Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ  4-11-2012  ΩΡΕΣ: 7-9 & 9-11 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ  5-11-2012  ΩΡΕΣ: 7-9 & 9-11 μ.μ.

ΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ
SAFE HOUSE

Περιπέτεια δράσης, θρίλερ
Διάρκεια: 115'
Διανομή: UIP

Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Εσπινόζα
Ηθοποιοί: Ράιαν Ρέινολντς, Ντένζελ Γουάσινγκτον, Βέρα Φαρμίγκα, Μπρένταν Γκλίζον, Σαμ Σέπαρντ, Άγκνες Φίσερ.

Ένας νεαρός πράκτορας της CIA πρέπει να μεταφέρει έναν επικίνδυνο εγκληματία, πρώην πράκτορα της CIA σε άλλον ασφαλή προορισμό έπειτα από επίθεση που δέχονται στο κρησφύγετο όπου αρχικά βρίσκονταν… και η ανταλλαγή πυρών και οι καταδιώξεις που ακολουθούν είναι απλώς ασύλληπτες!

Πρωτότυπη σύλληψη, εξαιρετική εκτέλεση...
Το «Κρησφύγετο» του Ντανιέλ Εσπινόζα είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες πλέον, για τον πρωταγωνιστή της Ντένζελ Γουάσινγκτον, στο ρόλο του "κακού" με "καλό σκοπό" (εδώ το διφορούμενο μυστήριο της υπόθεσης) πράκτορα, καθώς και του αρχικά, διώκτη του, επίσης πράκτορα της CIA, Ράιαν Ρέινολντς.
Με το καστ να συμπληρώνουν οι γνωστοί Βέρα Φαρμίγκα, Μπρένταν Γκλίζον και Σαμ Σέπαρντ, γίνεται φανερό πως έχουμε να κάνουμε με μια αξιοπρεπή, μεσαίου προς μεγάλη υπερπαραγωγή, που κόστισε $85 εκατομμύρια και έχει αποφέρει $187,2 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Πρόκειται για μια ταινία στο μοτίβο του "καλού - κακού μπάτσου", με γρήγορο ρυθμό, αρκετή δράση, χορταστικές σκηνές καταδίωξης, καταιγιστικό μοντάζ, ευρηματικές συγκρούσεις, ίντριγκα με ανατροπές και μπόλικες δόσεις αδρεναλίνης. Από τις καλύτερες action ταινίες της νέας χρονιάς.
Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Ντένζελ ανήκει στο είδος των αινιγματικών κακών με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, ένα διφορούμενο είδος που λατρεύει το κοινό των αστυνομικών περιπετειών. Έτσι, λόγω της φύσης του χαρακτήρα ως διεφθαρμένου / διπλού πράκτορα, που σταδιακά θα εξελιχθεί σε "θύμα συνομωσίας", οι ομοιότητες στην πλοκή με τον "Μπορν" είναι φανερές, όπως και με το "Training Day" όταν σαν μέντορας, συμμαχεί άτυπα, με τον διώκτη του (Ράιαν Ρέινολντς), έναν πρωτάρη φύλακα κρησφύγετων υψίστης ασφαλείας (διδασκόμενος στην πράξη για την ανελέητη "εφαρμογή δικαιοσύνης των αφεντικών των Μυστικών Υπηρεσιών"). Αξίζει να σημειωθεί και η πολύ καλή μουσική και τραγούδια, που συνοδεύουν την, με κομμένη την ανάσα, εκτυλισσόμενη δράση.
Νομίζω, ότι λίγες ταινίες καθαρής δράσης με τόσο πλούσια ίντριγκα μπορούν να αφήσουν αδιάφορο το κοινό. Αποζημιώνει στο έπακρον γι΄αυτό που αντιπροσωπεύει, ως ένα υψηλού προφίλ μπλοκμπάστερ με ακριβά οπτικά εφέ και καλοχτισμένους χαρακτήρες. Οι φίλοι του είδους θα διασκεδάσουν αναμφίβολα, όμως πιστεύω πως ταινίες όπως το «Κρησφύγετο», αποκαλύπτουν την καλή πλευρά του χολιγουντιανού σινεμά, που αρέσει να απολαμβάνει μια μεγαλύτερη μερίδα κοινού, ανεξαρτήτως προτιμήσεων.

Δημήτρης Παπαμίχος (myfilm.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου