Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Απάντηση στους
 Σκαρμούτσο - Παπαδόπουλο - Καραπάνο
για τις αυθαιρεσίες στο Λιμάνι Μεσολογγίου

Μετά την προχθεσινή μας ανακοίνωση,  για την ουσία του σκανδάλου με τα καταστήματα στο λιμάνι, που ικανοποίησε πολλούς συμπολίτες μας, ιδίως επιχειρηματίες της πόλης , που δεν έχουν αυτή την σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση και που μας ζήτησαν να σηκώσουμε πιο ψηλά το θέμα , αλλά και από άλλους πιο έμπειρους και ειδικούς σε τέτοια ζητήματα, το επαναφέρουμε και  επαναθέτουμε δημόσια τα παρακάτω  προς όλους:
 α) Σημερινός και υποψήφιοι Δήμαρχοι, β) σημερινούς, αλλά και υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, γ) ομοίως και για υποψηφίους της τοπικής Κοινότητας Μεσολογγίου, δ) προς όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και ε) προς όλες τις Δημόσιες Αρχές.
 Οι χώροι που έχουν μισθωθεί  στο Λιμάνι και λειτουργούν τα καταστήματα είναι χώροι πολεοδομικά αρρύθμιστοι δεδομένου ότι αποτελούν χώρους εκτός σχεδίου πόλης για τους οποίους δεν ισχύουν οι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας για δόμηση εκτός σχεδίου αφού αποτελούν χώρους σε λιμένα που ρυθμίζονται  χωροταξικά και πολεοδομικά με τη σύνταξη και έγκριση μαστερ πλάν Λιμένος .Η έγκριση του μάστερ πλαν γίνεται  από το Υπουργείο Ναυτιλίας και αυτό  χωροθετεί και ρυθμίζει χώρους μόνο για Λιμενικές Δραστηριότητες δεδομένου ότι το Λιμάνι σε κάθε πόλη αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που προάγει εθνική και τοπική οικονομία. Είναι συνεπώς αδιανόητο και άκρως προκλητικό οι χώροι αυτοί να έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες που δεν μπορούν να χτίσουν ούτε ένα τούβλο και η πολεοδομία και οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί να δίνουν χρήσεις γής και να υπογράφουν για παντελώς αυθαίρετα κτίσματα. Εφεύρημα  των προέδρων των Λιμενικών Ταμείων προεξέχοντος του Παπαδόπουλου ήταν οι δήθεν κοινόχρηστοι χώροι, δηλαδή χώροι που προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές χρήσεων γής όταν λάβει επέκταση σχεδίου πόλεως. Ακόμη και ο πλέον αδαής μηχανικός γνωρίζει ότι με το Γενικό Πολεοδομικό δεν οικοδομείς ούτε κάνεις πολεοδομική παρέμβαση. Παρά ταύτα αυτοί προχώρησαν θεωρώντας τους παρανόμως ως κοινόχρηστους χώρους δηλαδή χώρους που ανήκουν σε όλους μας. Είναι φυσικά το μοναδικό λιμάνι παγκοσμίως που δεν έχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο εγκαταστάσεων λιμενικών   και όλο το λιμάνι  και οι δημόσιοι χώροι του έχουν  παραδοθεί προκλητικά σε καφενεία και φαγάδικα. Επισημαίνουμε ότι σε όλο τον κόσμο τα καφενεία και τα φαγάδικα δημοπρατούνται μέσα σε κτίρια που έχουν χτιστεί για λιμενικές χρήσεις που περιλαμβάνουν χώρους αναμονής επιβατών, εκδοτήρια εισιτηρίων, τουαλέτες, σούπερ μάρκετ κλπ…
Σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα τα κοινόχρηστα πράγματα, όπως τα εκτός ρυμοτομίας ακίνητα και  αστικά άλση,  είναι εκτός συναλλαγής, κάτι που εκτιμούμε ότι το γνωρίζει ως πτυχιούχος του πολιτικού  της νομικής σχολής, ο Πάνος Παπαδόπουλος, όταν ως Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μίσθωνε τις εκτάσεις αυτές  στους καταστηματάρχες, μεταξύ αυτών και στο γιο του σημερινού υποψήφιου Δημάρχου Παντελή Σκαρμούτσου, στον συνδυασμό του οποίου συμμετέχει ο ίδιος , μαζί με άλλους υποψήφιους, από τους οποίους, μερικούς, τους διοικεί στην εργασία τους. Εντύπωση δε προκαλεί  πως μεταβιβάστηκε , με τις ευλογίες Καραπάνου φυσικά , το κατάστημα της οικογένειας Σκαρμούτσου στον σημερινό καταστηματάρχη τον κύριο Μαζαράκη. Κύριε Σκαρμούτσο  που δήθεν πολεμάτε τον Καραπάνο  ενώ απαγορεύεται η υπομίσθωση σε δημοτικά ακίνητα και χωρίς να κάνετε δημοπρασία  πουλήσατε το μαγαζί σας σε άλλον και τώρα θέλετε και να μας κυβερνήσετε με τις ευλογίες του Σύριζα.
 Εκτιμούμε πως και ο άλλος υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Λύρος, ως κατασκευαστής οικοδομών γνωρίζει την πολεοδομική νομοθεσία και ότι απαγορεύεται η δόμηση ακόμη και σε κοινόχρηστους χώρους.  Επίσης και ο τότε αντιδήμαρχος και εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοταντάκης Δημήτριος, ως κατασκευαστής οικοδομών και αυτός γνώριζε  την πολεοδομική νομοθεσία και τις σχετικές απαγορεύσεις. Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι ότι ή δεν γνώριζε την αλλαγή στη νομοθεσία, δηλαδή τα νέα άρθρα 20  και 21 του Οικοδομικού Κανονισμού, που ισχύει από 9-4-2012 και χρησιμοποίησε τις παλιές διατάξεις ή τις χρησιμοποίησε σκόπιμα . 

Πολεοδομία τα ακούς και τα βλέπεις?

Είναι γεγονός ότι τις εισηγήσεις αυτές ,  στις 18-4-2013, για δύο διαφορετικά καταστήματα, με διαδικασίες κατεπείγοντος, ψήφισαν όλοι οι παρόντες τότε σύμβουλοι, εκτός , προς τιμή του, από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη, της Λαϊκής Συσπείρωσης, που δήλωσε παρών. Και το παράδοξο είναι ότι πολλοί από αυτούς που είναι και σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι ή ήταν τότε , αλλά και σήμερα ξανά, υποψήφιοι σύμβουλοι, σε άλλους ισχυρίζονται ότι θα σταματήσουν την παρανομία , ενώ σε άλλους , όπως στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους, ισχυρίζονται ότι θα τους βοηθήσουν να συνεχίσουν την λειτουργία τους.
Εννοείται ότι αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε και επεκτάθηκε και από την σημερινή δημοτική αρχή Καραπάνου, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής , αν αντέδρασε κάποιος σύμβουλος και ποιος, είτε από την μειοψηφία , είτε από την πλειοψηφία, γιατί δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις. Όποιος βέβαια αντέδρασε και πως , ας το ανακοινώσει στους συνδημότες μας.
Εμείς δεν έχουμε λόγο να παίζουμε διπλό ταμπλό. Επιμένουμε στη νομιμότητα.
Υπάρχουν δύο λύσεις.
Την μία μπορούν να την δώσουν οι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι. Να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές , να συζητηθεί το θέμα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ανακληθούν οι παλιές αποφάσεις του , που αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα του λιμανιού. 

Επιτέλους πρέπει να γίνει ένα σοκ νομιμότητας στην πόλη μας .
Να σταματήσει η διαπλοκή. 

Γιατί τι άλλο είναι η διαπλοκή, εκτός  από την διάχυση των συμφερόντων, των αποφάσεων, των ευθυνών και των συμμετεχόντων σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις , ώστε να εμποδίζεται η κάθε μια να λαμβάνει τα νόμιμα μέτρα κατά κάθε παραβάτη, διότι και ανάμεσά της , αλλά και ανάμεσα στις άλλες συνυπάρχουν συνυπεύθυνοι, πλεγμένοι ως γόρδιος δεσμός?
Με το θέμα αυτό λυμένο ας πάμε λοιπόν στις εκλογές και οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν την στάση του καθενός , καθώς και την δική μας , που αναδεικνύουμε το θέμα.
Η άλλη λύση , η πιο δύσκολη , αλλά και με συνέπειες για όλους τους διαπλεκόμενους συνυπεύθυνους,  θα δοθεί μετά τις εκλογές, που θα φέρουμε από τα πρώτα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Αυτό όμως σημαίνει ότι η πλειοψηφία των υποψηφίων , είτε Δημαρχών, είτε δημοτικών συμβούλων , είτε της τοπικής Κοινότητας, θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι στους συνδημότες τους. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε  και ποιον θα αφήσουν . 

Θα πάνε με τον νόμο , το δίκιο και την ευθύνη ή θα πάνε με την ανομία, το άδικο και την συναλλαγή?

Ιδού η Ρόδος , ιδού και το πήδημα.
Φυσικά για  το Φόρουμ Ενεργών Πολιτών  δεν υπάρχει ζήτημα.
Ήδη διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα.

Ο Κύριος Λύρος πρέπει να πάρει θέση. Τι απάντα σε όλα αυτά ?

ΦΟΡΟΥΜ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΤΑΚΗΣ ΚΟΤΣΟΡΓΙΟΣ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΨΗΦΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

Ιδού οι αποδείξεις: έχουν μεταφερθεί αποσπάσματα , όπως έχουν αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αρ ι θ μ . α π όφασ η ς : 116 / 2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της υπ’αριθμ. 7ης / 2013 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
Θέμα:«Έγκριση αδειοδότησης προσωρινής λυόμενης κατασκευής σε χώρο ιδιοκτησίαςΛιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας που εκμισθώθηκε στον κ.Σκαρμούτσο Πέτρο».
Σήμερα την 18η του μηνός Απριλίου του έτους 2013 ημέρα της εβδομάδος Πέμπτη και ώρα 14.00 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε έκτακτησυνεδρίαση ύστερα από την υπ’ αριθμ.115/15-4-2013 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρουη οποία επιδόθηκε σε καθέναν από τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους και τον κ. Δήμαρχο
σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010.Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι από τα τριάντα τρία(33) μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν παρόντα είκοσι έξι (26) μέλη :

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                                                                 ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Καρατσόλης Παντελής        14. Μαστρανδρέου Ιωάννης                                 Γρίβας Νικόλαος
2. Νούλας Παναγιώτης            15. Κολοζάκης Παναγιώτης                                 Στέφου Βασιλική
3. Κοταντάκης Δημήτριος        16. Πρεβεζάνος Γεώργιος                                    Κουφός Σπυρίδων
4. Τσουνάκας Νικόλαος           17. Κότσαλος Αγαθάγγελος                                 Καπώνης Κων/νος
5. Φούντα Μαρία                     18. Παπανικολάου Χρήστος                                 Ροδάτος Αθανάσιος
6. Καβάγιας Αριστείδης           19. Φλώρος Δημήτριος                                        Λιαπίκος Δημήτριος
7. Κυτάγιας Βασίλειος              20. Μουρκούσης Νικόλαος                                  Μπρούμας Βασίλειος
8. Καραδήμας Δημήτριος         21. Βασιλείου Σπυρίδων
9. Σπανός Ιωάννης                  22. Μπαλαμπάνης Δημήτριος
10. Χονδρός Νικόλαος             23. Κουτσοθόδωρος Κων/νος
11. Κασσαβέτης Γεώργιος        24. Αναγνωστόπουλος Ιωάννης
12. Πουλής Κων/νος                25. Σαμαντάς Νικόλαος
13. Καλτσούλας Κων/νος         26. Μαργαρίτης Θεόδωρος
Στο 11ο θέμα της Ημερησίας Διατάξεως προσήλθε ο Δημ. Σύμβουλος κ.Κουφός Σπυρίδων.



………………………………………………..

δίνει το λόγο στον κ.Κοταντάκη Δημήτριο – Αντιδήμαρχο, ο οποίος αναφέρει ότι έχοντας υπόψη και το υπ’αριθμ. 296/15.04.2012 έγγραφο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας, το οποίο αιτείτε την αδειοδότηση προσωρινής λυόμενης κατασκευής για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) ετών. Το Λιμενικό Ταμείο σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 18/28.2.2013 απόφασή του εκμίσθωσε χώρο στον κ.Σκαρμούστο Πέτρο για αναψυκτήριο- Σνακ μπαρ. Λόγω του ότι η εν λόγω έκταση βρίσκεται εκτός της χερσαίας ζώνης του Λιμένα αλλά και εκτός οικοδομικής γραμμής του υφιστάμενου σχεδίου πόλεως, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.1577/85 (ΓΟΚ) και την 76936/3993/87 εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ επιτρέπεται η ανέγερση στους χώρους αυτούς προσωρινών λυομένων κατασκευών με ανοιχτές ή κλειστές πλευρές μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ορισμένο χρονικό διάστημα.

………………………………………………………………………………………………………………

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

1. Εγκρίνει το κατεπείγον της συνεδριάσεως.
2. Εγκρίνει το κατεπείγον του θέματος.
3. Εγκρίνει την χορήγηση αδειοδότησης προσωρινής λυόμενης κατασκευής για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) ετών σε χώρο ιδιοκτησίας του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας που εκμίσθωσε ο κ.Σκαρμούτσος Πέτρος, σύμφωνα με τη τεχνική έκθεση, τα τοπογραφικά διαγράμματα και σχέδια κατασκευής που συντάχθηκαν από τον κ.Φανίδη Ιωάννη-Πολιτικό
Μηχανικό, και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσης αποφάσεως.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Μαργαρίτης Θεόδωρος δήλωσε παρών.      …………………………………………….

Η δεύτερη όμοια και συνεχόμενη απόφαση

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αρ ι θ μ . α π όφασ η ς : 117 / 2013
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της υπ’αριθμ. 7ης / 2013 Συνεδρίασης του
Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

Θέμα:«Έγκριση αδειοδότησης προσωρινής λυόμενης κατασκευής σε χώρο ιδιοκτησίας Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας που εκμισθώθηκε στον κ.Μελαχρή Παν.».
Σήμερα την 18η του μηνός Απριλίου του έτους 2013 ημέρα της εβδομάδος Πέμπτη και ώρα 14.00 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε έκτακτη συνεδρίαση ύστερα………………………………………………

Ιδού και η νομοθεσία:  NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός/ Αρ. Φύλλου 79/ 9 Απριλίου 2012

 Άρθρο 20 Κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους 1. Στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού επιτρέπονται κατασκευές για:  …. γ) λυόμενες και προσωρινές κατασκευές,

Άρθρο 21 Προσωρινές κατασκευές 1. Η προσωρινή κατασκευή τοποθετείται σε ιδιωτικούς χώρους παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση όπως ορίζεται στο άρθρο 10 και σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, υπαίθριους ή στεγασμένους, κατά παρέκκλιση των κείμενων πολεοδομικών όρων της περιοχής και υπό την προϋπόθεση ότι επιτρέπονται οι συγκεκριμένες χρήσεις. Για τις προσωρινές κατασκευές απαιτείται έγκριση τοποθέτησης και λειτουργίας από τον αρμόδιο κατά περίπτωση φορέα, κατόπιν υποβολής απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων για την κατασκευή ή συναρμολόγηση και τοποθέτηση, καθώς και προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος διατήρησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου