Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ο Γ.Βαρεμένος για την ελιά Καλαμάτας Αιτωλ/νίας

Να αναγνωρισθεί η ελιά Καλαμάτας που παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ζητεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως υπενθυμίζει, η ελιά Καλαμάτας που παράγεται στη Μεσσηνία έχει αναγνωρισθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 1993. Βεβαίως, προσθέτει, «η συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της χώρας (και συγκεκριμένα, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας και νοτιότερα), στις οποίες μάλιστα και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής παραγωγής».
«Σχετικά πρόσφατα», συνεχίζει, «η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου - Ελιάς και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και Λακωνίας ανέλαβαν πρωτοβουλία για την υποβολή μελέτης που προβλέπει την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης του προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε μια ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον νομό Λακωνίας και τμήματα των νομών Ηλείας και Αρκαδίας».
Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, σημειώνει ο βουλευτής, «ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, και επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας ελαιών επαναφέρουν το παλαιότερο αίτημα για επέκταση της γεωγραφικής ζώνης προστασίας του προϊόντος με τρόπο που να καλύπτει το σύνολο της εθνικής παραγωγής, κατά το πρότυπο της ελληνικής φέτας που έχει αναγνωρισθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε πολλές περιοχές της χώρας».
Πρόκειται, επισημαίνει ο βουλευτής, για ένα αίτημα εύλογο, αν συνυπολογίσει κανείς ότι:
1. Η ελιά Καλαμάτας είναι η γνωστότερη ελληνική φυσική ελιά, εξάγεται σε ποσοστό που προσεγγίζει το 90% της εθνικής παραγωγής και έχει τοποθετηθεί από πολλά χρόνια στη διεθνή αγορά με αυτή την ονομασία, πολύ πριν κατοχυρωθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.
2. Ιδιαίτερα η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας παράγει το 50% περίπου της ετήσιας εθνικής παραγωγής, από το οποίο μάλιστα μόνο το 20 έως 30% τυποποιείται στην περιοχή, με το υπόλοιπο να τροφοδοτεί ως πρώτη ύλη τα τυποποιητήρια της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας, καθώς και άλλων περιοχών.
3. Η ποιότητα του προϊόντος και οι συνθήκες παραγωγής και τυποποίησής του στη συγκεκριμένη περιοχή δεν διαφέρουν καθόλου από εκείνες της υφιστάμενης ζώνης αναγνώρισης της ελιάς ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και καλύπτουν πλήρως τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Γιώργος Βαρεμένος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό «ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου η γεωγραφική ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης να καλύψει το σύνολο της εθνικής παραγωγής της ελιάς Καλαμάτας και, πάντως, τις περιοχές εκείνες που συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο της εθνικής παραγωγής και όπου η ποιότητα του προϊόντος και οι συνθήκες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησής του δεν διαφέρουν από αυτές της υφιστάμενης γεωγραφικής ζώνης».
Ερωτά, επίσης, αν ο υπουργός, «σε κάθε περίπτωση και πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση μεταβολής της υφιστάμενης κατάστασης, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία διαβούλευσης και διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου