Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
Δελτίο Τύπου
Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – Μοναδικό θέμα το ρωσικό εμπάργκο

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα για την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρούσα σύνθεση και την ανάληψη, από τις επόμενες ημέρες, των καθηκόντων των νέων Συμβούλων, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλος» στην Πάτρα, η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνο Καρπέτα, τους Αντιπροέδρους Α. Μπουχάγιερ και Π. Σακελλαρόπουλο, τους Γραμματείς Κ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Κανέλλη, τους Αντιπεριφερειάρχες, χωρικούς και θεματικούς, αλλά και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους από όλες τις παρατάξεις, οι οποίοι, όπως τόνισε, «μέσα από συνεδριάσεις ήθους και πολιτισμού, σύνθεσης και συναίνεσης, έχουν να επιδείξουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, στα τρεισήμισι αυτά χρόνια».
«Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, η αυτοδιοίκηση αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το καλό της κοινωνίας, με όποιο κόστος. Η επικοινωνία μεταξύ των παρατάξεων και των συμβούλων καθ’ όλη τη διάρκεια των τρεισήμισι αυτών χρόνων και οι όποιες αντιπαραθέσεις δημιουργήθηκαν, ήταν αυτές που «αρμόζουν» σε ένα πολιτικό όργανο. Ήταν αντιπαραθέσεις καθαρά με πολιτικά κριτήρια και αυτό οφείλεται στο ήθος όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό» υπογράμμισε ο Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας: «Είμαι βέβαιος πως και η νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ορκίζεται την ερχόμενη εβδομάδα θα σταθεί αντάξια για την επόμενη πενταετία».
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο αποδείχθηκε ένας φάρος και οδηγός για πολλούς, καθώς είχε ποιότητα και δημιουργική αντίληψη και νιώθω περήφανος που με το διάλογο καταφέραμε να επιτύχουμε πολλά».
Από την πλευρά του μιλώντας ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας σημείωσε: «Σε μια εποχή που δοκιμάζεται το κύρος και η αξιοπιστία των θεσμών, και παρά τις αντίξοες συνθήκες, με ιδιαίτερα υψηλό αίσθημα ευθύνης σταθήκαμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και το πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο στη Δυτική Ελλάδα έβαλε γερά τα θεμέλια για την περαιτέρω καταξίωσή του και κατάφερε να μην μετατραπεί σε αρένα που θα υποβάθμιζε το ρόλο και τη δημοκρατική λειτουργία του Οργάνου».

Προστασία της τοπικής παραγωγής από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο

Το μοναδικό θέμα που απασχόλησε την σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ήταν οι τρόποι προστασίας και υποστήριξης της τοπικής παραγωγής από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο.
Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τις παρεμβάσεις, τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και κυρίως με τους αρμόδιους Υπουργούς και τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται ώστε να μην καταστραφεί η τοπική οικονομία και παραγωγή μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ρωσίας να μην επιτρέψει την εισαγωγή διαφόρων προϊόντων.
«Όπως ανέφερα και στην επιστολή μου στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπο, σχεδόν το 80% της παραγωγής της Δυτικής Ελλάδας σε φράουλα, ακτινίδιο και ψάρια (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι), εξάγεται προς Ανατολάς. Η απόφαση της Μόσχας δεν αφορά μόνο τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, αλλά και προς τα υπόλοιπα κράτη της Ρώσικης Ομοσπονδίας» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο ο φόβος χιλιάδες τόνοι προϊόντων μας να μείνουν στα ψυγεία και τις αποθήκες, αλλά και η πτωτική πορεία που θα πάρουν οι τιμές και στις λοιπές διεθνείς αγορές. Η ζημία γίνεται ανεπανόρθωτη. Πρέπει να ληφθούν άμεσα έκτατα μέτρα για να προστατευτούν τα προϊόντα που πλήττονται. Πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο χώρας».
Παράλληλα, τόσο ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος ενημέρωσαν το Σώμα για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, αλλά και τη συμμετοχή τους στις συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον αναπληρωτή Υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσιφάρας ενημέρωσε τόσο για την απόφαση χρηματοδότησης των πληγέντων παραγωγών από την Ε.Ε., όσο και για τη διανομή αρχικά, του επιτραπέζιου ροδάκινου σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ιδρύματα και συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, όπως είναι κοινωνικά παντοπωλεία, νοσοκομεία, φυλακές, συσσίτια, πολυτεκνικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δράσεις του αρμόδιου Υπουργείου με τις αλλεπάλληλες συσκέψεις ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με το ρώσικο εμπάργκο, για το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» οι αγορές τρίτων χωρών και άλλες κινήσεις που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Όπως ανέφερα και στον αναπληρωτή Υπουργό, παραμένουμε σε εγρήγορση αναμένοντας όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να προστατεύσουμε τους παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας, αφού αυτοί είναι το πρώτο μας μέλημα», κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου