Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 26ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης “Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης”

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 26ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης “Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης” στο Μεσολόγγι, από 7 έως 10 Οκτωβρίου 2013. Η Ένωση “Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης” ιδρύθηκε το 1987, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Javier Perez de Cuellar και σήμερα αριθμεί 106 πόλεις μέλη απ’ όλες τις ηπείρους.
Την τρίτη 8 Οκτωβρίου, στην εναρκτήρια συνεδρίαση, το παρόν έδωσαν οι Δήμαρχοι και οι αντιπροσωπείες των Δήμων – μελών του δικτύου “Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης” από  :
-   Το Νιου Χέβεν των Η.Π.Α., το Σλόβεν Γκράντε της Σλοβενίας, το Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας, τη Μόρφου της Κύπρου, το Βιελούν της Πολωνίας, το Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, το Kόμο της Ιταλίας, το Άουσβιτς της Πολωνίας, το Κρακούγεβατς της Σερβίας, το Κατόρ του Μαυροβουνίου, το Κουμάνοβο της FYROM, το Πλόνσκ της Πολωνίας, την Κερύνεια της Κύπρου, το Τορούν της Πολωνίας, το Κρούσεβατς της Σερβίας, το Μπαρέ του Μαυροβουνίου, τους Δελφούς και την Κάντανο από τη χώρα μας. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία από το δήμο της Φωξάνης της Ρουμανίας.
-         Ο Πρέσβης του ΟΗΕ από την Σιέρα Λεόνε Σιλβέστερ Ρο.
-         Οι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι από τους δήμους Πατρών, Καλαβρύτων, Κάτω Αχαΐας, Πρέβεζας, Δωρίδας, Δυτικής Μάνης και Τρίπολης.
-         Ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλης Αντωνόπουλος.
-         Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.
-         Ο Πρόεδρος του ομίλου ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιά και Νήσων κ.  Ιωάννης Μαρωνίτης.
-        Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ανέφερε μεταξύ άλλων: « Η ειρήνη ως ανθρώπινο δικαίωμα απειλείται στο εσωτερικό της χώρας, ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Γιατί η ειρήνη σε μια χώρα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εδραίωση και ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών, την κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την τελευταία τριετία διολισθαίνουμε σε καταστάσεις διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, οι οποίες έχουν ως συνέπεια και την ανάπτυξη φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων και πρακτικών όπως αυτές της “Χρυσής Αυγής”.
Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε ως δίκτυο πόλεων της ειρήνης, το διεθνές αντιφασιστικό πλαίσιο και τις αποφάσεις του ο ΟΗΕ, για να καταπολεμήσουμε το νεοφασισμό στη χώρα μας.
Όπως επιβάλλεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενάντια στον εμφύλιο πόλεμο στην Αίγυπτο, , για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, για ένα ανεξάρτητο κράτος στην Παλαιστίνη, για μια και ενιαία Κύπρο και για τη Μέση Ανατολή ως ζώνη Ελεύθερη από Πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής.
Μπορεί η αυτοδιοίκηση να μην μπορεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε παθητικοί και να μην αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ειρήνης, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών, στην περιοχή και ολάκερο τον κόσμο».         Στο τέλος των εργασιών της 1ης ημέρας, κατατέθηκαν αιτήσεις συμμετοχής στην Ένωση, από τους δήμους Καλαβρύτων, Αρχαίας Ολυμπίας, Φωξάνης και Λόρενς του Κάνσας.
Φύτεμα Ελιάς
Οι εργασίες συνεχιστήκαν με την κατάθεση, ανάλυση και ψήφιση των προτάσεων και των ψηφισμάτων που κατατέθηκαν την πρώτη ημέρα. Το μεσημέρι οι αντιπρόσωποι και η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου κα. Ροδάνθη Φλώρου, τοποθέτησαν συμβολικά μια ελιά, το σύμβολο της ειρήνης, στον εξωτερικό χώρο του «ΒΥΡΩΝΕΙΟΥ» και ξεναγήθηκαν στους μουσειακούς χώρους του κτιρίου.
Αντιπολεμική Έκθεση Σκιτσογραφίας
Το απόγευμα ο Δήμαρχος Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, εγκαινίασε μαζί με το Διευθυντή της Αντιπολεμικής Έκθεσης Σκιτσογραφίας Μιοντραγκ Στογιλοβιτς, την Αντιπολεμική Έκθεση  Σκιτσογραφίας στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Τα παιδιά τραγουδούν για την ειρήνη
 Ακολούθως καλλιτεχνικό σχήμα αποτελούμενο από μαθητές των σχολείων του Μεσολογγίου, παρουσίασε ένα σύνολο αντιπολεμικών τραγουδιών, υπό την καθοδήγηση  του καθηγητή μουσικής κ. Χ. Βλαχογιάννη.
Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης “Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης” ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης.
Οι εργασίες κορυφώθηκαν με την εκλογική διαδικασία ανάδειξης του νέου Διοικητικού Συμβούλιου και του Προέδρου της Ένωσης. Η διαδικασία ανέδειξε πρόεδρο για τα επόμενα 3 χρόνια  τον Πολωνό Δήμαρχο του  Πλόνσκ Αντρέϊ Πετράσκι, ενώ ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, μετά από ομόφωνη απόφαση ανέλαβε την θέση του Αντιπροέδρου της Ένωσης.  Στα πλαίσια των εργασιών της τρίτης ημέρας, υπήρξε ομόφωνη απόφαση στήριξης και προώθησης του αιτήματος ένταξης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία.
Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, οι αντιπροσωπείες των πόλεων - μελών πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Ημερίδα προώθησης των εξαγωγών στη Ρουμανία.
 Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τα μέλη της Ρουμανικής Αντιπροσωπείας και επιχειρηματίες από την περιοχή του διευρυμένου Δήμου ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, για την προώθηση των εξαγωγών.
Οι εντυπώσεις που άφησε η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης ήταν άριστες και η φιλοξενία όλων των ξένων αντιπροσωπειών στην  περιοχή μας υπήρξε άψογη. Δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για ένα περιβάλλον ικανό να φιλοξενήσει διεθνείς εκδηλώσεις αντίστοιχου επιπέδου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν εθελοντικά για την επιτυχή διοργάνωση αυτής της διεθνούς συνδιάσκεψης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου