Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτιστικό οδοιπορικό από το 39ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο στο Λονδίνο από την Ροδάνθη Φλώρου


Το 39ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο, του ετήσιου θεσμού της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βυρωνικών  Εταιρειών , πραγματοποιήθηκε στo King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από 1-6 Ιουλίου 2013. Ο θεσμός των ακαδημαϊκών συνεδρίων ξεκίνησε το 1974, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge με διοργανώτρια την αείμνηστη Elma Dangerfield, ψυχή της παγκόσμιας Βυρωνικής κοινότητας ,-Byron Society-, την οποία επανίδρυσε στις 22 Ιανουαρίου 1971 στο Λονδίνο. Για την ιστορία του παγκόσμιου Βυρωνικού κινήματος  μέχρι σήμερα, το οποίο πρωτοξεκίνησε στην Ελλάδα από ομάδα φοιτητών  το 1868 θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο.
Στο 39ο Δ.Β.Σ, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία  συμμετείχαν 130 σύνεδροι εκ των οποίων 77 ήταν ομιλητές και οι συνεδρίες έλαβαν χώρα στο Strand Campus του King’s College London, που βρίσκεται το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών. Οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης οι οποίοι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής  Roderick Beaton, Διευθυντής του τμήματος  πολύ γνωστός  για το έργο του και την αγάπη του για την Ελλάδα, καθώς και η Καθηγήτρια Christine Kenyon Jones, του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας .
Οι σημαντικές ομιλίες των καθηγητών από πανεπιστήμια  της Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, ΗΠΑ, Ιρλανδίας, Καναδά, Ισπανίας, Αυστραλίας, Ινδίας, Λιβάνου, Γαλλίας , Ιαπωνίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Κύπρου, Ρωσίας, Γεωργίας, Ιταλίας, Δανίας, Κίνας, Ιταλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Ν. Κορέας, Αρμενίας, προσέφεραν νέα επιστημονικά δεδομένα για το έργο και την ζωή του Λόρδου Βύρωνα.
Εντυπωσιακές  ήταν όμως και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που αξίζει να αναφέρουμε.
Την Τρίτη  2 Ιουλίου, στο παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στο κτίριο του Strand Campus ( ολοκληρώθηκε το 1864),  και είναι έργο του λαμπρού Βικτωριανού αρχιτέκτονα George Gilbert Scott,  μέλη της πανεπιστημιακής χορωδίας του King’s College  με την ενορχήστρωση του David Trendell, τραγούδησαν βυζαντινούς ορθόδοξους ύμνους δίπλα στις βυζαντινές εικόνες και τα αναμμένα κεριά  που έδιναν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αιδεσιμότατος  Αλέξανδρος Φωστηρόπουλος .
Ακολούθως το ίδιο βράδυ στο Βρετανικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα που βρίσκονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που λεηλάτησε ο άρπαγας  λόρδος ΄Ελγκιν . Από το 1816, που τα Μάρμαρα (γλυπτά)  πρώτο-εκτέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, μόνο θαυμασμό έχουν προκαλέσει για τον ελληνισμό. Για πρώτη φορά οι οργανωτές του συνεδρίου κατάφεραν και ακούστηκε το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «Η Κατάρα της Αθηνάς» μπροστά στα ίδια τα κλεμμένα Μάρμαρα, το οποίο  εμπνεύσθηκε ο ποιητής όταν αντίκρισε το αποτέλεσμα της λεηλασίας σε επίσκεψη του στην Ακρόπολη στο πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το 1809-1811. Την ποιητική αυτή σύνθεση, που ανήκει στις νεοκλασικές σάτιρες του Μπάιρον,  την έγραψε ο ποιητής, σύμφωνα με την ιδιόχειρη σημείωση του στις 17 Μαρτίου 1811, ένα μήνα σχεδόν πριν φύγει από την Ελλάδα για την πατρίδα του. Η απαγγελία του ποιήματος που η Θεά Αθηνά καταριέται τον Έλγκιν ,μπροστά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα,  μας προκάλεσε  ρίγος συγκίνησης και βαθειά επιθυμία για την  επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Την Τετάρτη 3 Ιουλίου επισκεφθήκαμε την διάσημη δραματική σχολή Guildhall School of Music & Drama. Εδώ οι διοργανωτές του Συνεδρίου μαζί με τον Διευθυντή της Σχολής Καθηγητή Barry Ife, είχαν  οργανώσει παράσταση με σκηνές από το έργο,  The Two Foscari,  που έγραψε ο Μπάιρον το 1821 και που μελοποίησε σε όπερα ο μεγάλος μουσουργός Giuseppe Verdi to 1844. Η παράσταση ήταν καταπληκτική και ενθουσίασε πολύ το κοινό  που χειροκροτούσε συνεχώς.
Την Πέμπτη 4 Ιουλίου  στον διάσημο εκδοτικό οίκο του John Murray, εκδότη και φίλου του Μπάιρον, δόθηκε δεξίωση από τον σημερινό απόγονο John Murray, ο οποίος μας ξενάγησε στις αίθουσες του επιβλητικού κτιρίου της Albemarle Street.
Κοιτάζοντας  τους χώρους και την επίπλωση που παραμένει ακριβώς η ίδια νόμιζε κανείς ότι θα δει από κάποια γωνία τους σπουδαίους ποιητές και συγγραφείς που τα έργα τους εκδόθηκαν εδώ, όπως οι..Lord Byron, Jane Austen, Charles Darwin, Sir Arthur Conan Doyle και άλλοι. 
Την Παρασκευή  μετά το τέλος του Ακαδημαϊκού μέρους  και της γενικής συνέλευσης που έγιναν και οι εκλογές της ΙΑΒS, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το παλάτι του Westminster ( House of Parliament) για να ξεναγηθούν στις αίθουσες του. Στην συνέχεια στην επιβλητική  τραπεζαρία της Βουλής των Λόρδων ( House of Lords) δόθηκε δεξίωση. Η ξενάγηση στα έδρανα της Βουλής των Λόρδων μας έφερε στην μνήμη τον Λόρδο Βύρωνα και την παρθενική σημαντική ομιλία του υπέρ των εξεγερμένων κλωστοϋφαντουργών στο Νότιγχαμ τον Φεβρουάριο του 1812.
Το Σάββατο τελευταία μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο σχολείο του Μπάιρον το Harrow  School, εκεί που φοίτησε εσωτερικός μαθητής ο ποιητής από το 1801-1805. Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στις ιστορικές αίθουσες διδασκαλίας  (εκεί γυρίστηκε και ταινία του Χάρυ Πότερ) και στην εκκλησία  της Παναγίας-St Mary’s Church-. Η θέα από το λόφο του Harrow προς το Λονδίνο μαγευτική και η συλλογή με ενθυμήματα  του Μπάιρον σε κτίριο-εκθετήριο του συγκροτήματος του Σχολείου πολύ σημαντική. Υπάρχουν βιβλία  και άλλα μεμοραμπίλια του. Ο ποιητής μελετούσε τους αρχαίους κλασσικούς και ιδιαίτερα τον Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου, που χαράχθηκε βαθειά στην ψυχή του και τον είχε ως πρότυπο θυσίας  προς χάρη των αδυνάτων.
Αξιοσημείωτο  είναι να αναφέρουμε ότι  στα πλαίσια  του  συνέδριου εγκαινιάσθηκε έκθεση( 24 Ιουνίου- 25 Σεπτεμβρίου) στην αίθουσα Weston της βιβλιοθήκης  Maughan του King’s College με τίτλο «Byron & politics ‘ born for opposition’, με βιβλία , προσωπικά αντικείμενα, χαλκογραφίες, επιστολές και έγγραφα του Βύρωνα , καθώς και το μπαστούνι του που περιείχε ένα ξίφος. Η έκθεση μαζί με τον κατάλογο της έγινε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, που έχει τώρα στην κατοχή της το αρχείο του John Murray με τα Βυρωνικού ενδιαφέροντος αντικείμενα. Δραστήριος επιμελητής  του αρχείου ο Δρ. David Mc Clay.
Τα μέλη της Ελληνικής  αποστολής  που συμμετείχαν  στο 39ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο στο Λονδίνο  τα οποία πλήρωσαν  με δικά τους  χρήματα  τα έξοδα της εγγραφής και διαμονής τους είναι: Ροδάνθη Φλώρου Πρόεδρος Β.Ε.Μ, Δρ. Μιχάλης Κοτίνης Δικηγόρος μέλος Β.Ε.Μ, Δρ. Μαρία Σχοινά (ομιλήτρια), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέλος ΒΕΜ, Δρ. Αργυρός Πρωτόπαπας (ομιλητής), Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος ΒΕΜ, Δρ. Peter Myrian, Ομ. Πρόεδρος Πανεπιστημίου Ινδιανάπολις μέλος Β.Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου