Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Δήλωση της Νίκης Φούντα σχετικά με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
1.2.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα:  Η πιλοτική εφαρμογή του στην Αιτωλοακαρνανία
θα δώσει διέξοδο στους πολίτες που πλήττονται  βάναυσα από την κρίση και την ανεργία


Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος:

“Η Δημοκρατική Αριστερά, από την πρώτη στιγμή της κοινοβουλευτικής αυτής περιόδου, είχε θέσει ως πρωταρχικό σημείο της πολιτικής της παρέμβασης  την κοινωνική συνοχή και την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης πολλών συμπολιτών μας που βρίσκονται πλέον στο όριο της φτώχειας. Η πρότασή μας για καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που υιοθετήθηκε από την τότε τρικομματική κυβέρνηση, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Πρόκειται για  στοχευμένη παροχή που αναφέρεται  στις κοινωνικές ομάδες που συνθλίβονται από την οικονομική κρίση.
 Ταυτόχρονα, η πρόταση θα πρέπει να συνδυάζεται με αδιαπράγματευτη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και με παροχή λοιπών κοινωνικών βοηθημάτων.

Η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ορίζεται βάσει εισοδηματικών  κριτηρίων. Σύμφωνα και με ευρωπαϊκές εκτιμήσεις, η καθολική εφαρμογή αυτού του μέτρου, θα μπορούσε να εξαλείψει σχεδόν ολοκληρωτικά την ακραία  φτώχεια.

Ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία, όπου το βιοτικό επίπεδο και το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα, όπου η ανεργία “χτυπάει κόκκινο”, όπου παρουσιάζονται από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, όπου οι υποδομές είναι ακόμη ελλιπέστατες, η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, και θα έδινε ελπίδα σε εκείνους τους συνανθρώπους μας που μαστίζονται από τις καταστροφικές συνέπειες της μακροχρόνιας ύφεσης και θα έδινε στην Πολιτεία  χρήσιμες ενδείξεις και πληροφορίες ως προς την καθολική εφαρμογή του μέτρου.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ο πολίτης του Νομού έχει απόλυτη ανάγκη, έστω και ενός μικρού εγγυημένου εισοδήματος κάθε μήνα, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις πολύ δύσκολες συνθήκες της κρίσης.

Η δημοσιονομική προσαρμογή, όπως αυτή επιβλήθηκε και εφαρμόζεται έχει οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και ευνοεί την φτωχοποίηση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Οφείλουμε να παρέμβουμε με κοινωνικό πρόσημο, ώστε να εξαλείψουμε σταδιακά το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο της οικονομικής εξαθλίωσης. Οφείλουμε να σταματήσουμε επιτέλους να αντιμετωπίζουμε τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία, με την ψυχρότητα των αριθμών. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε σήμερα –αν όχι χτες-μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες.

Η Αιτωλοακαρνανία, μετά από πολλά χρόνια αναπτυξιακής και οικονομικής υστέρησης, δικαιούται να μπει μπροστά στο κάδρο των κοινωνικών παρεμβάσεων, στο κάδρο της πραγματικής ανακούφισης. Γιατί η αξιοπρέπεια είναι αξία αδιαπραγμάτευτη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου