Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Η εξοικονόμηση ενέργειας ως απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας                                                 
14.2.2014                                                                                                                                                         
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εξοικονόμηση ενέργειας  ως απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια

Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων
και την απλοποίηση/ενίσχυση του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ' Οίκον”


Η ενεργειακή θωράκιση και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας είναι σίγουρα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν, ειδικά σήμερα εν μέσω κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης. Η  Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, κατά τη συζήτηση της σημερινής Επίκαιρης Ερώτησης για την εξοικονόμηση ενέργειας, μίλησε για την παρατεταμένη υποβάθμιση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το τεράστιο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.

 Έθεσε μάλιστα τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
-          Συνάδει η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και η εξοικονόμηση ενέργειας με το πάγωμα των αιτήσεων για τα φωτοβολταϊκά για έναν ολόκληρο χρόνο;
-          Τι σημαίνει αυτό για την ψυχολογία της αγοράς και τις ανάλογες θέσεις εργασίας;
-          Θα διορθωθούν οι απαράδεκτες αναδρομικές φορολογικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ;
-          Θα δεσμευτεί το ΥΠΕΚΑ ώστε να μην υπάρχουν πλέον καθυστερήσεις με τις αποπληρωμές των παραγωγών ενέργειας;

Απαντώντας ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α., κ. Μανιάτης παραδέχτηκε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιλέχθηκε αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στον πολίτη / καταναλωτή. Δεσμεύτηκε όμως, ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ δεν θα μετακυληθεί στους έλληνες πολίτες και με ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν άμεσα, θα αναζητηθεί η χρυσή τομή, ώστε και να μειωθεί το έλλειμμα και να μην επωμιστούν άλλα βάρη οι μικροί παραγωγοί  και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις νέες προτάσεις του Υπουργείου.

Στην επισήμανση της κ. Φούντα ότι το Ευρωκοινοβούλιο απάντησε αρνητικά στις προτάσεις τόσο του ΥΠΕΚΑ, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εκπομπές ρύπων και την σχετικά μικρή διείσδυση των ΑΠΕ, ο Υπουργός τόνισε, πως το ελληνικό σχέδιο – και ως κράτος / μέλος και ως Προεδρεύον της Προεδρίας – θα είναι φιλόδοξο με ορίζοντα το 2030 και θα τεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου.

Ωστόσο, στην Ελλάδα της κρίσης, δεν αρκούν οι ασαφείς διακηρύξεις, αλλά απαιτούνται χρονοδιαγράμματα και άμεσες δράσεις και για το λόγο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα σταματήσει να καταγράφει τα κακώς κείμενα και να προτείνει λύσεις, όπως επιτέλους η κατάρτιση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, με άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων.

Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης παραδέχτηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει ως θα έπρεπε μέχρι σήμερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ μίλησε και για αντίπαλα «λόμπι» που υπονομεύουν αυτή τη προσπάθεια.

Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν λύνεται με διαπιστώσεις: Έχουμε πολλές φορές υπερτονίσει την αδικαιολόγητη υποβάθμιση των ΑΠΕ και το ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Η Ελλάδα οφείλει  - και στο πλαίσιο της Προεδρίας – να αλλάξει επιτέλους τους όρους αυτούς και να στοχεύσει σε ουσιαστικές δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας.


Στην συνέχεια η κ. Φούντα αναφέρθηκε στην ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και άρα την εξοικονόμηση ενέργειας ως πολύ σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Άλλωστε η σημερινή συζήτηση ήρθε ως συνέχεια της προηγούμενης Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και τα πραγματικά περιβαλλοντικά αίτιά της, όπου κ. Μανιάτης είχε δηλώσει πως «στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που δίνεται από το ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας, έως και να διπλασιαστεί». Εντούτοις το Υπουργείο δεν θέλησε να εντάξει ως τώρα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στις προτεραιότητές του, παρά τις εξαγγελίες του, αλλά ούτε και στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας για το Περιβάλλον.

Μερικά μόνο ανησυχητικά στοιχεία, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος:
·      Ένα δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα καταναλώνει 40% περισσότερη ενέργεια από ένα κτίριο στην Στοκχόλμη
·      Η Ελλάδα παρουσιάζει τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενεργείας για τη θέρμανση κατοικιών από την Φινλανδία
·      Το 89% των κτηρίων κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, ημερομηνία ισχύος του πρώτου Κανονισμού Θερμομόνωσης και άρα η πλειονότητα των κτιρίων είναι θερμικά απροστάτευτη και ενεργοβόρα.
·      Οι ετήσιες δαπάνες για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης ανέρχονται σε περίπου 2 δις€.

Αν και περισσότερες από 2.700.000 κατοικίες στερούνται βασικής μόνωσης, ο στόχος του Προγράμματος “Εξοικονομώ κατ' Οίκον” αφορά λιγότερες από 230.000 κατοικίες έως το 2020, ενώ η υλοποίησή του παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, η ενημέρωση για το Πρόγραμμα σε κάθε Περιφέρεια δεν είναι επαρκής, καθώς δεν υπάρχει πλήρης δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, υπαχθεί, συμβασιοποιηθεί και ολοκληρωθεί.

Πρόσφατα μάλιστα, ενδιαφερόμενοι πολίτες στην Δυτική Ελλάδα, ενημερώθηκαν ότι οι περιπτώσεις τους δεν προβλέπεται να υπαχθούν στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», διότι στη συγκεκριμένη Περιφέρεια δεν αναλογούν άλλοι πόροι. Η Βουλευτής ζήτησε διαβεβαιώσεις, ότι η Δυτική Ελλάδα, η δεύτερη φτωχότερη Περιφέρεια στη χώρα, θα συνεχίζει να ωφελείται, όσο το δυνατόν περισσότερο, από το πρόγραμμα, με τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα της δράσης αλλά και τις τόσο αναγκαίες, απαραίτητες  θέσεις εργασίας του δοκιμαζόμενου κλάδου της οικοδομής.

 Απαιτείται άμεσα:
·      απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες και απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης
·      επανακαθορισμός των κριτηρίων και των προβλεπόμενων δράσεων, με διεύρυνση των προβλεπόμενων -κατάλληλα διαστασιολογημένων- παρεμβάσεων ενεργειακής θωράκισης
·      πρόβλεψη ώστε να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις από τις τράπεζες
και φυσικά, αύξηση των κονδυλίων
Απαντώντας ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. παρέθεσε τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, τονίζοντας όμως ότι οι πόροι έχουν πλέον εξαντληθεί:

Για το σύνολο της Επικράτειας:
187.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί και έχουν λάβει προέγκριση δανείου
36.000 έχουν συμβασιοποιηθεί με συνολικό κόστος επένδυσης 316 εκ. ευρώ
21.000 έργα έχουν ολοκληρωθεί, προϋπολογισμού 161 εκ. ευρώ

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
13.928 αιτήσεις έχουν κατατεθεί και 5.000 έχουν λάβει προέγκριση δανείου
2.700 υπαγωγές συνολικού κόστους 25 εκ. ευρώ
2.250 έχουν συμβασιοποιηθεί συνολικού κόστους 20 εκ. ευρώ

Ο κ. Μανιάτης, αν και δεν θέλησε αυτή τη φορά να δεσμευτεί για το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για τη νέα προγραμματική περίοδο, επανέλαβε ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ να τονωθεί η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη συνδρομή του Επιτρόπου Ενέργειας, για τη συνέχεια της χρηματοδότησης με νέα ενισχυμένα κονδύλια.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κ. Φούντα, επανέλαβε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης  είναι ταυτόχρονα και ένα απολύτως κοινωνικό αίτημα που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα εξοικονομήσει χρήματα σε στρώματα που βάλλονται από την κρίση.  Άλλωστε, το ίδιο το Υ.Π.Ε.Κ.Α. έχει υπολογίσει εξοικονόμηση της τάξης του 20 – 25 % στη θέρμανση από θερμομόνωση, κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση 500 εκατ. € κάθε χρόνο.

Παράλληλα, με σωστές και στοχευμένες ενέργειες, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αναθερμανθεί ο χειμαζόμενος κλάδος της κατασκευής. Άλλωστε, οι θέσεις εργασίας με τα μέχρι σήμερα κονδύλια υπολογίζονται στις 12.000, κάτι που παραδέχτηκε και ο αρμόδιος Υπουργός.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συζήτηση της  Επίκαιρης Ερώτησης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου