Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 Εδώ και 14 χρόνια ζω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο Μεσολόγγι που γεννήθηκα και επέστρεψα, επειδή αγαπώ και θέλω εδώ να συνεχίσω να ζω και να βοηθήσω να φτάσει εκεί που του αξίζει. Επειδή έχω ταξιδέψει και συνεχίζω να ταξιδεύω εντός και εκτός Ελλάδας, πάντα στην επιστροφή μου με θλίβει το γεγονός ότι η πόλη μου δεν κάνει κάτι ώστε να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αλλά το αντίθετο.

Βαρέθηκα τις δικαιολογίες για μυστικές συνωμοσίες, φαντάσματα, κατάρες από τους Τούρκους και τους βορείους γείτονές μας (Αγρίνιο). Αν δεν ξυπνήσουμε και δεν αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν θα συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα..

Σίγουρα η υποβάθμιση των ΤΕΙ επιδείνωσε την κατάσταση και, εδώ που τα λέμε, όλοι κάναμε το αυτονόητο, αυτό που θα έκαναν οι περισσότεροι: Το εύκολο και γρήγορο χρήμα. Πού να φανταστούμε ότι η Μαριέττα θέλησε να αναβαθμίσει την παιδεία, σπρώχνωντας όλους τους νέους στα ιδιωτικά κολλέγια κτλ.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και τώρα εν μέσω κρίσης πρέπει να βρούμε νέες επιχειρηματικές και άλλες διεξόδους .

Αυτός ο όμορφος τόπος κρύβει πολλούς θησαυρούς, αρκεί να θελήσουμε να κουράσουμε λίγο το μυαλό μας και να ξεκολλήσουμε από τα καφέ, τα ουζερί και τις ταβέρνες, όπου καθόμαστε και κλαίμε την μοίρα μας.

Η πλούσια Ιστορία μας, ο Πολιτισμός μας, το Περιβάλλον μας και φυσικά το Φοιτητικό Δυναμικό της πόλης μας είναι οι τομείς που πρέπει να αναπτύξουμε.

Οι αρχαίες πόλεις που είναι πολύ κοντά στο Μεσολόγγι, η Αλίκυρνα, η Καλυδώνα, η Πλευρώνα και φυσικά οι Οινιάδες, μπορούν να γίνουν διεθνείς τουριστικοί προορισμοί και να διοργανώνονται στα θέατρα των Οινιάδων και της Πλευρώνας σοβαρές πολιτιστικές εκδηλώσεις .

Οι Γιορτές Εξόδου, το Πανυγήρι του Αι Συμιού και τόσα άλλα πολιτιστικά δρώμενα, που γίνονται στην γύρω περιοχή, μπορεί να αναβαθμιστούν και να προβληθούν ανάλογα..

Η Ακαδημία Ελευθερίας, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι ίσως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, αν το πιστέψουμε όλοι μας !!

Μην ξεχνάτε ότι η Ιστορική Ναυμαχία του Lepanto έγινε ανοιχτά του Λούρου και των Εχινάδων Νήσων, δηλαδή στα νερά μας!!

Ορισμένοι συμπολίτες μας προσπαθούν δια μέσου των συλλόγων τους να ταράξουν τα νερά της Λιμνοθάλασσας, όπως η Κινηματογραφική Λέσχη, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μεσολογγίου, ο σύλλογος Νεολαίας, ο Λαογραφικός σύλλογος, το Χορευτικό μας, οι Χορωδίες μας, οι φίλοι της λιμνοθάλασσας, ο Ναυτικός Όμιλος, η Αερολέσχη, το Μπάσκετ, το Βόλλευ, η "Διέξοδος", η Βυρωνική Εταιρεία και πολλοί άλλοι, που παρακαλώ να με συγχωρέσουν αν τους ξέχασα!!

Φυσικά υπάρχει και ο θεσμός του Μεσολογγίτικου Καρναβαλιού με μεγάλη ιστορία.

Οι ποιητές μας, οι Ζωγράφοι μας, οι Χαράκτες μας, οι Φωτογράφοι μας κτλ είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που μπορεί να αξιοποιηθεί .

Στο πλούσιο και όμορφο περιβάλλον που μας περικλείει, ο οικοτουρισμός έχει την πρώτη θέση και πρέπει να είναι το άρμα μας για την πράσινη ανάπτυξη του τόπου μας, που τόσο πολύ μας ταιριάζει.

Η ολοκλήρωση της μαρίνας, ο ιαματικός, προπονητικός, οικοτουριστικός, αθλητικός τουρισμός στον λιμνοθαλασσιακό χώρο μας μπορούν να γίνουν πόλοι έλξης για χιλιάδες ευρωπαίους τουρίστες.
Πρέπει να ξέρετε ότι τα μέλη της αγγλικής λέσχης Bird Watching είναι πάνω από 1.000.000 !! Ακόμη σίγουρα δεν ξέρετε ότι οι εθνικές ομάδες κανόε καγιάκ της Βουλγαρίας, Σερβίας και φυσικά Ελλάδας έχουν επιλέξει την Λιμνοθάλασσα για προπονητικό στίβο.

Φυσικά θα έχετε ακούσει ότι η Βαράσοβα είναι γνωστός διεθνής ορειβατικός προορισμός και το όμορφο Κρυονέρι φιλοξενεί χιλιάδες ορειβάτες όλο τον χρόνο. Ο Αράκυνθος, το πανέμορφο αυτό βουνό, έχει μοναδικές διαδρομές για ποδήλατο, για περίπατο στο μοναδικό βελανιδόδασος, ιδανική πίστα για Παραπέντε και σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές φυσικές ομορφιές που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει μόνος του.

Τελειώνοντας δεν πρέπει να αμελούμε το φοιτητικό δυναμικό αυτής της πόλης που αποτελεί και το πιο ζωντανό της κύτταρο. Τα νέα αυτά παιδιά πρέπει να τα κάνουμε να αισθανθούν χρήσιμα και δημιουργικά, ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητά του μπορεί να εργασθεί, να κάνει έρευνα, πρακτική και φυσικά να προσφέρει με τον τρόπο του στο τόπο που θα περάσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του!!

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες προτάσεις, λύσεις, σκέψεις, προβληματισμοί που μου διαφεύγουν και που ίσως έχουν κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας. Ευχαρίστως να τους ακούσουμε και να το συζητήσουμε.

Όλα αυτά φυσικά θέλουν Δημοτική αρχή με όραμα, μεράκι, που να αποτελείται από ανοιχτόμυαλα στελέχη και αυτό είναι το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ!!
Τελειώνοντας, κάποιοι φίλοι μου είπαν ότι επειδή όλοι μαζί πάλι είμαστε πολύ λίγοι, καλό θα ήταν να αφήσουμε τους εγωισμούς, το υπερτιμημένο εγώ μας και τις ματαιοδοξίες μας στην άκρη, μήπως και τα καταφέρουμε !!
Ευχαριστώ για την φιλοξενεία ! Ενας ιθαγενής που θέλει να γίνει και ενεργός πολίτης αυτής της Ιερής Πόλης.

6 σχόλια:

  1. Φίλε μου, παρ' ότι βγάζεις μια πίκρα στα γραφόμενά σου, εν τούτοις σε "κόβω" για μαχητικό Μεσολογγίτη. Τέτοιοι χρειάζονται και να'σαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλοί σαν κι εσένα. Μόνο που πρέπει όλοι αυτοί κάποια στιγμή να βρεθούν και να μπουν μπροστά, μήπως και αλλάξει κάτι. Αν περιμένουμε από εκλεγμένα, αδίστακτα ρεμάλια, δέσαμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' οι φαίνεται τελικά είμαστε πολλοί σ'αυτή την πόλη με οράματα και ιδέες για ανάπτυξη του τόπου. Μήπως ήρθε ο καιρός να ενωθούμε και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ώστε να παει μπροστά αυτός ο τόπος; Οι πολίτες θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Οι καρεκλοκένταυροι είναι σε πολύ ψηλές θέσεις και δεν βλέπουν τα προβλήματα του τόπου. Ξεχνούν φαίνεται από που ξεκίνησαν! Ένας πολίτης με φιλότιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ναυτικος Ομιλος φιλοξενει για 2η φορα αθλητες κανοε καγιακ ηρεμων νερων της εθνικης Σερβιας και απο τα μεσα φεβρ.θα ερθουν για προετοιμασια και αθλητες της Εθνικης Ελλαδος. Ακομα τις 21/2/10 διοργανωνει με την www.mtb.opencup.gr αγωνα ποδηλασιας βουνου 25 χιλ στον Αρακυνθο. Ολα αυτα γινονται στα πλαισια προβολης του τοπου μας και των δυνατοτητων που εχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. opoios thelei na asxolithei energa me thn allagh tou topou, mporei na entaxthei ston sulogo neolaias mesologhiou (h opoion allo energo sulogo epithimei..) kai na bohthisei thn nea genia messologhiton na kanoun thn allagh mia wra arxitera....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λόγια λόγια λόγια!!! Θα κάνουμε,θα μαζευτούμε....θα θα θα. Με τα blogs δεν κάνουμε δουλειά. Ο Αναγνωστόπουλος 8α βγει πάλι και κατα τα έργα μας γιατί κανείς ούτε ατομικά αλλα ούτε ομαδικά δεν εχει την ψυχή να βγει μπροστά και να τον ξεφτιλήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το αισιόδοξο είναι ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ζουν κυρίως στην Αθήνα και θέλουν να βοηθήσουν. Αλλά αν δεν ενημερωθούν σωστά μπορεί να βγάλουν λάθος συμπεράσματα και αντί για βοήθεια να κάνουν το αντίθετο. Παρακαλώ λοιπόν όλους αυτούς να διαβάζουν τα blogs,τον τοπικό τύπο και φυσικά να ψάχνονται μόνοι τους. Άντε σηκωθείτε από τους καναπέδες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή