Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

«Διευκρινίσεις για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων – Έρευνα ΟΕΣΠ & ΝΔΕ » από τον Εμπορικοβιομηχανικό Σύλλογο

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νέου νόμου 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2014 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014. Σε ότι αφορά την διενέργεια των εκπτώσεων, πρέπει να προσέξετε τα εξής:
1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.
3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Οι κυρώσεις είναι βαρύτατες και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
Επιπλέον οΝ.4177/2013 διατηρεί το δικαίωμα διενέργειας ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ για τις επιχειρήσεις σας, μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν από τις εκπτώσεις, τις οποίες μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε καθώς λειτουργούν ως «προπομπός» της επερχόμενης περιόδου των τακτικών εκπτώσεων.
Σε ότι αφορά το ερώτημα εάν η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων που δύνανται να ανοίξουν τα καταστήματα, συμπίπτει με την12η ή με την 19η Ιανουαρίου, ο Ν.4177/2013 ορίζει ως έναρξη των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, δηλαδή τη 13η Ιανουαρίου 2014. Συνεπώς η Κυριακή 12 Ιανουαρίου είναι εκτός της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου και κατ’ακολουθία όλα τα εμπορικά καταστήματα έχουν τη δυνατότητα προαιρετικά να είναι ανοιχτά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014.

ΕΡΕΥΝΑ ΟΕΣΠ &ΝΔΕ

Πραγματοποιήσαμε δειγματοληπτικά, έρευνα στην περιφέρεια της ΟΕΣΠ & ΝΔΕ, αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακής της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου Νοεμβρίου και των δύο Κυριακών πριν τα Χριστούγεννα.
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 το άνοιγμα των καταστημάτων κυμάνθηκε σε χαμηλά ποσοστά της τάξεως του2%. Το είδος των επιχειρήσεων που άνοιξαν εστιάζεται στα μεγάλα πολυκαταστήματα και στις αλυσίδες. Ο τζίρος των καταστημάτων που άνοιξαν την Κυριακή αυτή, ήταν σχεδόν μηδενικός.
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου το άνοιγμα των καταστημάτων κυμάνθηκε πάλι σε χαμηλά ποσοστά .Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε πολλές μεγάλες αγορές δεν άνοιξαν καθόλου ενώ τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες, ήταν ανοιχτά σε ποσοστό 2%-5%. Ο τζίρος που σημειώθηκε για τα ανοιχτά καταστήματα, ήταν ελάχιστος.
Η Κυριακή 22 Δεκεμβρίου (πριν τα Χριστούγεννα) βρήκε τις αγορές με ανοιχτά τα καταστήματα. Ο τζίρος που σημειώθηκε ήταν ανοδικός σε σχέση με τις προηγούμενες 2 περιόδους.
Ο συνολικός τζίρος κατά την διάρκεια των εορτών κυμάνθηκε 15% - 20% (κατά μέσο όρο) πτωτικά σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο. Σε ορισμένες μάλιστα αγορές η πτώση του τζίρου έφτασε και το δραματικό ποσοστό του 50%.
Για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, που επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων, ρωτήθηκαν δειγματοληπτικά Πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων - Μελών της περιφέρειας της ΟΕΣΠ & ΝΔΕ.
Πρόθεση της Διοίκησης του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας, του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου (για την Νέα Πόλη), του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου και του Εμπορικού – Εισαγωγικού Συλλόγου Αμαλιάδας, είναι να μην λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014.


Για το Δ.Σ.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                             ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου