Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Επιστολή

Λάβαμε και δημοσιεύουμε 
Επιστολή του πρ. Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων
κου Απόστολου Χρ. Κακλαμάνη

Αθήνα 31-1-2018

Φίλες και φίλοι,

Καλή χρονιά!
Μαζί με την καθιερωμένη και αισιόδοξη αυτή ευχή για τον καινούριο χρόνο, εύχομαι, επίσης, σε όλες και όλους σας υγεία και το κουράγιο, που σήμερα χρειαζόμαστε, λιγότερο ή περισσότερο, όλοι μας.

Με την πρώτη αυτή, στην αρχή του 2018, ηλεκτρονική επιστολή μου, συνεχίζω κι εφέτος, να επικοινωνώ μαζί σας, παλαιούς και νέους φίλους και γνωστούς μου, ενημερώνοντάς σας για διάφορες εξελίξεις, καθώς και για τις απόψεις μου γι’ αυτές που, ίσως, σας ενδιαφέρουν.
Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρουν εμένα οι δικές σας απόψεις και τα  θετικά ή αρνητικά σχόλιά σας. Το ίδιο ισχύει, για τα σχόλια και παρατηρήσεις που δέχομαι από αναγνώστες άρθρων και δηλώσεών μου, καθώς και πληροφοριών ή σχολίων που αναρτώ στο facebook, στη σελίδα Δημοκρατικοί Ενεργοί Πολίτες.
Φίλες και φίλοι,
Ήδη, από τις  πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς, οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που σημειώνονται, αναφέρονται σε
πολύ σοβαρά ζητήματα και σε αποφάσεις, καθοριστικές για το άμεσο και απώτερο μέλλον της χώρας και του λαού μας.
Πρώτο και κορυφαίο, είναι το ζήτημα της Οικονομίας. Εφέτος, τον Αύγουστο, «δεν τελειώνει το πρόγραμμα», ούτε «βγαίνουμε από το 3ο μνημόνιο», όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας. Απλώς σταματά η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με το 3ο μνημόνιο. Όλα αυτά, όμως και όσα πρόσθετα έχουν περάσει με νόμους, όπως ο τελευταίος με 1531 σελίδες και 399 άρθρα, θα εφαρμοστούν υπό την εποπτεία των «θεσμών» (Τρόικας) και μάλιστα, ενισχυμένη. Επειδή η κυβέρνηση ετοιμάζει «πανηγύρι» και με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πηγαίνοντας προς τις εκλογές –ίσως εντός του 2018- θα υπόσχεται παροχές (ως κοινωνική, δήθεν πολιτική), υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουμε ό,τι και το 2010. Δηλαδή, οι διεθνείς χρηματαγορές στις οποίες θ’ αρχίσουμε από την επομένη εβδομάδα να πουλάμε δοκιμαστικά τα ομόλογά μας, να ζητούν υψηλά επιτόκια – μέχρι τώρα οι «τοκογλύφοι»(!) δανειστές -εταίροι στην ΟΝΕ, μας δανείζουν με 1% - κι αργότερα να μην τα αγοράζουν, όπως πάθαμε το 2010. Τότε, καταφύγαμε για δάνεια στους εταίρους μας και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ψήφιζαν να μας δοθούν. Τώρα αρνούνται, γιατί και οι πολίτες-ψηφοφόροι τους «βαρέθηκαν» να φορολογούνται για δάνεια στην Ελλάδα κι εμείς να τους βρίζουμε από πάνω!
Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την προβλεπόμενη για την περίπτωσή μας προληπτική γραμμή πίστωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σταθερότητας για να στηριχτούμε, αν συναντήσουμε δυσκολίες, ακόμα και εκβιασμούς για πολύ υψηλά επιτόκια ή και αποκλεισμό των  ελληνικών ομολόγων από τις αγορές. Τον κίνδυνο αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Κατανοώντας την ελληνική κρίση», προ 10ημέρου (18/1), αφού τόνισε ότι «δεν έφεραν τα προγράμματα (μνημόνια) την κρίση», αλλά αντιθέτως «χωρίς αυτά η χρεοκοπία θα ήταν σίγουρη, η δημοσιονομική προσαρμογή (τα μέτρα) πιο βίαιη  και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη», τάχτηκε, υπέρ της ενισχυμένης εποπτείας (από τους «θεσμούς») της χώρας μας και μετά το 3ο μνημόνιο, γιατί «υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες». Και ο «νοών νοείτω».
Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να λάβουμε υπόψη ΟΛΟΙ μας. Λαός και κόμματα. Πρωτίστως δε, ο κ. Τσίπρας και όσοι έστησαν το 2010 το περίφημο «αντιμνημονιακό μέτωπο» (Σαμαράς (ΝΔ), Καμμένος (ΑΝΕΛ)) και όσοι άλλοι έκαναν «πολιτική καριέρα», εξαπατώντας τους απλούς πολίτες και υπονομεύοντας την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των 155 βουλευτών του,που «δεν το βάλαμε στα πόδια», να αποτρέψουμε την επερχόμενη κατάρρευση της χώρας. Εξαπάτησαν τους πολίτες, αγανακτισμένους και μη, καταγγέλλοντας το 1ο μνημόνιο και εμάς σαν «γερμανοτσολιάδες»,για να έρθουν αυτοί στην εξουσία και να φέρουν ΔΥΟ πιο σκληρά μνημόνια και παράταση της κρίσης για άλλα 6 χρόνια, αντί των 2-3 που χρειαζόμασταν, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση θα καταρτίσει και θα εφαρμόσει ένα δικό της πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους «θεσμούς» (την Τρόικα που «ξεχάσαμε» και το ΔΝΤ), για όλα όσα έχουμε δεσμευτεί και για να τα εφαρμόσουμε υπό την εποπτεία τους και, μάλιστα, ενισχυμένη. Πολύ πιο δύσκολα, γιατί η ανοχή του λαού μας έχει, σχεδόν, εξαντληθεί. Έστω και αργά, απαιτείται ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στην κορυφή, πριν εκραγεί η βάση, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται…
Αν κάποιοι αυτό θέλουν, πρέπει να απομονωθούν!..


Φίλες και φίλοι,
Ξαφνικά, απωθώντας στο περιθώριο το μέγα πρόβλημα της Οικονομίας, δηλαδή της επιβίωσής μας με ελπίδα και κοινωνική συνοχή για το αύριο και, ενώ είναι γνωστή η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας, έρχονται να προστεθούν και μάλιστα με αξίωση να προταχθούν, ζητήματα σοβαρά μεν, αλλά τα οποία, νομίζω ότι, ίσως, σκόπιμα ανοίγουν τώρα, σ’ όλη σχεδόν, την έκταση του εξωτερικού μας μετώπου. Πρώτο και «πιεστικό», το «Μακεδονικό». Οι Αμερικανοί επιμένουν να ενταχθεί τώρα στο ΝΑΤΟ η FYROM-ΠΓΔΜ, για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και  οι εκεί Αμερικανικές βάσεις. Αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιθυμούν την έναρξη των διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ της FYROM. Το «Μακεδονικό» χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, ως όχημα διχαστικής στρατηγικής και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, αντί να διαπραγματευτεί αθόρυβα, όπως κάνει η κυβέρνηση των Σκοπίων και να επωφεληθεί της ανάγκης που έχουν τα Σκόπια να μπουν κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., χρησιμοποιεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα, που δεν αφορά τόσο και μόνο το όνομα, αλλά τον αλυτρωτισμό που καλλιεργούν εκεί, σαν «προστάτες» ανύπαρκτης «μακεδονικής μειονότητας» στη Β. Ελλάδα και ισχυριζόμενοι ότι αποτελούν το «Μακεδονικό» έθνος, μιλούν τη «Μακεδονική» γλώσσα, έχουν «Μακεδονική» Αρχιεπισκοπή κ.ο.κ.
Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε πάντα, «μπλοφάροντας» και ψευδόμενος προς πάσα κατεύθυνση, στους μεν Αμερικανούς και Ευρωπαίους παριστάνει ότι «προωθεί» λύση στο πρόβλημα, κάτι που γνωρίζει ότι με τις αξιώσεις των Σκοπιανών δεν μπορεί να υπάρξει και, από την άλλη «πέταξε» το πρόβλημα εδώ και δυο μήνες στο εσωτερικό της χώρας μας, για να αποπροσανατολίσει το λαό από τα προβλήματά του και να προκαλέσει τη συσπείρωση, όχι μόνο των ακροδεξιών και δεξιών «υπερπατριωτών», αλλά και όλων των συντηρητικών ή προοδευτικών Ελλήνων, που παίρνουν μέρος στα συλλαλητήρια. Ταυτόχρονα, προσπαθεί με την ανοχή που καλλιεργεί στους «μπαχαλάκηδες» που παριστάνουν τους αναρχικούς (Ρουβίκωνες κ.ά.) να δημιουργήσει συνθήκες βαθιάς πόλωσης, σπρώχνοντας, όπως έκανε στο παρελθόν η Δεξιά, τους Έλληνες να πάνε με τη «μία ή την άλλη πλευρά».
Αυτή την ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ γραμμή της Στρατηγικής του Διχασμού, που τόσο ακριβά έχει πληρώσει διαχρονικά η πατρίδα μας στο παρελθόν και στις μέρες μας το 2010-11, υπηρετεί δυστυχώς, η κυβέρνηση, δηλαδή ο κ. Τσίπρας και το Ιερατείο του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε λυθεί, λοιπόν, είτε όχι, το πρόβλημα – «μονά-ζυγά»- θα είναι κερδισμένοι!
Λυπάμαι γιατί, αντί να ξεσκεπαστεί κι αυτή η επιχείρηση απάτης και Εθνικού Διχασμού, διάφοροι δημοσιολογούντες πολιτικοί, αλλά και προσωπικότητες, όπως ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Κασιμάτης, για τους δικούς τους λόγους – όπως έκαναν οι τελευταίοι και το 2010,11- άθελά τους φυσικά, παίζουν το παιχνίδι του κ. Τσίπρα.
Εύχομαι κι ελπίζω, η συγκέντρωση της Κυριακής να είναι ειρηνική και να ματαιώσουν τα πλήθη του λαού, που θα συγκεντρωθεί, το διχαστικό σχέδιο, όχι μόνο του κ. Τσίπρα, αλλά και της άλλης πλευράς.
Με θερμούς χαιρετισμούς και την υπόσχεση ότι την επόμενη φορά θα είμαι πιο σύντομος


Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης
πρ. Πρόεδρος της Βουλής των ΕλλήνωνΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Τηλ.  
2103733970
Fax.  
2103733580
www.apkaklamanis.gr
e-mail: 
ak@apkaklamanis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου