Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Δελτίο τύπου του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό"


Με την σημαντική παρουσία του σκηνοθέτη, ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Καλατζόπουλου, έκλεισε με επιτυχία η 4η Θεατρική Συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων "Θεάτρου Όψεις", Αιτωλικό 2015

Οι  “Ηλίθιοι” εμφανίσθηκαν στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο Αιτωλικού, μπροστά σε ένα υπέροχο κοινό που σεβάστηκε και χειροκρότησε θερμά τοσυνολικό αποτέλεσμα όλων των συντελεστών της παράστασης. Στην πρεμιέρα των «Ηλιθίων», μιας παράσταση που υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό την θεατρική λειτουργία, το κοινό γέλασε με την ψυχή του αλλά πήρε και πολλά μηνύματα που αφορούσαν την σημερινή δύσκολη πραγματικότητα, και άλλα που βάζουν τον άνθρωπο μπροστά στην επιλογή του σωστού και του λάθους κάτι που το κατορθώνει με τη λειτουργία της ανεξάρτητης σκέψης και της πίστης στις δυνατότητες του εαυτού του.

Ένας από τους σκοπούς του «Θεάτρου Όψεις» είναι κάθε χρόνο να αφιερώνουμε τη Θεατρική αυτή Συνάντηση σε ανθρώπους της τέχνης. Για φέτος η 4η Θεατρική Συνάντηση «Θεάτρου Όψεις» λοιπόν αφιερώθηκε στο Γιάννη Καλατζόπουλο.  Η εκπρόσωπος του Συλλόγου μας κα Πολυτίμη Καραγάκια, παρουσίασε και αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική πορεία του εώς σήμερα και ιδιαίτερα στις θεατρικές και κινηματογραφικές στιγμές του, καθώς και την σημαντική ενασχόληση του με το παιδικό θέατρο και την συγγραφή και διασκευή έργων για τα παιδιά.

Ο κ. Γιάννης Καλατζόπουλος, με σεμνότητα και μεστό λόγο, συγκίνησε τους θεατές απευθύνθηκε στο πολυπληθές κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο αναφέροντας ότι το ίδιο το κοινό είναι ένας ζωντανός πυρήνας που κρατάει ακόμα ζωντανή τη «φλόγα» του Πολιτισμού και ιδιαίτερα του θεατρικού πολιτισμού, λέγοντας ότι: «Το θέατρον που υπάρχει εδώ και 3.000 χιλιάδες χρόνια, το μυστικό του δεν είναι στο «Θέα-» που είναι το πρώτο συνθετικό της λέξης, αλλά στο δεύτερο συνθετικό που είναι το «-τρον». Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το «Θέατρον» είναι από το θεώμαι/θέα που σημαίνει βλέπω κάτι. Αλλά η κατάληξη «τρον» στην αρχαία μας γλώσσα σήμαινε αυτό που σημαίνει και στη λέξη «άροτρον», «πλήκτρον» «κίνητρον» κλπ που σημαίνει το «εργαλείο». Το δημιουργικό δηλ μέσον με το οποίον βλέπουμε τον κόσμο και τη ζωή, το οποίο προϋποθέτει μια ενεργητική συμμετοχή του κοινού. Κάτι που δε το έχει η τηλεόραση, ο κινηματογράφος ή κάποιο είδος που το λέμε «θέατρο» κατ’ ευφημισμό, αλλά δεν είναι θέατρο είναι «Θέαμα». Η κατάληξη «τρον» είναι ενεργητικής φωνής, προϋποθέτει ότι ο θεατής «δρα» μαζί με τον ηθοποιό και συμμετέχει ενεργά γιατί είναι παρόν. Ενώ στο «Θέαμα» αυτή η κατάληξη «μα» που είναι παθητικής φωνής, όπως το «πράγμα», το «χρήμα», το «χώμα», το «πτώμα» είναι αυτό που τελειώνει, που καταναλώνει. Αυτοί λοιπόν που προσπαθούν να κάνουν αυτή την Τέχνη «πτώμα» δε θα τα καταφέρουν ποτέ, γιατί έχει «δράκου ρίζα» η Τέχνη του Διονύσου. Απόδειξη ότι σε περιόδους κρίσης – όπως τώρα- τα θέατρα γεμίζουν!..... Το θέατρο είναι μια παρηγοριά Συλλογική και όχι μοναχική. Ο ένας «παίρνει» την ανάσα του άλλου. Αυτό λοιπόν που «ακουμπάει ο ένας τον άλλον» δε μας το πήραν τόσα χρόνια, δε θα τους αφήσουμε να μας το πάρουν και μπράβο σε όλους που αποτελείτε στήριξη στον Πολ. Σύλλογο που το κρατάει με νύχια και με δόντια!»

Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην αναφορά του, ότι ο ίδιος αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι του είναι πάντα στη διάθεση του Συλλόγου μας και της Θεατρικής μας Ομάδας, έτοιμοι να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους και τις συμβουλές τους με  σεμινάρια και μαθήματα Θεάτρου. Κλείνοντας το χαιρετισμό του πρόσφερε κάποια αναμνηστικά βιβλία, εκδόσεις του ιδίου, για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου και εξέφρασε την επιθυμία του να ξαναεπισκεφτεί το Αιτωλικό πολύ σύντομα, ευχαριστώντας για τη θερμή φιλοξενία και την αφιέρωση στο πρόσωπό του, ενός πολύ  σημαντικού Θεσμού για το Ερασιτεχνικό Θέατρο , το «Θεάτρου Όψεις».

Ήταν μια βραδιά θεατρικού πολιτισμού, που την πλησίασαν και την στήριξαν με τις καλύτερες προθέσεις, όχι μόνο οι Αιτωλικιώτες, αλλά και πολύς κόσμος από τη Ναύπακτο, την Πάτρα και φυσικά από το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή. Σημαντική παρουσία αυτή του κ. Χρήστου Καλαβρούζου, που υπήρξε τιμώμενο πρόσωπο του «Θεάτρου Όψεις» το 2013 και από τότε παρευρίσκεται ανελλιπώς στις παραστάσεις της ομάδας μας.

Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε όλες τις ομάδες που φιλοξενήθηκαν, οι οποίες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό στην πρόσκλησή μας, να συμμετάσχουν στο "Θεάτρου Όψεις" και στήριξαν την προσπάθειά μας να διοργανώσουμε για τέταρτη συνεχή χρονιά την Θεατρική αυτή Συνάντηση.

Φέτος λοιπόν παρακολουθήσαμε στην Τελετή Έναρξης του "Θεάτρου Όψεις" την πολιτική σάτιρα «Κοίτα τους» από τη Θεατρική Ομάδα Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μεσολογγίου «Πρόβα».  Επίσης, επίκαιρη ακόμα και μετά τόσα χρόνια, ήταν και η δεύτερη παράσταση "Γιατρός με το Στανιό" του Μολιέρου από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος». Πολύ καλοί «εραστές του Θεάτρου» αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά και η Ομάδα του Γενικού Λυκείου Αιτωλικού με το έργο «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά. Γελάσαμε πολύ με τη κωμωδία του Μποστ "Ρωμαίος & Ιουλιέτα" που μας παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Αγρινίου, όπως επίσης με τη μοναδική παρουσία των φίλων από τη Θεατρική Ομάδα του Διστόμου «Θεατροφρένεια» οι οποίοι μας παρουσίασαν το «Όνειρο Θερινής Νύχτας» του Σαίξπηρ σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου.  Για την δική μας παράσταση  "Οι Ηλίθιοι", του Νηλ Σάιμον, που δίδαξε και σκηνοθέτησε η Διονυσία Ολιβώτου, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε τον ενθουσιασμό των θεατών και τα συγκινητικά τους λόγια μετά το τέλος της παράστασης, που μας δίνουν δύναμη και επιβραβεύουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας. 

Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τους τοπικούς παραγωγούς για τις προσφορές τους για τα αναμνηστικά καλάθια που προσφέρθηκαν στις φιλοξενούμενες ομάδες, καθώς και στον κ. Καλατζόπουλο, τα οποία περιείχαν:  Κρασί Μύρκας, αυγοτάραχο Ζαφείρης & Αποστόλης Τρικαλινός, Λάδι Κώστας Σύρρος, ελιές και πάστα ελιάς Δημήτρης Τρικαλινός. Την επιμέλεια των καλαθιών την έκανε η Αμαλία Κοτσάλου με είδη από το Κατάστημα Μοταλίνα.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας που εξακολουθούν να μας στηρίζουν στις δύσκολες εποχές. Ευχαριστούμε λοιπόν τους: Τρικαλινός Α.Ε., Αρτοποιητές, Οικοδομικά Υλικά ΑΦΟΙ Σφυρή, Μηχανουργείο Παναγιώτης Χουλιαράς, Μονάδα Επεξεργασίας Κρέατος ΑΦΟΙ Πατρινού, Καφέ Καστανάς, Άννα Γαλανού Photography, Κέντρα Γλωσσών Ανδριάνα Τσουκαλά, Ψαροταβέρνα/Εστιατόριο ΔΗΜΕΛΕ, Supermarket Ψιλογιάννης, ErgoGallery Μιχ. & Γρ. Κότσαρης, ΣΑΩ Α.Β.Ε.Ε. Κουρκουμέλης.
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την παρουσία τους: τον Αντιδήμαρχο κ. Π. Σταράμο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γ. Γένδουλα, τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Αγαθάγγελο Κότσαλο, καθώς και τους λοιπούς εκπροσώπους του Δημοτικού και του Τοπικού Συμβουλίου. Παρών ήταν και ο πρώην Δήμαρχος κ. Παν. Κατσούλης, επι της θητείας του οποίου ξεκίνησε το «Θεάτρου Οψεις». Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Ι.Π. Μεσολογγίου που ήταν για ακόμη μία χρονιά μαζί μας, τον Πρόεδρο της ΦΩΤΟΛΕΜΕ κ. Γ. Τσαλαφούτα καθώς και τον φωτογράφο και φίλο κ. Β. Αρτίκο, αλλά προπαντός το θεατρόφιλο κοινό που μας στήριξε και συνεχίζει να μας στηρίζει με τόση αγάπη.

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι φέτος με προσωπική εργασία των μελών του συλλόγου και με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γ. Γένδουλα αντικαταστάθηκαν όλα τα φθαρμένα τμήματα του Υπαίθριου Θεάτρου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των θεατών των παραστάσεων και των χρηστών του Θεάτρου γενικότερα. Επίσης με προσωπική εργασία και με αγορά υλικών από τον Πολ. Σύλλογο βάφτηκαν στο εσωτερικό τους τα δύο καμαρίνια που υπάρχουν στο χώρο, καθώς και επιδιορθώθηκαν τα κεραμίδια και οι πόρτες που είχαν σπάσει από επιτήδειους που προσπάθησαν να διαρρήξουν το χώρο.

Έχουμε χρόνια που λέμε πως το Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού χρειάζεται τεχνική αναβάθμιση. Ο σύλλογος από το πενιχρό του ταμείο κάνεις συνεχώς παρεμβάσεις αλλά δεν αρκούν. Οι Τοπικοί θεσμικοί παράγοντες που ήταν στο θέατρο και ενημερώθηκαν εξέφρασαν την διάθεση να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Ελπίζουμε λοιπόν στη συνεργασία για την αναβάθμιση ενός χώρου, του μοναδικού στην πόλη μας όπου εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενούνται πολιτιστικές δράσεις, του Υπαίθριου Θεάτρου Αιτωλικού.

Κλείνοντας, ευχόμαστε του χρόνου το "Θεάτρου Όψεις" να συνεχίσει το ταξίδι του για 5η συνεχή χρονιά!. Είναι χαρά μας, που στην πόλη μας εδραιώθηκε ένας θεατρικός θεσμός, ο οποίος  κάθε χρόνο προσελκύει στο Αιτωλικό θεατρικές ομάδες  από κάθε τόπο, επισκέπτες που αγαπούν το Θέατρο, καλλιτέχνες που θα τιμάμε και θα μας τιμούν με την παρουσία τους.

Επόμενες παραστάσεις για την ομάδα μας και τους «Ηλιθίους» στις 9 Αυγούστου στο Γαλατά, όπου έχουμε προσκληθεί από τον Πολ. Σύλλογο Γαλατά και στις 12 Αυγούστου «Οι Ηλίθιοι» ξανά στο Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού. Παράλληλα η χειμερινή παραγωγή της Θεατρικής μας Ομάδας «Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού» θα βρίσκεται στις 3 Αυγούστου στο 13ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Κόρινθο και στις 13 Σεπτεμβρίου στους 29ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων στο Δήμο Ζωγράφου, Αττικής, όπου έχει προκριθεί μεταξύ άλλων Ερασιτεχνικών Ομάδων για να διαγωνιστεί.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις  των υπολοίπων τμημάτων του Συλλόγου μας. Στις 5 Αυγούστου το τμήμα της Χορωδίας μας θα μας ταξιδέψει με τραγούδια του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου, στις 16 & 17 Αυγούστου το Εικαστικό Τμήμα εκθέτει τις δημιουργίες του στο Πνευματικό Κέντρο «Ευανθία Καρβέλη»,  στις 19 Αυγούστου το Χορευτικό Τμήμα μας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο «Γάμο» με χορευτικά δρώμενα απ’ όλη την Ελλάδα και στις 29 Αυγούστου κλείνουμε το καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα με μια έντεχνη-ροκ μουσική βραδιά.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
http://pmsaitoliko.weebly.com/

Για το Δ.Σ. 
του Πολ. &Μορφ. Συλλόγου "Το Αιτωλικό"

Ο Πρόεδρος                 Η Γραμματέας

Π. Ακρίδας                Α. Περγαντή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου