Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ουσιώδεις παρεμβάσεις από την ΕΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας

Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η αγροτική οικονομία έχει τα τεράστια προβλήματά της. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να εξαιρεθεί λόγω των χρόνιων διαθρωτικών αδυναμιών της αλλά και της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.
Ο αγροτικός μας τομέας, στις νέες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, θα υπάρξει μόνο με νέα στρατηγική και στοχευόμενη προσπάθεια.
Αυτό έγινε αντιληπτό εγκαίρως στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, της οποίας η διοίκηση, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής μας, παρενέβη σε όλη την παραγωγική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα: Όσον αφορά το καλαμπόκι (στην φωτο το ξηραντήριο καλαμποκιού στην "Βάλισσα" Λεσινίου), παρέλαβε 10 χιλιάδες τόνους προς 0,22 Ευρώ το κιλό, τιμή που χαρακτηρίζεται ίσως η υψηλότερη πανελλαδικώς. Για την εξυπηρέτηση των βαμβακοπαραγωγών της Παραχελωίτιδας και της Παραευήνιας περιοχής, η ΕΑΣ νοίκιασε ιδιωτικό εκκοκκιστήριο, με στόχο την μείωση του κόστους μεταφοράς κτλ. Εξασφαλίστηκε έτσι η απολαυστική τιμή 0,54 Ευρώ ανά κιλό (σύσπορου). Η στρατηγική συμφωνία με την γαλλική πολυεθνική αλυσίδα τροφίμων Bonduelle άρχισε να αποδίδει .
Εφέτος φυτεύτηκαν, πιλοτικά και τμηματικά, 100 στρέμματα μαρουλιού, ώστε να υπάρχει συγκομιδή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο. Με συμβολαιϊκή δε καλλιέργεια, την επόμενη χρονιά θα φυτευτούν 1000 στρέμματα. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μαρούλι (iceberg) αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι καθαρά εξαγωγικό προϊόν. Στους παραγωγούς ελιάς «καλαμών», η ΕΑΣ απευθύνεται με 1,20 Ευρώ ανά 200 τεμ. Η τιμή είναι η υψηλότερη από όλες τις περιοχές που καλλιεργούν ελιές «καλαμών» . Η προσπάθεια εξαγωγής που ξεκίνησε το 2009-10 αποδίδει και οι ποσότητες προς εξαγωγή για την επόμενη σεζόν θα είναι πολύ καλλίτερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου