Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Αλήθειες, που δεν ειπώθηκαν σε μια συνέντευξη…


Αλήθειες, που δεν ειπώθηκαν σε μια συνέντευξη…
Του Καρατσόλη Παντελή
Δημοτικού Συμβούλου & πρ. Αντιδημάρχου
Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Φίλε Τάκη, πρώην συνάδελφε
Η πρόσφατη συνέντευξη σου ομολογώ πως ήταν πρόκληση για μένα και σε ευχαριστώ γι’ αυτό. Έβαλα τον εαυτό μου στη θέση ενός απλού πολίτη, ο οποίος διάβασε τις απόψεις σου και αναρωτήθηκε αν και κατά πόσο λες την αλήθεια. Το στοιχείο αυτό με οδήγησε στο να αποφασίσω ως ένας άνθρωπος που μαζί σου συμμετείχε στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Π. Κατσούλη, να καταθέσω τη δική μου άποψη για όλα όσα αναφέρεις ή δεν αναφέρεις στη συνέντευξη σου αυτή. Γιατί σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης που αναζητά την αλήθεια.
Ένα πρώτο σημαντικό ζήτημα που δεν αφορά το χθες αλλά το σήμερα, θεωρώ πως είναι η κριτική που ασκεί στη δημοτική αρχή Καραπάνου, 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές, ένας άνθρωπος που θήτευσε 3,5 χρόνια ως αντιδήμαρχος στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν είναι ένας απλός δημότης, ο οποίος κριτικάρει θεωρητικά. Ο λόγος του, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει στη διοίκηση, έχει βαρύτητα. Όσο με αφορά, πολλές φορές τα τελευταία 2 χρόνια έχω ασκήσει δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή Καραπάνου, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Ομολογώ πως ακόμη και στην τελευταία σου συνέντευξη, δεν είδα ουσιαστική κριτική. Μπορεί και να συμφωνείς μαζί του, ακόμη και για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, όπως αφήνεις να εννοηθεί. Δεν είναι κακό αυτό, αρκεί να λέγεται δημοσίως. Γιατί αυτή η φανερή διαφωνία έλειψε από την πλευρά σου και στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Άλλωστε και τότε με μισόλογα, υποστήριζες τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΥΑΜ και της καθαριότητας...
Και επειδή δεν μου αρέσει να αφήνω υπονοούμενα, υποστηρίζω ευθέως πως έκανες ακριβώς το αντίθετο, σε αντίθεση με την υγιή πολιτικά στάση άλλων συναδέλφων δημοτικών συμβούλων, καθώς και τη δική μου. Για παράδειγμα, λίγοι γνωρίζουν πως σ’ ένα σημαντικό θέμα διαφώνησα κάποτε με τον Π. Κατσούλη και μου ζήτησε την παραίτηση μου. Αυτό συνέβη, αντίθετα εκείνο που 3,5 χρόνια ποτέ δεν συνέβη, ήταν να ειπωθεί η διαφωνία σου στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συνεδρίαζε σχεδόν κάθε εβδομάδα. Τα πρακτικά στη διάθεση όλων. Απεναντίας υπερθεμάτιζες υπέρ του δημάρχου και του έργου της τότε δημοτικής αρχής, μέχρι και την τελευταία μέρα που φύγαμε - μετά τις εκλογές - από το δήμο.
Για να είμαι ακριβής φίλε Τάκη, μόνο μια φορά διαφώνησες. Στο μέσο της θητείας μας και στην αλλαγή των θέσεων ευθύνης – που όλοι γνωρίζουμε πως είναι αποκλειστικό προνόμιο του δημάρχου – ο Π. Κατσούλης έθεσε το θέμα στην Εκτελεστική, (η πολλή δημοκρατία τον έφαγε…). Πρότεινε σε εσένα την αντιδημαρχία Οικονομικών και σ’ εμένα εκείνη των Έργων. Αντέδρασες, είπες πως δέχεσαι να συνεχίσεις μόνο σ’ εκείνη των Έργων, αλλιώς παραιτείσαι και αποχωρείς από την παράταξη. Ο δήμαρχος αποδέχθηκε την παραίτηση σου. Εγώ έκανα πίσω και αρνήθηκα τη νέα θέση για να αποσοβηθεί η σύγκρουση, η οποία θα είχε επιπτώσεις στην παράταξη και στη λειτουργία της δημοτικής αρχής. Επικαλούμαι τις μαρτυρίες όλων των παρευρισκομένων. Εκ των υστέρων, θεωρώ πως έκανα λάθος.
Ομολογώ ακολούθως φίλε Τάκη, πως με προκάλεσε δεόντως αυτό που διάβασα, «πως έμεινες για χάριν της ενότητας της παράταξης». Ξέρεις καλά πως κανένας δεν συμβάλλει στη συλλογική ενότητα, όταν άλλα λέει μπροστά και άλλα πίσω και εσύ δυστυχώς αυτό έκανες. Μπροστά έλεγες «να υπερασπιστούμε το έργο μας με κάθε τρόπο» και πίσω μουρμούριζες τροφοδοτώντας την εσωστρέφεια και μάλιστα για το διαζύγιο και την προσωπική ζωή του δημάρχου. Λέω ψέματα φίλε Τάκη;
Ακόμη υποστήριξες πως «η προσωπικότητα σου δεν σου επέτρεψε να μείνεις στην παράταξη». Άβυσσος η ψυχή του άνθρωπου…δηλαδή 3,5 χρόνια εμφάνιζες άλλη προσωπικότητα που σου επέτρεπε να μένεις στην καρέκλα και με την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής απέκτησες άλλη προσωπικότητα; Προσωπικά δεν μου φαίνεται πως είσαι διχασμένη προσωπικότητα. Άλλο είναι το “πρόβλημα” σου και θα εκδηλωθεί σε όποια θέση εξουσίας και αν ποτέ ξανά βρεθείς. Άσε που εύκολα ξεπερνάς «τις ανησυχίες» που εκδήλωσες για την παράταξη…
Εγώ όμως δεν θα ξεπεράσω εύκολα αυτές τις «ανησυχίες», γιατί τις γνώρισα από πρώτο χέρι. Κατ αρχάς οι «ανησυχίες» σου δεν εκφράστηκαν, όπως δηλώνεις, σ’ ένα μόνο σύμβουλο, εμένα. Εκφράστηκαν σε πολλούς συμβούλους όταν ο δήμαρχος ήταν στην Αγγλία, μέχρι και σε τότε Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σου έβαλε πάγο. Ακόμη, σύμφωνα με όσα μας έλεγες, ήσουν σε συμφωνία με ανθρώπους της αντιπολίτευσης - μήνες πριν τις εκλογές - και με σκοπό «να μην κάνει Βαΐων ο δήμαρχος». Λέω ψέματα φίλε Τάκη; Φυσικά οι «ανησυχίες» σου δεν είχαν να κάνουν με το ψηφοδέλτιο. Μακάρι να «ανησυχούσες» για την κατάρτιση του, γιατί εξ όσων γνωρίζω είναι ζήτημα αν πρόσθεσες έστω και ένα νέο πρόσωπο σε αυτό. Απεναντίας σου «μύριζαν» και κάποιοι νέοι που μπήκαν.
Τώρα θα σταθώ σ’ ένα θέμα, που ομολογώ πως ορισμένους τους «μπερδεύει» η στάση σου. Και μέσω της συνέντευξης, «υπερασπίζεσαι το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής», ενώ από την άλλη ισχυρίζεσαι πως «η προσωπικότητα σου δεν σου επέτρεψε να μείνεις στην παράταξη». Με ρώτησαν πολλοί: «Πως παντρεύονται αυτά τα δυο;». Τους απάντησα, πως δεν μπορούσες και δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.
Γιατί; Διότι είχες την τυφλή εμπιστοσύνη του δημάρχου (ο οποίος και την πλήρωσε ακριβά…). Ελάχιστοι γνωρίζουν, πως για 3,5 χρόνια ο Π. Κατσούλης σου είχε παραχωρήσει το δικαίωμα αποκλειστικής υπογραφής και διαχείρισης όλων των έργων της ΣΑΤΑ! Γνωρίζετε αγαπητοί αναγνώστες, να συμβαίνει αυτό σε πολλές δημοτικές αρχές; Εγώ σχεδόν σε καμία. Μήπως δεν είναι έτσι φίλε Τάκη;
Όμως θεωρώ φίλε Τάκη, πως στη συνέντευξη σου κάνεις εκ του πονηρού και κάτι ακόμη. Προσπαθείς να οικειοποιηθείς μεγάλα έργα και παρεμβάσεις, στις οποίες είχες μηδαμινή συμμετοχή. Θα άξιζε φιλές και φίλοι, για παράδειγμα, να απαντήσει ο πρώην συνάδελφος: Πόσες φορές πήγε σε Υπουργεία στην Αθήνα για τα έργα του ΕΣΠΑ; Πόσες για τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων; Πόσες για το έργο του «Πράσινου Ταμείου» έξω από την Πύλη; Ούτε μια. Εγώ με το δήμαρχο είχαμε κάνει τη διαδρομή αυτή Μεσολόγγι – Αιτωλικό!
Διάβασα ακόμη, πως είχες ανάμιξη και στην προσπάθεια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και δυστυχώς γέλασα πικρά. Ξημεροβραδιαζόμασταν για μέρες έξω από το Γραφείο του Άδωνι, τις υπηρεσίες του ΥΕΝ και της Ναυτιλιακής εταιρείας, όταν εσύ δεν είχες περάσει ούτε απ’ έξω. Πως δεν ανέφερες και την παρέμβαση σου για το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκπλήσσομαι… Όσο για την έκθεση, οφείλω να τονίσω πως ήταν ιδέα του δημάρχου και μεγάλη συμβολή στην υλοποίηση της είχαν εκτός από εσένα, η κα. Κρασσά και ο κ. Τερζάκης. «Τα σύκα, σύκα και η σκάφη, σκάφη» φίλε Τάκη.
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της «αυτοκριτικής». Κάνεις λόγο για δυο σημαντικά λάθη, που «τυχαία» και τα δυο αναφέρονται στη Δημοτική Κοινότητα της Κατοχής. Άποψη μου είναι πως άλλα ήταν τα λάθη μας και όχι αυτά που αναφέρεις. Αλλά ακόμη και αν ήταν αυτά, μόνο καθοριστικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν για την ήττα μας στις εκλογές. Στην Κατοχή χάσαμε περίπου 150 ψηφοδέλτια σε σχέση με το 2010, παρ' όλο που έγιναν έργα που ήταν αιτήματα δεκαετιών, όπως η αποχέτευση και το Συγγρού, στα οποία είχες ελάχιστη συνεισφορά ο ίδιος. Το ερώτημα είναι πως χάθηκαν στο Μεσολόγγι πάνω από 1000 ψηφοδέλτια, με τόσα πολλά μικρά και μεγάλα έργα; Εντύπωση μου προκαλεί που δεν κάνεις την παραμικρή αναφορά σε αυτό…
Όσον αφορά τα χωράφια και τη διάθεση τους στο συνεταιρισμό, ως πολιτική κίνηση δεν την θεωρώ λάθος. Άλλωστε πρωτοστάτησες σε αυτή, σιγοντάροντας μέλη του συνεταιρισμού και προσπαθώντας επί μήνες να κάμψεις τις αντιρρήσεις, κυρίως του δημάρχου και δευτερευόντως τις δικές μου, κάτι που δυστυχώς το «ξεχνάς» στη συνέντευξη σου. Όσον αφορά το γήπεδο, είχες την αποκλειστική ευθύνη λόγω της θέσης σου. Όμως, από τη στιγμή που είχαμε την έγγραφη βεβαίωση του υπουργείου για διάθεση 70 χιλ. € για τα γήπεδα Κατοχής και Σταμνάς, ορθώς ξεκινήσαμε τις εργασίες. Μετά τις εκλογές, η όποια δημοτική αρχή θα μπορούσε να εκταμιεύσει αυτά τα χρήματα και να τις ολοκληρώσει. Ο κ. Καραπάνος επέλεξε κάτι άλλο και μακάρι αυτό να υλοποιηθεί.
Τέλος αναφέρεσαι σ’ ένα ακόμη μείζον θέμα, αυτό της καθαριότητας, υποστηρίζοντας πως η κακή μας εικόνα ήταν αποτέλεσμα «μειωμένων ανταποδοτικών τελών». Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και το ξέρεις. Τα ανταποδοτικά πάνω – κάτω είναι τα ίδια τότε και τώρα (επικαλούμαι και τον προγενέστερο μου κ. Νούλα). Μάλιστα εμείς διαθέταμε περισσότερα χρήματα για την καθαριότητα από ότι η τωρινή δημοτική αρχή. Αυτό το έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές και ο νυν δήμαρχος. Το ζήτημα είναι αν αυτά τα χρήματα έπιαναν τόπο και αυτό το προσπερνάς, όχι τυχαία, πρώην συνάδελφε.
 Γνωρίζεις πως το βασικό θέμα ήταν πώς οργανωνόταν η δουλειά τότε και όχι αν έφταναν τα χρήματα, που έτσι κι αλλιώς ούτε ήταν αλλά ούτε και είναι τώρα επαρκή. Διαφωνείς φίλε Τάκη;  Άλλωστε είχες και εσυ πολλές φορές αναγνωρίσει, πως τη μεγαλύτερη φθορά την υπεστήκαμε σε αυτό τον τομέα. Μπορεί ο πρώην δήμαρχος να ανέλαβε ο ίδιος, προς τιμήν του, δημοσίως όλη την ευθύνη, αλλά όλοι γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ποια ήταν η μήτρα του προβλήματος καθώς και τις «λύσεις» που δεν δώσαμε στη διάρκεια της θητείας μας.
Κλείνοντας, μια συμβουλή:
Φίλε Τάκη, πρώην συνάδελφε,
«Είσαι πολιτικά παρών όταν δρας και παρεμβαίνεις με καθαρούς όρους στο παρόν, Δεν είσαι πολιτικά παρών όταν, μόνο και κατά το δοκούν αναμοχλεύεις το παρελθόν»
Μεσολόγγι 11 Οκτωβρίου 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου