Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο Εμπορ/κος Σύλλογος σχετικά με τα προβλήματα των δανειοληπτών σε πληγείσες περιοχές

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 

………………………..…ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1912…………………………..
Γραφεία: ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 5                                                                                τηλ.26310-25564
2ος όροφος                                                                            
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ τ. κ. 30200                                                 
Αρ. Πρωτ.: 4060
                                                                                               ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  20/01/2014
                                                                                                                                                                                                             
ΘΕΜΑ: Προβλήματα δανειοληπτών στις πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές


ΠΡΟΣ: Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα
          
ΚΟΙΝ:  Βουλευτές Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Κατόπιν της συνάντησης της Διοίκησης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου μαζί σας στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι και της προφορικής ενημέρωσής σας, σας αποστέλλουμε και εγγράφως τις θέσεις του Συλλόγου μας όσο αφορά τα προβλήματα δανειοληπτών στις πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Το ελληνικό κράτος σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών και ανασυγκρότησης των τοπικών οικονομιών, έλαβε διάφορα μέτρα μεταξύ των οποίων και την προσφορά εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για τη λήψη δανείων και κεφαλαίων κίνησης. Με την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (αριθ2/54310/0025/13.9.2007, ΦΕΚ Β΄ 1858) παρασχέθηκε η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για τη ρύθμιση οφειλών και τη χορήγηση νέων κεφαλαίων κίνησης σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες και λειτουργούσαν στις πληγείσες από τις πυρκαγιές του 2007 περιοχές της χώρας . Αντίστοιχα δάνεια  δόθηκαν και σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από σεισμούς.
Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις μετά από Κρατικό έλεγχο και  διαπιστευμένα κριτήρια από τις Τράπεζες, ότι ήταν οικονομικά υγιείς  και μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.  Η  οικονομική κρίση όμως  επηρεάζει αδιάλειπτα, μέχρι σήμερα τις προβληματικές αυτές περιοχές, στις οποίες ανήκουν  οι Νομοί της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας.
Η ύφεση σε συνδυασμό με την έλλειψη της παρεχόμενης ρευστότητας  στην αγορά δημιουργεί ένα «αποπνικτικό κλίμα» που καταλήγει έως την πλήρη αδυναμία της εξυπηρέτησης των δανείων αυτών. Τα προσωρινά μέτρα για  την αναστολή καταβολής των οφειλόμενων δόσεων των εγγυημένων δανείων έως 31.12.2013 δεν κατέστησαν αρκετά, ώστε να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Ερχόμενοι στο 2014, ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι, έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των κατασχέσεων από τις Τράπεζες. Πρέπει η Κυβέρνηση να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους που αποφεύγουν να πληρώσουν. Αντιθέτως πρόκειται για ανθρώπους που χτυπήθηκαν εις διπλούν από τις φυσικές καταστροφές και την οικονομική ύφεση.
Οι θέσεις μας ώστε να προστατέψουμε τους συναδέλφους μας και να αποτρέψουμε το κλείσιμο και άλλων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν ως  εξής:

·         Να παραταθεί η ισχύς της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια.
·         Δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων σε πολλές μηνιαίες δόσεις με διάρκεια 10 έως 15 έτη.
·         Να μειωθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της οικονομικής ύφεσης.

Πιστεύουμε ότι και εσείς συμμερίζεστε το δράμα αυτών των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές  και θέλουμε να στηρίξετε και να προωθήσετε τις θέσεις μας προς κάθε κατεύθυνση. Αποτελούν τον μοναδικό τρόπο, με τον οποίο μπορούν να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις των δανειοληπτών και να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις ,ώστε να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση στα δημοσιονομικά, την ανεργία και την τοπική οικονομία.


Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                   ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου