Όσο περισσότερες δυσκολίες χαρακτηρίζουν την χρονική περίοδο
που διανύουμε, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται να καταβάλει κανείς. Οι
αντιξοότητες της καθημερινότητας μοιάζουν ανυπέρβλητες ενώ τα όνειρα συνεχίζουν
να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Η ανάγκη όμως υπήρξε ανέκαθεν μία βασική
κινητήρια δύναμη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όταν αυτή δε, ποτίζεται με τα
ζωογόνα αποστάγματα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης τα δυσθεώρητα εμπόδια, χαμηλώνουν, οι στόχοι
γίνονται ορατοί και η κατάκτηση τους είναι θέμα χρόνου…
Όταν λοιπόν, μας ζητήθηκε να συμμετάσχουμε ως τμήμα
Μαγειρικής Τέχνης της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ Μεσολογγίου στο
φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», με χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα, καθώς η
εκπροσώπηση θα απέφερε σημαντικά οφέλη
στους μαθητές μας. Η εμπειρία της παρουσίας σε μία σημαντική διοργάνωση, θα
αποτελούσε το καλύτερο μάθημα, ενώ ταυτόχρονα θα διεύρυνε τους επαγγελματικούς
ορίζοντες. Σύντομα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν απελπιστικά μόνοι.
Κανένας φορέας δεν είχε την δυνατότητα να μας προμηθεύσει με τις απαραίτητες
πρώτες ύλες ώστε να μαγειρέψουμε. Οι στρόφιγγες ήταν κλειστές, ελέω οικονομικής
κρίσης. Το όνειρο έμοιαζε να απομακρύνεται, ενώ ήδη το είχαμε εμπνεύσει στα
παιδιά…
Η ανάγκη – προσδοκία της συμμετοχής στο φεστιβάλ, μας
οδήγησε στους καταστηματάρχες του
Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να μας
στηρίξουν. Κρεατικά, τυροκομικά, είδη
μαναβικής, κρασιά και πάσης φύσεως υλικά
βρίσκονταν πλέον στη διάθεση μας. Πολλοί έδωσαν από λίγα, τα οποία ήταν αρκετά.
Τόσο απλά. Είχαμε πλέον βρει τους χορηγούς μας.
Γρήγορα λοιπόν δημιουργήθηκαν 8 ομάδες εκπροσωπώντας από μία
περιφέρεια, ακολούθησε η έρευνα για την εξεύρεση παραδοσιακών συνταγών, η
κατάρτιση του μενού και τελικά η καθημερινή μαγειρική στα εργαστήρια. Επί ένα
μήνα τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των καθηγητών – μαγείρων προετοίμαζαν τα 72
πιάτα που θα παρουσιάσουμε στο τριήμερο φεστιβάλ. Εκπροσωπούμε 8 περίπτερα – περιφέρειες (Αν. Μακεδονία
Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Β.
Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Κρήτη) και ένα περίπτερο για το Μεσολόγγι, όπου φιλοδοξούμε
να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση με την παραδοσιακή γαστρονομία. Πίσω όμως από
κάθε συνταγή να ξέρετε ότι εκτός από το μεράκι των μαθητών, κρύβεται η
συμπαράσταση πολλών ανθρώπων.
Αλληλεγγύη λεν το υλικό που δίνει νοστιμάδα, κοπιάστε,
δοκιμάστε το, εμείς «Κερνάμε Ελλάδα»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου