Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο απρόσμενος σύμμαχος!

Χωρίς τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ προβλήθηκε η νέα του ταινία, στο 63ο Φεστιβάλ των Καννών. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα πάει, τονίζοντας ότι «προβλήματα όπως το ελληνικό δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας στις Κάννες». Μερικές μέρες νωρίτερα είχε εκφραστεί υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στην Ελλάδα».
Η ταινία τού Γκοντάρ, "Film Socialisme", προβλήθηκε την Δευτέρα, στο πλαίσιο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα». Ο ίδιος αρνήθηκε τελευταία στιγμή να έρθει στις Κάννες, στέλνοντας ένα σημείωμα στον διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, λέγοντας πως «ύστερα από προβλήματα, όπως το ελληνικό, δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας στις Κάννες».
Παράλληλα, μιλώντας σε συνέντευξη με Γάλλο δημοσιογράφο, που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό, ο Γκοντάρ αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με την ταινία του και τις απόψεις του για την Ελλάδα: «Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε την σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και την δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε την λογική; Ο Αριστοτέλης... Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα. Κατηγορούν τους Έλληνες ότι είναι και ψεύτες... Αυτό μου θυμίζει ένα παληό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Έλληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου» είπε.
Όσον αφορά την ταινία του, αυτή βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για τον σύγχρονο κόσμο μας και τα πολιτικά, οικονομικά και ηθικά του προβλήματα, με αφορμή μια κρουαζιέρα στην Μεσόγειο, με διάφορους σταθμούς από Νάπολη και Ελλάδα μέχρι Αίγυπτο.
Οι δικοί μας ...φωστήρες είπαν "όχι" στον μεγάλο σκηνοθέτη Γκοντάρ να τραβήξει την Ακρόπολη ενώ άφησαν την Λόπεζ και την Βάρνταλος
Συγχαρητήρια κ.Γερουλάνε, που γίναμε ρόμπα. Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους σκηνοθέτες και φιλέλληνας, που είχε πάρει τον Σαρκοζί να βοηθήσει την Ελλάδα, είχε ζητήσει από το αρχαιολογικό συμβούλιο να γυρίσει μερικές σκηνές από την ταινία του "film socialisme" στην Ακρόπολη και... δεν του το επέτρεψαν!! Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι δεν είχε συγκεκριμένο σενάριο! Ενώ οι φωτογραφήσεις της Τζένιφερ Λόπεζ ή της Νία Βάρνταλος είχαν σενάριο μάλλον...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου