Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ανάπτυξη των ορεινών όγκων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ταυτόχρονη αναβάθμιση των δασών και του δασικού τουρισμού


Μια σειρά από προτάσεις και μέτρα, τα οποία θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δασών, στη δασοπροστασία, στην ενίσχυση του δασικού τουρισμού και κυρίως στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης για το 2014 του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με εισηγητές τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Σάββα Αυγέρη.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία ομάδας εργασίας αποτελούμενη από ειδικούς και επιστήμονες, οι οποίοι μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αξιολογήσουν τόσο αυτές τις προτάσεις που έκαναν οι εισηγητές και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, όσο και όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ επιπλέον αρμοδιότητά τους θα είναι να γίνει η σύνθεση και να βρεθεί το πλαίσιο που θα στηριχθούν για υλοποίηση παρεμβάσεων εν όψει και της 5ης προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ) 2014-2020.
«Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να προσδιοριστούν οι αναπτυξιακοί στόχοι. Κάθε μέτρο θα πρέπει να εναρμονίζεται στις τοπικές συνθήκες και να βασίζεται στο τοπικό συγκριτικό πλεονέκτημα, πάντα στα πλαίσια της ενδογενούς και ισόρροπης ανάπτυξης. Η βασική αρχή που θα πρέπει να υιοθετηθεί και να διέπει τους χειρισμούς της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι: σημαντικό δεν είναι τι έχεις, αλλά τι κάνεις με αυτό που έχεις» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας πως «πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η επένδυση στα δάση και το φυσικό περιβάλλον δεν είναι μόνο μία αναγκαιότητα. Είναι επένδυση για το μέλλον. Επένδυση για τη ζωή…».
Ο κ. Αυγέρης αναφέρθηκε στα βασικά εργαλεία και τους μοχλούς ανάπτυξης για όλο τον ορεινό όγκο της Περιφέρειας, τα οποία μπορούν να είναι μεταξύ άλλων: Χαρακτηρισμός – οριοθέτηση και προστασία χρήσεων γης, προώθηση προϊόντων που προέρχονται από το δάσος με σπόρους και προϊόντα υψηλής ποιότητας, εμπλουτισμός όλων των λιβαδικών και δασικών εκτάσεων με μελισσοκομικά φυτά, δάσωση γεωργικών εκτάσεων μέσω Ευρωπαϊκών κανονισμών, αξιοποίηση των υποπροϊόντων του δάσους, εκμετάλλευση Βελανιδιάς και Φελλούς, μεταποίηση  του ξύλου, ανάπτυξη ενδοχώρας – τουριστικές διαδρομές, ανάπτυξη ενδοχώρας – τουριστικές διαδρομές, δημιουργία της Χάρτας ποιότητας, τουριστική τεχνογνωσία: Μπορεί να γίνει ένα όργανο που θα διαθέτει γνώσεις σε θέματα τουρισμού και να αναλαμβάνει συγχρόνως ενεργό ρόλο στη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγών με άλλες περιοχές, ευρωπαϊκό δίκτυο παραδοσιακών χωριών και εμπορία ολοκληρωμένων τουριστικών προϊόντων, εκκλησιαστικός τουρισμός, δίκτυο εορταστικών εκδηλώσεων, ορνιθολογικός περιβαλλοντικός και οικολογικός τουρισμός, ποδηλασία σε δασικούς δρόμους, τουριστική αξιοποίηση υδάτινων πόρων, αθλητικός τουρισμός με κατασκευή αθλητικών κέντρων σε υψηλά υψόμετρα, ιππικός τουρισμός, αξιοποίηση και εκμετάλλευση κυνηγετικών πόρων.
«Για να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις υλοποιήσιμες σε επίπεδο Περιφέρειάς μας, χρειάζονται στοιχεία, ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση σε όλο το φάσμα των δασικών δραστηριοτήτων. Όσα στοιχεία έχουν συλλεγεί μέχρι σήμερα μπορούν να είναι μπούσουλας για την ομάδα εργασίας ειδικών» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου