Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Ευηνοχώρι.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με πρωτοβουλία της Ε.Α.Σ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, με θέμα "Προοπτικές καλλιεργειών 2010", πραγματοποιήθηκε στο Ευηνοχώρι, στις 5-3-2010, ημέρα Παρασκευή.
Ο Πρόεδρος της Ενώσεως, Παναγιώτης Ζωγράφος, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για το μέλλον των καλλιεργειών στην περιοχή μας.
Έκανε ανασκόπηση των μέχρι σήμερα γνωστών δυναμικών καλλιεργειών (βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλι, εσπεριδοειδή, ελιά) και αναφέρθηκε στην προοπτική πιλοτικής καλλιέργειας του κηπευτικού iceberk (είδος μαρουλιού που αντέχει μέχρι τους +2ο C), το οποίο θα είναι 100% εξαγώγιμο.
Το συγκεκριμένο είδος θα καλλιεργηθεί πιλοτικά στην Παρευήνιο περιοχή και Παραχελωίτιδα, μετά από σύμβαση με την Γαλλική πολυεθνική BONDUELLE, σε καθεστώς συμβολαιακής γεωργίας και μετάδοση τεχνογνωσίας σε επιλεγμένους αγρότες-καλλιεργητές.
Η γαλλική πολυεθνική είναι κολοσσός στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων παγκοσμίως.
Στην ημερίδα αυτή, τον Πρόεδρο πλαισίωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Σ και όλο το στελεχιακό δυναμικό της οργάνωσης.
Προσεκτικώς και μεθοδικώς υλοποιείται ένα καθαρώς αναπτυξιακό σχέδιο πραγματικής οικονομίας, που θα βγάλει όλη την περιοχή από το τέλμα της υπανάπτυξης.
Η βαθύτατη κρίση της χώρας, αποτελεί για την Ε.Α.Σ ευκαιρία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και καλεί τους αγρότες να ανταποκριθούν θετικώς στην σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Η Διοίκηση και τα στελέχη της Ε.Α.Σ θα είναι κοντά τους.
Με την ευκαιρία αυτή, γνωστοποιούμε ότι εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο βιολογικών ζωοτροφών, στην θέση Βάλισσα του Δ.Δ. Λεσινίου Οινιάδων.
Επίσης έχουν προχωρήσει σημαντικώς οι ανάλογες διαβουλεύσεις και διαδικασίες για την δημιουργία μονάδος παραγωγής αλεύρου από ειδικό καλαμπόκι, που θα χρησιμοποιείται στην παραγωγή chips.
Η Ε.Α.Σ θα συμβληθεί για τον σκοπό αυτό με μεγάλη εταιρεία διακίνησης ανάλογων προϊόντων.
Συντόμως θα λειτουργήσει γραμμή συσκευασίας και τυποποίησης βιολογικού ελαιολάδου.
Αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από Νομαρχία Αιτωλ/νιας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Εκ του γραφείου τύπου της Ε.Α.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου