Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο» .




Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο», στο Τελόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, για να τιμήσει το έργο της σπουδαίας Ελληνίδας χαράκτριας. Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου, παρουσία του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Προέδρου του Μουσείου «Βάσω Κατράκη-Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών» κ. Παναγιώτη Κατσούλη, του Πρύτανη του ΑΠΘ και Προέδρου του ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος κ. Ιωάννη Μυλόπουλου, των Αντιδημάρχων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα και κ. Αντώνη Καρούμπη και πολλών ακόμη καλεσμένων. Την ξενάγηση του κοινού στο έργο της Βάσως Κατράκη πραγματοποίησε ο Σωτήρης Γερμανός, ο άνθρωπος που μεγάλωσε δίπλα στην χαράκτρια και πέρασε από παιδί αναρίθμητες ώρες να την παρακολουθεί να δημιουργεί.
Η Βάσω Κατράκη με τα έργα της και τη στάση ζωής της, στήριξε τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία. Οι βορειοελλαδίτες είχαν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν το πλούσιο έργο της, αλλά και να αντιληφτούν την επικαιρότητα του σήμερα, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα  είχε προηγηθεί η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοφασίστες της ‘’Χρυσής Αυγής’’. «Αν ζούσε σήμερα η Βάσω Κατράκη, θα χάραζε στην πέτρα την κοινωνική αδικία του σήμερα. Θα έκανε όμως κάτι ακόμη μέσα από την τέχνη της. Θα χάραζε την ελπίδα που τόσο έχουμε ανάγκη στην εποχή μας», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης,.
Η έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο», εντάσσεται στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο «Βάσω Κατράκη, Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση έργων της Βάσως Κατράκη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με περισσότερα από 150 έργα, πολλά από τα οποία αναδεικνύουν νέες όψεις της τέχνης της χαράκτριας.  Η παρουσίαση σημαντικών σταθμών της πορείας της πλαισιωμένων με μήτρες, με τα περίφημα βότσαλα από τη Γυάρο και με υλικό από προσωπικά αρχεία και συλλογές, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πορεία μιας χαράκτριας που κατάφερε να συνδέσει το ατομικό με το συλλογικό. 
Η έκθεση έχει ως άξονα αναφοράς το πολιτικά φορτισμένο έργο της Κατράκη καθώς και την ανάδειξη του υλικού και της λαϊκής τέχνης. Μια δεύτερη ενότητα των έργων της αποτυπώνει όψεις της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, όχι  μόνο ως ειδυλλιακού τοπίου, αλλά και ως ενός οικοσυστήματος που κινδυνεύει και φυσικά τη σχέση των ψαράδων με τη λίμνη. Με αυτόν τον τρόπο συνδέεται με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ανησυχίες για τη χρήση των υδάτων της Μεσογείου που απασχολεί και τους μεταγενέστερους καλλιτέχνες. Η Βάσω Κατράκη υπήρξε η σημαντικότερη Ελληνίδα χαράκτρια και με το έργο της εικονογράφησε την αγωνία και την πορεία του ελληνικού λαού στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο. Με το κοινωνικά και πολιτικά φορτισμένο έργο της, μετέδωσε το πανανθρώπινο μήνυμα του ουμανισμού, αναμορφώνοντας ουσιαστικά την τέχνη της χαρακτικής με την οποία ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά.
Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.
Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου 2013-10 Ιανουαρίου 2014
Προσεχώς θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου