Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Δελτίο τύπου του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Βουλευτή Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών



Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής βουλευτής Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, τόνισε τη σημαντικότητα του εν λόγω νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι μέσω αυτού εκδηλώνεται η διάθεση και η βούληση της Κυβέρνησης και της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συγκρουστεί με το έγκλημα της φοροδιαφυγής που συντελείται εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι την τελευταία δεκαετία έχουν ψηφιστεί στη Βουλή εκατόν σαράντα εννέα φορολογικοί νόμοι αλλά η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να καγχάζει.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως το πολιτικό σύστημα είναι εκτεθειμένο απέναντι στην ελληνική κοινωνία, ενώ επεσήμανε την κρισιμότητα του εν λόγω φορολογικού νομοσχεδίου προκειμένου να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι το συγκεκριμένο Σ.Ν. είναι ικανό αφενός μεν να εμπεδώσει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή της δίκαιης κατανομής των βαρών, αφετέρου δε να αποδείξει ότι υπάρχει βούληση να συγκρουστούμε επιτέλους αποτελεσματικά με το «τέρας» της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής.
Εν συνεχεία ο βουλευτής αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ κ. Τζον Λίπσκι, σύμφωνα με την οποία αναφέρει ότι «στην Ελλάδα το φορολογικό σύστημα εξακολουθεί να είναι κοινωνικά άδικο, διότι εύκολα συλλαμβάνει χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς, και γενικότερα ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα είτε να προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια και να απαλλάσσονται έπειτα από χρόνια, είτε να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε off-shore εταιρείες και με διάφορους άλλους μηχανισμούς να φοροδιαφεύγουν.
Επεσήμανε ότι η επαναφορά της διάταξης του άρθρου 10 σχετικά με τα ανείσπρακτα δις €, διασφαλίζει όρους διαφάνειας, σημειώνοντας δε, ότι η βάσανος του κοινοβουλίου αποδεικνύεται σοφή, ιδιαίτερα των κυβερνητικών βουλευτών που έχουν το κουράγιο να επισημαίνουν και να αναδεικνύουν λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις. Εν συνεχεία απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό, ερώτησε πώς θα διαπιστωθεί ότι ένας επιχειρηματίας είναι πράγματι φτωχός, εάν πριν την περίοδο πτώχευσης της επιχείρησης του, καταφέρει να μεταφέρει τα περιουσιακά του στοιχεία σε μέλος της οικογενείας του μέσω μίας off shore εταιρίας. Διότι η επιχείρηση μπορεί να είναι φτωχή, αλλά ο επιχειρηματίας πλούσιος. Με αυτόν τον τρόπον, δήλωσε, είμαστε εκτεθειμένοι ως κοινοβουλευτική δημοκρατία και ως πολιτικό σύστημα απέναντι στη συνείδηση του ελληνικού λαού.







Σε ότι αφορά την απλούστευση των φορολογικών διατάξεων, έψεξε τη λογική των κυβερνητικών κομμάτων τα οποία όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ομιλούν για απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας ενώ όταν βρίσκονται στην Κυβέρνηση εξακολουθούν την ίδια τακτική. Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον παριστάμενο κ. Υπουργό ανέφερε πως το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σαράντα υπουργικές αποφάσεις χωρίς περιορισμό έκδοση τους. Αυτή η δαιδαλώδης πολυνομία αφήνει εκτεθειμένο το πολιτικό σύστημα στη συνείδηση της κοινωνίας και δίδει τη δυνατότητα στους «ατσαλάκωτους» της πιάτσας να φοροδιαφεύγουν στο έπακρο, σε μία περίοδο που το πρόβλημα της ακραίας φτώχειας, και του κοινωνικού αποκλεισμού, δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή αλλά και την κοινωνική γαλήνη.
Αναφορά έκανε και στην οικοδομική δραστηριότητα η οποία αποτελεί συνιστώσα της οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικότερα τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει καθηλωθεί στη εμμονή του πόθεν έσχες, ενώ είναι αναγκαία η αναστολή για τρία χρόνια, του πόθεν έσχες στον χώρο της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε ο βουλευτής και στο άρθρο 44 σε ότι αφορά τη σύνθεση της Ο.Κ.Ε.. Τόνισε πως ενόψει της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής των συμμετεχόντων στην εν λόγω Επιτροπή, θα ήταν σωστό να ενταχθεί στους κόλπους της ως κοινωνικός εταίρος και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, διότι οι πολύτεκνες οικογένειες συνεισφέρουν στην πατρίδα μας. Επιπροσθέτως συμφώνησε με την τροπολογία αύξησης του ποσοστού κέρδους των περιπτερούχων, οι οποίοι είναι βιοπαλαιστές οικογενειάρχες, ζητώντας δε η εν λόγω διάταξη να έχει ισχύ στο διηνεκές.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στη διάταξη του άρθρου 45, με την οποία το κράτος αναλαμβάνει να αποπληρώσει δάνειο ύψους 95 εκ Ευρώ που έχει δοθεί από την Εθνική Τράπεζα στο Μέγαρο Μουσικής. Τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί τον πλούτο της χώρας μας, αλλά δήλωσε ότι διαφωνεί με τη λογική να παίρνονται τέτοιου είδους αποφάσεις ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Επεσήμανε ότι και στο παρελθόν το έτος 2004 με ανάλογη υπουργική απόφαση το κράτος ανέλαβε την αποπληρωμή δανείου ανάλογου ποσού, προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για λογαριασμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πρόσθεσε πως το ελληνικό κράτος συμμετέχει κάθε χρόνο στις λειτουργικές δαπάνες του Μεγάρου Μουσικής, ενώ ουδέποτε προέβη σε διαχειριστικό έλεγχο αυτών των δαπανών, τον οποίο και ζήτησε. Τέλος διερωτηθεί γιατί πρέπει η σημερινή Κυβέρνηση να νομιμοποιήσει τις αμαρτίες της Νέας Δημοκρατίας η οποία με υπουργική απόφαση έδωσε αυτή την εγγύηση. Ο βουλευτής έκανε παραλληλισμό της συγκεκριμένης κατάστασης με την ανεκτίμητη προσφορά του Ιδρύματος Μιχ. Κακογιάννη, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο ίδρυμα παρέχει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νέους ανθρώπους να αναπτύσσουν τις δημιουργικές καλλιτεχνικές τους δυνατότητες, δίχως το κράτος να συμμετέχει στις λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος. Επιπροσθέτως επαίνεσε τον μεγάλο αυτόν ευπατρίδη που αφιέρωσε όλη του την περιουσία και τα πνευματικά του δικαιώματα για την λειτουργία του Κέντρου.








Ο βουλευτής έκλεισε την ομιλία του θυμίζοντας στο πολιτικό σύστημα, τη ρήση του μεγάλου Αιτωλοακαρνάνα πολιτικού Χαριλάου Τρικούπη, «Τας ευθύνας των επαναστάσεων φέρουσι ουχί εκείνοι που τας εκτελούν αλλά εκείνοι που τις καθιστούν αναπόδραστους». Τη στιγμή αυτή της κρίσης, ανέφερε, δεν υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή, αλλά η κοινωνική γαλήνη αυτού του τόπου από λαθεμένες ενδεχομένως περιστασιακές επιλογές, που μπορούν πραγματικά να αποβούν μοιραίες για τον τόπο και το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Επεσήμανε δε, πως όπως ο Πρωθυπουργός της χώρας μας δίνει μάχες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, ανάλογοι πρέπει να είναι οι ρυθμοί και στην Ελλάδα, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου