Κυριακή 12 Μαΐου 2013

O ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τεράστιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα, που μέχρι στιγμής βρίσκεται στα «σπάργανα», καθώς δεν υπάρχουν ελληνικά τουριστικά πρακτορεία που να τον προωθούν και οι όποιες προσπάθειες γίνονται μέσω πρακτορείων του εξωτερικού.

Ο ποδηλατικός τουρισμός σπάει την εποχικότητα, είναι φθηνότερος από άλλα είδη τουρισμού, ενώ επιτρέπει μία καλύτερη γνωριμία και επικοινωνία με τον περιβάλλοντα χώρο, τα αξιοθέατα και τη φύση.

Παρόλα αυτά, και ενώ υπάρχουν αρκετές άτυπες ομάδες που δραστηριοποιούνται ανεξάρτητα στην Ελλάδα με το ποδήλατο, οι περισσότεροι οργανωμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες ποδηλάτου έχουν έδρα στο εξωτερικό και διοργανώνουν ποδηλατικούς περιπάτους, με έμφαση στα ελληνικά νησιά, υπό την μορφή τουριστικών «πακέτων».

 «Ο ποδηλατικός τουρισμός στις άλλες χώρες προωθείται και αναπτύσσεται από όλους τους φορείς, φέρει τεράστια κέρδη σε αυτές τις χώρες και οι ποδηλατοτουρίστες αυξάνουν συνεχώς. Αν η Ελλάδα δεν "συμμορφωθεί" με αυτές τις εξελίξεις, δεν θα χάσει μόνο μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και θα συνεχίσει να καταστρέφει το περιβάλλον και την πολιτιστική της κληρονομιά, ακολουθώντας το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθεί τόσα χρόνια», δηλώνoυν στο ΑΜΠΕ οι «φίλοι του ποδηλάτου».  Σύμφωνα με την κ. Χατζηαλεξίου, ξένοι τουρίστες στέλνουν συνεχώς e-mail στους «ΦτΠ» για πληροφορίες όσον αφορά σε ποδηλατικές διαδρομές στην Ελλάδα.

«Οι ξένοι ποδηλάτες απορούν συχνά γιατί η χώρα μας δεν δίνει βάρος σε αυτό το είδος τουρισμού που δεν απαιτεί, ούτε σύνθετες ή ακριβές υποδομές, ούτε καταστροφή της φύσης και των χωριών, και επιπλέον μπορεί να έχει έσοδα όλο το χρόνο μιας και η Ελλάδα και οι ποδηλατικοί προορισμοί προσφέρονται για όλες τις εποχές», καταλήγει.

«Η αλήθεια είναι ότι ως ιδέα είναι πολύ πρωτότυπη. Απευθύνεται βέβαια σε ένα πιο στοχευμένο κοινό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η υγιεινή ζωή και η άθληση, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ο τουρισμός είναι από τα λίγα χαρτιά που απέμειναν στην χώρα.

Γιατί να διοργανώνουν οι ξένοι διαδρομές ποδηλατικού τουρισμού και όχι εμείς;», αναρωτιέται ο Άρης Λεφάκης 25 ετών και κάτοικος Παπάγου. Στο πιο επαγγελματικό κομμάτι πρέπει να κάνουμε μερικά βήματα παραπέρα, ώστε να αξιοποιηθεί και εμπορικά», λέει.


Από τις λίγες ελληνικές εταιρείες ποδηλατικού τουρισμού, το «Πάμε Βόλτα» συνεργάζεται κυρίως με εταιρικούς πελάτες και ποδηλάτες από το εξωτερικό. «Δουλεύουμε κυρίως με σχολεία, πανεπιστήμια, εταιρείες, ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Διοργανώνουμε μικρές διαδρομές στην Αττική, ενώ οι πελάτες μας είναι κατά 85% Ολλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Βέλγοι», εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας, Βασίλης Καμπάς. «Πιστεύω ότι σταδιακά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα ο ποδηλατικός τουρισμός κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά συνεχίζει να υφίσταται ένα χαρακτηριστικό έλλειμμα διαδρομών, φωτισμού, σήμανσης και στάθμευσης για ποδήλατα. Όμως οι αλλαγές που συντελούνται πιστεύω πως ενισχύουν τον εναλλακτικό τουρισμό και αυτό μας κάνει αισιόδοξους», επισημαίνει ο κ. Καμπάς.

Οι ξένες εταιρείες είναι όμως αυτές που σε πιο οργανωμένο επίπεδο, προσφέρουν συνολικά πακέτα διαμονής και ποδηλατικής περιήγησης στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται να δείχνουν οι Έλληνες και οι ξένοι «ποδηλατοτουρίστες» για τις Κυκλάδες και τον γύρο του Αργοσαρωνικού, που συνδυάζει και την αρχαιολογική διάσταση των διακοπών στην Ελλάδα.

Ο Κολί Μακ-Γκουίρ είναι διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Cycle Greece», με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι από τα πιο παλιά πρακτορεία που προσφέρει ξεναγήσεις και οργανωμένες ποδηλατικές περιηγήσεις, ανά την Ελλάδα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Ως ταξιδιωτικό πρακτορείο προσφέρουμε υψηλής ποιότητας, οργανωμένες πολυήμερες ποδηλατικές διαδρομές ανά την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες, κυρίως αγγλόφωνους. Οι ομορφιές και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής γης είναι απαράμιλλης μαγείας.

Η παραδοσιακή κουλτούρα, η τέχνη, το καλό φαγητό και το κρασί και η μουσική είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που τα απολαμβάνει κάνεις πολύ καλύτερα πάνω σε ένα ποδήλατο και με πιο αργούς ρυθμούς», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Μακ-Γκουίρ.
Βουλγαρία, Κροατία , Ιταλία, Ισπανία είναι μερικές από τις χώρες (δεν αναφέρουμε τις βόρειες γιατί εκεί έχουν ξεφύγει κυριολεκτικά ) που έχουν υψηλής ποιότητας ποδηλατικό τουρισμό και παροχές… και ανάλογες είναι και οι ανταμοιβές τους !
Ενδεικτικές παροχές που προσφέρουν οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι : ποδηλασία και ευεξία(bike&wellness),οικογενειακή ποδηλασία (bike & family),ποδηλασία γευσιγνωσίας( bike & gourmet),ποδηλασία και σπορ(bike & sport)… και φυσικά ποδηλατικές διαδρομές σε βουνό και θάλασσα.


Μεσολόγγι. Η ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο
Από το βορρά ως το νότο και από την ανατολή ως τη δύση τρεις διεθνείς δρόμοι ποδηλάτων (Eurovelo 8, 11 και 11.2) διασχίζουν την ευρώπη δημιουργώντας μία εναλλακτική, ελευθεριακή και οικολογική φιλοσοφία μετακίνησης. Όλο και περισσότερες ευρωπαικές πόλεις αξιοποιούν τις ποδηλατικές αυτές διαδρομές παρέχοντας υπηρεσίες όπως χώρους διαμονής για ποδηλάτες, φαγητό, ενοικιάσεις ποδηλάτων, επισκευές ποδηλάτων. Να διευκρινιστεί ότι ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορα είδη ποδηλάτου ανάλογα με το τι επιθυμεί ο τουρίστας. Για παράδειγμα με ποδήλατο βουνού αν σκοπεύει να επισκέπτεται περισσότερο ορεινά μέρη ή ποδήλατο πόλης αν σκοπεύει να εστιάσει τις διακοπές του μέσα σε πόλεις και πεδινές διαδρομές.
 Η ευρωπαϊκή διαδρομή Εurovelo 8 (EV8) ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και από τα παράλια της Γαλλίας και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας συνεχίζει νότια στο Ελληνικό Τμήμα μέσω Ηγουμενίτσας και Πάτρας για να καταλήξει στην Αθήνα. To Μεσολόγγι λοιπόν φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει σταθμό της διαδρομής αυτής και γιατί είναι στο δρόμο από Ηγουμενίτσα αλλά και γιατί συνδυάζει ένα πανέμορφο Μεσογειακό τοπίο, με ήπιο κλίμα  και με διαδρομές τόσο σε βουνό όσο και σε θάλασσα.  Αν σε αυτόν τον περιβαλλοντικό πλούτο προσθέσουμε και τον πολιτιστικό πλούτο, τo γεγονός δηλαδή ότι η ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου είναι γεμάτη από  πλούσια ιστορία, παγκοσμίως ξακουστά μνημεία και αξιοθέατα και ότι αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν σε πολλές ποδηλατικές διαδρομές τότε πραγματικά μιλάμε για έναν ποδηλατικό τουριστικό παράδεισο που έχουμε ανεκμετάλλευτο!
 Στοιχεία ευρωπαικού ποδηλατικού τουρισμού        

Με βάση μελέτη που ζήτησε και χρηματοδότησε η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωπαϊκός ποδηλατικός τουρισμός εκτιμάται (ετησίως):
  • 2,8 δισ. ταξίδια στην Ευρώπη
  • 25,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, περίπου το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων
  • Συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα 54 δισ. ευρώ
Δυνατότητες Eurovelo (στην πλήρη εφαρμογή του)
  • 12,5 εκατ. ταξίδια ετησίως
  • 33,3 ημερήσιες εκδρομές ετησίως
  • Πιθανά συνολικά έσοδα 5 δισ. ευρώ ετησίως
To Eurovelo με εμπειρία ανάπτυξης διεθνών ποδηλατικών διαδρομών, δίνει τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να εμπλακούν στην ανάπτυξη των τοπικών στοιχείων του τουρισμού και τις τοπικές αρχές να επιδείξουν πρωτοβουλίες για τον αειφόρο τουρισμό. Επίσης ενισχύει την διακρατική συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του τουρισμού για βελτίωση των προϊόντων τους που προσφέρονται στις διακρατικές αγορές. Η εκμετάλλευση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεθνούς αναγνώρισης της περιοχής της Μεσογείου ως τουριστικού προορισμού αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την δημιουργία ενός διακρατικού βιώσιμου τουριστικού ποδηλατικoύ προϊόντος.

ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ   ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου