Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου της Ν.Φούντας

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
10.12.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                       

Ο νόμος για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης επιτέλους εφαρμόζεται
Να μεριμνήσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας για τα Νοσοκομεία Αγρινίου - Μεσολογγίου

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα σχετικά με την θεσμοθετημένη πλην όμως μη εφαρμοσμένη απόδοση νοσήλιου – τροφείου στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Με ικανοποίηση είδαμε πως το αίτημά μας – να καταβάλλει επιτέλους ο ΕΟΠΠΥ τα νόμιμα στους διαμένοντες σε ΣΥΔ – ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εντούτοις, οφείλουμε να καταδείξουμε τη μεγάλη καθυστέρηση για αυτή την ενέργεια. Εξαιτίας της ολιγωρίας του Υπουργείου Υγείας η Στέγη στη Ναύπακτο αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τους 7 συμπολίτες μας που έβρισκαν καθημερινά διέξοδο εκεί, τις οικογένειές τους, αλλά και τους εργαζόμενους. Χρειάστηκαν πλείστες αναπάντητες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από αρκετούς Βουλευτές. Χρειάστηκαν παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Και όλα αυτά για να γίνει πράξη το αυτονόητο.

Η κ. Φούντα κατά την πρωτολογία της ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη για αυτήν την καθυστέρηση, αλλά και μέριμνα ώστε να ομαλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η κατάσταση.

Απαντώντας ο κ.  Βορίδης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων των εποπτευόμενων υπηρεσιών, καθώς – όπως ισχυρίστηκε – ο ΕΟΠΠΥ δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει αν οι ΣΥΔ είναι προνοιακού χαρακτήρα ή παρέχουν υπηρεσίες υγείας, ώστε να εφαρμόσει τα του κανονισμού του. Εντούτοις, με τη νέα ρύθμιση λύνονται αυτές οι αναντιστοιχίες.   Ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει εντέλει τις εν λόγω δομές και θα έχει στη διάθεσή του έναν προϋπολογισμό της τάξης των 7 εκατ. ευρώ.

Κατά την δευτερολογία της η κ. Φούντα επανέλαβε πως απαιτούνται άμεσα δράσεις, ώστε να μην επιβεβαιωθεί και εν προκειμένω ο κανόνας των καθυστερήσεων:

  • ακριβές χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και των φορέων. Σε πόσο καιρό μετά την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το θέμα και να φτάσουν τα χρήματα στους δικαιούχους;

  • ποιο ακριβώς θα είναι το τελικό πόσο; Αυτή τη στιγμή το θεσμοθετημένο νοσήλιο ανέρχεται στα 40 ευρώ. Είναι ένα ποσό μικρότερο από το αρχικό αίτημα. Όμως αν εφαρμόζεται στη συνέχεια clawback και rebate τότε το πραγματικό ποσό θα περιορίζεται μόλις στα 25 ευρώ. Αν συμβεί, το θεωρούμε απολύτως αρνητική εξέλιξη που επί της ουσίας ακυρώνει τη ρύθμιση καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι Στέγες με τόσο μειωμένο νοσήλιο.

  • δέσμευση για άμεση επαναλειτουργία των δομών που οδηγήθηκαν αναγκαστικά σε κλείσιμο

Ο κ. Βορίδης απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια, λέγοντας  πως το ποσό που θα αποδοθεί δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί.  Επιπλέον δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν το εν λόγω ποσό θα μπει στο μηχανισμό της αυτόματης επιστροφής, δηλαδή στο μηχανισμό του clawback. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί εκπλήρωση μίας κοινοτικής υποχρέωσης, και ο τρόπος εκπλήρωσής της είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Αναμένουμε την ολοκληρωμένη παρέμβαση για το ζήτημα των Στεγών και θα επανέλθουμε εφόσον χρειαστεί. Αν θέλουμε να πετύχουμε ένα κοινωνικό κράτος που λειτουργεί ομαλά, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες ουσιαστικές δράσεις.  

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Φούντα αναφέρθηκε στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με το νοσοκομείο Αγρινίου. Η καρδιολογική κλινική δεν λειτουργεί και για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί και η αρμόδια Εισαγγελία. Το Υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε για έξι θέσεις στο Νοσοκομείο, οι οποίες όμως δεν έχουν καλυφθεί. Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός για τις δομές υγείας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς πλέον εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν τιμά επ’ ουδενί τα όργανα της Πολιτείας και προσβάλλει και απαξιώνει τους κατοίκους, όλου του Νομού, το βιοτικό τους επίπεδο και το αίσθημα ασφάλειας για την αδιαπραγμάτευτη αξία και αναγκαιότητα για αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου