Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι στο Αρχαίο θέατρο Οινιάδων


Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, θα κλείσει την Αυλαία του 26ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου στις Οινιάδες, το Σάββατο 18 Αυγούστου και ώρα 9:00 μμ.

          Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής.
Η Ιφιγένεια δεν θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει, την αθωότητά της, καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία, να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.
H παράσταση: «Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με την σύγχρονη μουσική επεξεργασία του Κ. Βήτα. Ένας πυροβολισμός. Σκοτάδι.
          Μια γυναίκα νεκρή. Κάπου κοντά σε μια παραλία. Ένα σύνολο γυναικών μάρτυρες του θανάτου, ανακρίνονται. Αυτοκτονία ή δολοφονία. Ο χορός αποκτά πρόσωπο, κάθε γυναίκα εκφράζεται διαφορετικά. Τα χορικά γίνονται το σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης με την ιστορία. Οι  ήρωες αναζητούν καθένας τη δική του αλήθεια εκφράζοντας καθένας ένα διαφορετικό κόσμο, που αρνείται πεισματικά να συνυπάρξει με το αυτονόητο…
Η έννοια της θυσίας αποκτά πολλαπλές διαστάσεις. Συγγενεύει με τη δολοφονία…» Πρωταγωνιστούν:
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα),
Στέλιος Μάινας (Αγαμέμνων)
Ιωάννα Παππά (Ιφιγένεια),
Mηνάς Χατζησάββας (πρεσβύτης),
Γιάννης Στάνκογλου (Αχιλλέας),
Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (άγγελος),
Άγγελος Μπούρας (Μενέλαος),
Λουκία Μιχαλοπούλου,
Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου,
Γιάννα Παπαγεωργίου,
Λένα Παπαληγούρα,
Αρετή Πασχάλη.

Σε ρόλο κορυφαίας η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,
 σκηνοθεσία-επεξεργασία κειμένου Θέμη Μουμουλίδη,
 σκηνικό Γιώργου Πατσα, κοστούμια Παναγιώτα Κοκκόρου,  
μουσική Κωνσταντίνου Βήτα,
 φωτισμούς Νίκου Σωτηρόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου