Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν

Η προσφάτως ανακάμψασα Τουρκία και σταθερή στις επιδιώξεις της, παρ’ όλα τα στραπάτσα στην Κεντρική Ασία, επέστρεψε στα ταραγμένα Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενη τα πάντα. Ακόμα και η ιστορικώς εχθρός της, Σερβία, την αποκαλεί «στρατηγικό εταίρο». Η Άγκυρα εγγυάται σήμερα την σταθερότητα στην περιοχή!!! Στο οικονομικό πεδίο, οι πόρτες έχουν ανοίξει διάπλατα (συμπαραγωγή με σερβικά εργοστάσια φορτηγών και λεωφορείων και διεκδίκηση της σερβικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας Jat). Στο Κόσσοβο η Άγκυρα είναι ο μεγάλος επενδυτής. Έχει αναλάβει τον αυτοκινητόδρομο, που θα ενώσει το Κόσσοβο με την Αλβανία και την Σερβία. Πασχίζει για αναγνώριση του Κοσσόβου παγκοσμίως και κυρίως μεταξύ των χωρών της ισλαμικής διάσκεψης. Στα Σκόπια, ανέλαβε την επέκταση του αεροδρομίου και εγγυάται την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος». Κατασκευάζει επίσης το νέο αεροδρόμιο στην Αχρίδα και έχει ιδρύσει κάμποσες ιερατικές ισλαμικές σχολές. Στην Αλβανία ελέγχει την ναυτική βάση του Δυρραχίου και την εκσυγχρονίζει, ενώ κατασκευάζει το περιβόητο «δρόμο του έθνους», από το Δυρράχιο στο Κόσσοβο. Η Τουρκία εκπροσωπεί την Αλβανία, σε όσες χώρες η δεύτερη δεν έχει πρεσβεία!!! Η Ελληνική επιχειρηματικότητα, που δεν έχει την παραμικρή βοήθεια από την ελληνική διπλωματία, έχει εκτοπισθεί εντελώς. Η Τουρκία εκπονεί, δια του χαρισματικού Νταβούτογλου, ένα δόγμα επεκτατισμού και προχωράει όπου βρίσκει πεδίο ελεύθερο. Εμείς μένουμε πιστοί στο δόγμα «δεν διεκδικούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα». Το «δεν παραχωρούμε» βεβαίως τα τελευταία χρόνια μάλλον αναθεωρήθηκε (γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, απεμπόληση των δικαιωμάτων μας στα 12 μίλια κ.ά). Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να ακουστούν ψαλμωδίες στην Χάλκη!! Προχωράμε με τις ζεϊμπεκιές του Γιωργάκη και τον Δρούτσα να τραυλίζει διάφορα. Αν δε η Τουρκία κατορθώσει να εντάξει στον ζωτικό οικονομικό της χώρο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (πιέζει αφόρητα να τα υδροδοτήσει και να τα ηλεκτροδοτήσει) θα καταλάβει το μισό Αιγαίο χωρίς πιστολιά…
Ο Ερντογάν ζήτησε να πετούν αφοπλισμένα τα ελληνικά μαχητικά στον εθνικό εναέριο χώρο μας. Ο Γιωργάκης ανταπάντησε χαμογελώντας πως «ο γείτονας πρέπει να χτυπάει την πόρτα»! Η ελληνική διπλωματία κάθε φορά παραμερίζεται είτε με τον Άλεξ Ρόντος είτε με τον Δρούτσα…
Η ελληνική κοινωνία, ποιμνιώδης σε μεγάλο βαθμό, αγνοεί εδώ και χρόνια τις ραγδαίες μεταβολές στους γείτονες και εναποθέτει τις ελπίδες της σε δυο-τρεις πολιτικές οικογένειες, οι οποίες εν τέλει κατέστρεψαν την χώρα. Την εποχή των μεγάλων αλλαγών στους γύρω μας, παρακολουθούσε τον σρχιτσοπάνο της, τον μακαριστό Χρηστάρα Παρασκευαΐδη, να στέλνει ληγμένες μορταδέλες και κάλτσες στα αδέρφια μας της Σερβίας και αργότερα ληγμένα κοτόπουλα, δια του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Αλληλεγγύη», στην Ταϋλάνδη. Ανέχεται αυτή η θλιβερή (όπως την κατάντησαν) ελληνική κοινωνία να στέλνονται εκατομμύρια Ευρώ στο λεγόμενο οικουμενικό πατριαρχείο και να ζει πλουσιοπάροχα ο αξιωματικός του τουρκικού στρατού και τούρκος υπήκοος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος (πέραν της στρατιάς των εμμίσθων παππάδων του ελλαδικού χώρου, τους οποίους δεν τόλμησαν να θίξουν ούτε οι σοσιαλιστές), ο ρόλος του οποίου είναι καθαρά πολιτικός και του οποίου μόνιμη επωδός είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι δυνατόν να προχωρήσει αυτή η χώρα με αυτό το πολιτικό προσωπικό; Οι «σοσιαλιστές» εξάντλησαν όλη την σκληρότητά τους στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, με άμεση και έμμεση φορολογία.

Σ.Σ.1: Η μόνη μας ελπίδα είναι η αντίδραση των Αμερικανοεβραίων, μετά την διπλωματική σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ.
Σ.Σ.2: Είναι απαραίτητο κάθε Έλληνας να δει το τεκμηριωμένο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο υπό τον τίτλο «Αργεντινή, μνήμες μιας οικονομικής λεηλασίας».

1 σχόλιο:

 1. Μυρωδιά... Βατοπεδίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας
  Αντίθετοι είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θερμοηλεκτρική Μονάδα Υγραερίου που δρομολογείται στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Σε ανακοίνωση τους που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο αναφέρουν ότι "Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας διαδικασίας με ταχύτητες Βατοπεδίου για την αδειοδότηση της μεγαλύτερης θερμικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ισχύος 1.010 MW. Πρόκειται για σχέδιο κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού με καύσιμο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (Liquid Petroleum Gas - LPG),συμφερόντων της κρατικής εταιρίας πετρελαίων του Κατάρ, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Ναυτιλιακή Περιοχή Πλατυγιαλίου του Δήμου Αστακού.
  Αργόσυρτες συνήθως διαδικασίες ολοκληρώνονται σε χρόνους ρεκόρ, με πρώτη την άδεια παραγωγής που δόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λιγότερο από ένα μήνα μετά την κατάθεση της σχετικής αίτησης στις 23 Απριλίου. Όλα αυτά μαζί με διακηρύξεις για 1500 θέσεις εργασίας, που γρήγορα ξεφούσκωσαν στις περίπου 150.
  Το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του πρωθυπουργικού Γραφείου, οι επισκέψεις υπουργών στο Κατάρ και του πρέσβη της χώρας αυτής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ερμηνεύουν ίσως την ταχύτητα των διαδικασιών.
  Δεν είναι όμως αρκετές για να αιτιολογήσουν επί της ουσίας ένα επενδυτικό σχέδιο που:
  • Δεν προβλέπεται στον κατατεθειμένο στη Βουλή μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ούτε ως μέγεθος ηλεκτρικής ισχύος ούτε ως καύσιμο.
  • Παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο είναι συμβατό με τους εθνικούς στόχους για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στο 20% του εθνικού ενεργειακού μείγματος , πολύ περισσότερο που το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία.
  • Ενέχει μεγάλη επικινδυνότητα (κίνδυνος έκρηξης με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων, αλλά και από τις διαφυγές αερίου που αναμένεται να φθάνουν τα 40 έως 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα -κατά μέσο όρο 40.000 τόνους- ετησίως). Εξάλλου υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση.
  • Συνεπάγεται σοβαρότατη τοπική θερμική ρύπανση τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στη θάλασσα.
  • Συνεπάγεται σημαντική τοπική ρύπανση από οξείδια του Αζώτου και του Θείου, μονοξείδιο του Άνθρακα, αιωρούμενα σωματίδια σε απόσταση μόλις 10χλμ από την πόλη του Αστακού.
  • Περιλαμβάνει, ως περιβαλλοντικό άλλοθι, μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια μέσω διοχέτευσης του διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα, τεχνολογία που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε τέτοια κλίμακα.
  • Βρίσκει αντίθετο τον τοπικό πληθυσμό που θέλει τη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγυαλίου ως διαμετακομιστικό λιμάνι και πλήττει σοβαρά την τουριστική προοπτική της ευρύτερης περιοχής.
  Δεν πρόκειται επομένως για «πράσινη ανάπτυξη», αλλά για βρώμικη ανάπτυξη υποταγμένη σε λογικές μεγέθυνσης χωρίς όρους και κριτήρια.
  Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δε θεωρούμε διέξοδο από την κρίση την προοπτική να εξελιχθεί η Ελλάδα σε χώρο υποδοχής επενδύσεων που δεν είναι αλλού επιθυμητές:

  Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτό το σχέδιο ως επικίνδυνο, υπονομευτικό των στόχων για μείωση ρύπων και ενεργειακή αειφορία και μακροχρόνια αντίθετο σε μια βιώσιμη προοπτική για την περιοχή.

  Καλούμε την κυβέρνηση να το αντικαταστήσει με ένα σχεδιασμό για βιώσιμη αξιοποίησης της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγυαλίου ως διαμετακομιστικού λιμανιού και βιομηχανικής περιοχής βιώσιμων χρήσεων.

  Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής για την αποτροπή σχεδίων που την απειλούν με κινδύνους και υποβάθμιση".

  ΑπάντησηΔιαγραφή