Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόταση του ΟΟΣΑ για το λάδι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                              6 Μαρτίου 2014

Να διευκρινίσει η κυβέρνηση αν προτίθεται να υιοθετήσει την πρόταση του ΟΟΣΑ για την ανάμιξη του ελληνικού ελαιολάδου με σπορέλαια, προκειμένου να δημιουργηθούν «φθηνότερα προϊόντα», ζητούν με ερώτησή τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου.
Όπως επισημαίνουν, στη σελίδα 69 της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας αναφέρεται ότι, με βάση την προαναφερθείσα ανάλυση για τα μείγματα του ελαιόλαδου, η απαγόρευση της πρόσμιξης του ελαιολάδου με μίγματα άλλων ελαίων (σπορέλαια) θα πρέπει να καταργηθεί. Ο ΟΟΣΑ αξιολογεί ότι το όφελος από την τροποποίηση αυτή θα είναι μια νέα βελτιωμένη ποικιλία προϊόντων και, ενδεχομένως, η δημιουργία φθηνότερων προϊόντων για τους καταναλωτές.
Την απαίτηση αυτή, έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους επιστημονικοί φορείς και επιστημονικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα δημιουργούσε για την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς και για τη δημόσια υγεία. Έτσι, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου, σε υπόμνημά του προς τα αρμόδια υπουργεία, χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ άστοχες (όπως η προτεινόμενη απελευθέρωση της μέγιστης συσκευασίας ελαιολάδων στη μαζική εστίαση που είναι σήμερα 5 λίτρα), καθώς και επικίνδυνες για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.
«Όχι» στη μίξη ελαιόλαδου και σπορελαίων στην Ελλάδα λέει και ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την Ελιά και τα Προϊόντα της, Ισπανός Rafael Sánchez de Puerta, Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Ανδαλουσίας - FAECA. Δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι «τα προϊόντα που αποτελούνται από μίγμα ελαιολάδου και σπορελαίων απειλούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα και τη διαφάνεια στον ελαιοκομικό τομέα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι, αν και σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο τέτοιου είδους μίγματα επιτρέπονται, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να τα απαγορεύουν για κατανάλωση εντός των εθνικών τους συνόρων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, είναι μοναδικής ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και εξάγεται σε ποσοστό 50% της παραγωγής. Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι οι τάσεις της αγοράς ελαιολάδου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες του συνόλου των φυτικών ελαίων σε διάφορες μορφές, όπως του ηλιελαίου που αντιπροσωπεύει το 7,6% της παγκόσμιας αγοράς φυτικών ελαίων, του φοινικελαίου (31,7%), του σογιελαίου (29,7%). Η παραγωγή ελαιολάδου, τονίζουν, αντιστοιχεί μόλις στο 2,3% της παγκόσμιας αγοράς φυτικών ελαίων και με τις πολιτικές του ΟΟΣΑ, κινδυνεύει να εκμηδενισθεί σε λίγα χρόνια. Και καταλήγουν στην ερώτησή τους:
Επειδή οι προτάσεις του ΟΟΣΑ θα καταστρέψουν την ελληνική ελαιοπαραγωγή και τους  Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, διότι θα χαθεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι η εξαιρετική ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου,
Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σταματήσει να υπάρχει με τη μορφή του τελικού προϊόντος το ελληνικό ελαιόλαδο, το πιο ποιοτικό στον κόσμο,
Επειδή ο ελληνικός λαός πλήρωσε την έκθεση του ΟΟΣΑ 900.000 ευρώ για να πληροφορηθεί ότι το ελαιόλαδο δεν είναι ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν,
Επειδή οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας αποτελούν την ταφόπλακα, μετά τα Μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για την ελληνική οικονομία,
Επειδή, τέλος, η διατροφή με ελαιόλαδο είναι αποδεδειγμένα σημαντική για την υγεία όσων το καταναλώνουν,  
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να απορρίψετε ρητά και κατηγορηματικά την πρόταση του ΟΟΣΑ για τη δημιουργία προϊόντων που θα αποτελούνται από μίγμα ελαιολάδου και σπορελαίων, τα οποία θα υποβαθμίσουν την εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και, συνεπώς, θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών;
2. Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε τους ελαιοπαραγωγούς και την ελληνική ελαιοπαραγωγή, όσον αφορά στην ανάδειξη των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιολάδου, στην κατοχύρωση της ποιότητάς του, στην κατανάλωση και στην εξαγωγική δυναμική του;
3. Πώς θα προστατεύσετε αποτελεσματικά το ελληνικό ελαιόλαδο από  την νοθεία και άλλες αθέμιτες και παράνομες πρακτικές, όπως η ελληνοποίηση εισαγόμενου ελαιολάδου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου