Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Δήλωση του Γ.Βαρεμένου για το σχέδιο "Αθηνά"


Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το σχέδιο Αθηνά, τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του και την απόπειρα της κυβέρνησης να το επιβάλει ακόμη και με την αστυνομική βία:
Το σχέδιο Αθηνά πρέπει να αποσυρθεί τώρα!
Αν η πρώτη εκδοχή του ακύρωσε κάθε έννοια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αναδιάρθρωσής τους με σαφή και συνεπή κριτήρια επιστημονικά, ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά, οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του, δημόσιες και παρασκηνιακές, τη γελοιοποιούν.
Ιδρύματα με ισχυρή αναφορά στις ιδιαιτερότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής τους, με επιδόσεις που έχουν αξιολογηθεί από εξωτερικούς κριτές και με μια θέση στις εθνικές και διεθνείς κατατάξεις που θα έπρεπε να μας κάνει υπερήφανους, υποβαθμίζονται, ακρωτηριάζονται ή διαλύονται, θύματα των πιο ταπεινών πελατειακών εξυπηρετήσεων σε κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους.
Το σχέδιο Αθηνά πρέπει να αποσυρθεί τώρα!
Αν η πρώτη εκδοχή του ακύρωσε κάθε έννοια διαλόγου με τα αρμόδια θεσμικά όργανα, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες, ακόμη και με τους άλλους εταίρους της συγκυβέρνησης, η τελική μορφή του, χειρότερη της πρώτης, επιχειρείται να επιβληθεί με ευθεία προσβολή της δημοκρατίας.
Με ένα ακόμη Προεδρικό Διάταγμα, όχι με σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, μόνου αρμόδιου να θεσμοθετήσει μια τέτοια αλλαγή. Και με τα ΜΑΤ στους δρόμους, προκειμένου να κατασταλεί η διαμαρτυρία των ενδιαφερομένων και να πειθαναγκαστεί η κοινωνία να αποδεχθεί αυτό που απορρίπτει. Στο όνομα της μεταρρύθμισης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, αναβιώνουν οι πιο θλιβερές παραδόσεις των κοτζαμπάσηδων…
Το σχέδιο Αθηνά πρέπει να αποσυρθεί τώρα! Χθες! Για να γίνει αυτό που δεν έγινε μέχρι σήμερα: Ένας ευρύς, ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με όλους τους ενδιαφερομένους, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες. Για να απαντήσουμε όλοι μαζί στο ερώτημα, τι είδους τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειαζόμαστε σήμερα και πώς αυτή θα συμβάλει στην ανόρθωση της χώρας από τα ερείπια που αφήνουν πίσω τους οι πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου