Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Χούτα στην Αμφιλοχία


"Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΑΛΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ.
ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΩΑΣΗ ΜΙΑΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥ (1895-1896).
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΗΓΕΣΙΑΣ".

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμφιλοχίας και οι Εκδόσεις Γέφυρα πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Χούτα: «Ο Βουλευτής Βάλτου Χαρίλαος Τρικούπης. Το εκκρεμές και η επώαση μιας εκλογικής επανόδου (1895-1896). Η Ελλάδα σε αναζήτηση ηγεσίας» στην αίθουσα του Δημαρχείου Αμφιλοχίας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμφιλοχίας κ.Θεόδωρου Θεοδωρέλου ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δεύτερη διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου με ιστορικό αντικείμενο εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε διάστημα δυόμισι μηνών. Είχε προηγηθεί η παρουσίαση της έκδοσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του βιβλίου του κ.Νίκου Τέλωνα «Τα εν Καρβασαρά...». Ακολούθησε χαιρετισμός της κας.Θεώνης Χούτα εκ μέρους των εκδόσεων Γέφυρα με συνοπτική αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το συγκεκριμένο εκδοτικό εγχείρημα.

Στην συνέχεια η συντονίστρια της συζήτησης φιλόλογος κα.Ιφιγένεια Χριστοδούλου αφού ανέγνωσε αποσπάσματα από το βιβλίο έδωσε τον λόγο στον πρώτο ομιλητή. Ο π.Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ.Παναγιώτης Κοντός με άμεσο και ευθύ λόγο αναφέρθηκε στον συγγραφέα και στα κυριότερα πλεονεκτήματα της μελέτης του. Το περιεχόμενο του βιβλίου αναλύθηκε με επιστημονικό και αναλυτικό τρόπο από την φιλόλογο και συγγραφέα κα.Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου η οποία και υπογράφει την φιλολογική του επιμέλεια. Τέλος, η ιστορικός και αρχαιολόγος κα.Τζίνα Παπαϊωάννου επικεντρώνοντας στα δύο πρώτα κεφάλαια του βιβλίου υπογράμμισε πολύ ζωντανά τα βασικότερα στοιχεία του ερμηνευτικού τους πλαισίου. Μια ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανάγνωση από την κα.Ιφιγένεια Χριστοδούλου -συνοδεία ανάλογης μουσικής- των εκλογικών τραγουδιών που είχαν ακουσθεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στον Καρβασαρά εμπνευσμένα από την βαλτινή παράδοση. Εξάλλου κατά την διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε βίντεο το οποίο επιμελήθηκε ο μουσικοτεχνολόγος κ.Χαρίλαος Τέλωνας και στο οποίο συμπυκνώνονταν με μοναδικό τρόπο αφενός τα κυριότερα σημεία του βιβλίου αφετέρου η επίκαιρη οπτική του. Στο τέλος της παρουσίασης ο κ.Νίκος Χούτας αναφέρθηκε στους λόγους συγγραφής του βιβλίου. Στην κατάληξη της ομιλίας του ενέταξε την αυθόρμητη πρωτοβουλία των Βαλτινών να προτείνουν και να εκλέξουν βουλευτή τους τον Χαρίλαο Τρικούπη στο βαλτινό ιστορικό κεκτημένο, την Αγωνιστική Βαλτινή Ιδέα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ.Απόστολος Κοιμήσης, ο π.Δήμαρχος Ινάχου κ.Αθανάσιος Τορουνίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αμφιλοχίας κ.Γιάννης Πρεβεζάνος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα.Έφη Καρδάρα, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί Βαλτινοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου