το Αιτωλικό. Οι κάτοικοι δικαίως διαμαρτύρονται διότι η επιβολή χρέωσης κατανάλωσης ανά υδρόμετρο αντίκειται στην αρχή της αποδοτικότητας και τον υπολογισμό επί της πραγματικής κατανάλωσης του νερού με βάση τον όγκο του νερού και όχι πλασματικά στοιχεία (πάγιο ή ελάχιστη κατανάλωση).
Για τον λόγο αυτό ως εκπρόσωπος του Ε.Κ. Μεσολογγίου καταψήφισα στις 19-9-2012 στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ την επανέκδοση των λογαριασμών για το Αιτωλικό. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι δημότες του Αιτωλικού δεν πρέπει να πληρώνουν ύδρευση – αποχέτευση στα πλαίσια της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του Δήμου και στην βάση πραγματικών μετρήσεων και κατανάλωσης παρεχόμενης υπηρεσίας. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και για την Δημοτική Ενότητα Οινιαδών και όχι οι καταναλωτές να πληρώνουν “συμβολικά”. Υδρόμετρα λοιπόν παντού, πραγματικές μετρήσεις, ενιαίο τιμολόγιο και έκδοση λογαριασμών όπως είναι σήμερα και όχι ανά δίμηνο διότι εμμέσως πλην σαφώς το μέτρο θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους Δημότες.
Και επειδή δημιουργούνται εντυπώσεις από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν οι οφειλές καταναλωτών από λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης περιόδου 2004 – 2011 είναι 1.861.093,47 ευρώ, εκ των οποίων το 1.243.980,71 ευρώ αφορά το Μεσολόγγι και τα 617.102,76 ευρώ τις Οινιάδες. Επίσης υπάρχουν παλιότερες επισφαλείς απαιτήσεις 128.040,07 ευρώ για οφειλές καταναλωτών την περίοδο 1993 – 2004 για το Μεσολόγγι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις οφειλές 1.240.000 ευρώ του Μεσολογγίου, μεγαλοοφειλέτες είναι το Δημοτικό Στάδιο (200.000), οι Αλυκές (80.000), το Στρατόπεδο (80.000), το Νοσοκομείο (60.000), το Τ.Ε.Ι. (30.000)! Καθώς επίσης από το σύνολο των οφειλών (2.700.000 ευρώ) τα μισά περίπου αφορούν χρεώσεις κάτω από 100 ευρώ και τα υπόλοιπα μισά χρεώσεις πάνω από 100 ευρώ.
Στην βάση της παραπάνω δραματικής κατάστασης ως εκπρόσωπος της διοίκησης του Ε.Κ. Μεσολογγίου επανέφερα τις παρακάτω προτάσεις:
1)     Ρύθμιση οφειλών με δόσεις από 2 έως 20 ευρώ και ελάχιστη καταβολή δόσης τα 10 ευρώ. η πρόταση υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. με την εξής κλιμάκωση:
-        Οφειλές έως 500 ª 20% προκαταβολή, έως 8 δόσεις, ελάχιστη δόση 50€
-        Οφειλές έως 1.000 ª 15% προκαταβολή, έως 12 δόσεις, ελάχιστη δόση 70€
2)     Προσφυγή κατά της ΔΕΗ, διότι χρεώνει το ρεύμα στην ΔΕΥΑΜ σαν οικιακό και όχι ως βιομηχανικό, κάτι το οποίο εάν συμβεί θα υπάρξει όφελος 40% στο λειτουργικό κόστος των αντλιοστασίων.
3)     Ειδικό τιμολόγιο για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ΑΜΕΑ (θα ψηφισθεί στην επόμενη συνεδρίαση).
4)     Καταβολή όλων των οφειλών των άλλων κρατικών φορέων προς την ΔΕΥΑΜ. Χρονοδιάγραμμα είσπραξης υπολοίπων οφειλών.
5)     Υλοποίηση σχετικών μελετών φια διαρροές στο δίκτυο, που φτάνει στο 60%, ώστε να μειωθεί άμεσα το υπάρχον λειτουργικό κόστος.
6)     Να παραμείνει η έκδοση λογαριασμού ως έχει και όχι ανά δίμηνο, όπως επανασχεδιάζεται, διότι το μέτρο θα επιβαρύνει τους δημότες καταναλωτές.
Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι δε νοείται μια επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα με 22.000 καταναλωτές που είναι ο μοναδικός διαχειριστής του υδάτινου δυναμικού να είναι ζημιογόνα και αναποτελεσματική.
Θεωρώ ότι απαιτείται άμεσα ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας διάσωσης της ΔΕΥΑΜ από το Δημοτικό Συμβούλιο σε μία και μοναδική κατεύθυνση: Προάσπιση του κοινωφελούς χαρακτήρα απέναντι στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση και ανάληψη υποχρεώσεων από τον Δήμο, διότι εάν συνεχισθεί η κατάσταση των προηγούμενων ετών, δεν θα υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ.    
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου