Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων για την ένταξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Mε απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την ένταξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τον Όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χ & Σ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ, την Αδελφότητα των Απογόνων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ», την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε), το Σύλλογο των Απανταχού Κατοχιανών και την Εθελοντική ομάδα ανάδειξης του Μνημείου «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ».
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στο κτίριο του ICOMOS, με τα Εγκαίνια της Έκθεσης Χαρακτικής «Γνωρίστε το Μεσολόγγι μέσα από την τέχνη», της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης «Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου». Παραλληλα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κτιρίου, λειτουργούσε έκθεση Τοπικών Προϊόντων. Ακομα οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μποχωρίτικη πίτα προσφορά του συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Ευηνοχωρίου» καθώς και άλλες γεύσεις της περιοχής μας.
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, καθώς και τη 2η μέρα της έκθεσης τοπικών προϊόντων.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την κεντρική εκδήλωση στη “Στοά του Βιβλίου”, το Σαββάτο 23 Νοεμβρίου.
Οι εισηγητές, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ο Πρόεδρος του ICOMOS Αθανάσιος Νακάσης, ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας «Νικόλαος Κρεμαστός» Αριστείδης Γαλάνης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των Απογόνων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» Κώστας Καρκανιάς, ο Πρόεδρος της ΑΙΠΟΕ Παναγιώτης Κοντός και ο Πρόεδρος των Απανταχού Κατοχιανών Πάνος Καλατζής, αναφέρθηκαν στα συγκριτικά πολιτιστικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του δήμου, που αποτελούν τη βάση των προϋποθέσεων για την ένταξη του δήμου στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα και Γιώργος Βαρεμένος, ο πρέσβης του Βιετνάμ Μπινκ Χου και ο εμπορικός ακόλουθος της Ουκρανικής Πρεσβείας Ιγκορ Ιβαντσενκο. Επίσης το παρόν έδωσε ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος, ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας συμπατριώτης μας Σπήλιος Λιβανός, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων συμπατριώτης μας Γιώργος Δημαράς, η Πρόεδρος “των εν Αθήνας Αιτωλικιωτών” Μάγδα Βελτσίστα καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι νομικοί και δικαστές.
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης κατά την τοποθέτηση του τόνισε ότι:
Η περιοχή του δήμου όχι μόνο έχει τις προυποθέσεις να ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και να εξελιχθεί σε κέντρο θρησκευτικού, ιαματικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τουρισμού, αλλά έχει και τα “εργαλεία” (Ακαδημία Ελευθερίας, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βάσω Κατράκη, Βυρωνική Εταιρεία, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κήπο των Ηρώων), για να το πετύχει.
Για να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια απαιτείται η μέγιστη συγκέντρωση των δυνάμεων της περιοχής, καθώς και να λειτουργήσουν οι συμμαχίες μας εντός και εκτός Ελλάδας (πχ Σωματείο Αρχαίων Θεάτρων Διάζωμα, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Δανίας, Διεθνής Ένωση Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης, αδελφοποιημένες πόλεις και φίλες χώρες). Να καταρτιστεί άμεσα ενας αξιόπιστος φάκελος και ένα σχέδιο διαχείρισης των μνημείων, να υπάρξουν παράλληλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα, αναβάθμιση των Εορτών Εξόδου, του Φεστιβάλ Οινιαδών και του Μουσείου της Βάσω Κατράκη. Χρειάζεται επίσης μια νέα μεγάλη πρωτοβουλία στο πολεοδομικό – χωροταξικό σχέδιο της πόλης.
Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας πληρεί τα κριτήρια ένταξης και για αυτό στο τέλος αυτού του όμορφου ταξιδιού, ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου θα συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου