Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη φαρμακευτική περίθαλψη είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με πρόσχημα την περιστολή της "σπατάλης" και στόχο να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" ρίχνουν τα βάρη της κρίσης αποκλειστικά στο λαό.
Ο αντιλαϊκός στόχος επιτεύχθηκε. Η δαπάνη του κράτους για φάρμακα μειώθηκε τόσο, που έφθασαν τα δημόσια νοσοκομεία να μην έχουν αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και φάρμακα, πολλές φορές ούτε για τους νοσηλευόμενους αλλά ούτε και αντικαρκινικά και άλλα ακριβά φάρμακα για τους εξωτερικούς ασθενείς με χρόνιες ειδικές παθήσεις. Γι' αυτές τις κατηγορίες ασθενών, τα ελάχιστα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δίνουν τα φάρμακα με το σταγονόμετρο.
Οι φαρμακοποιοί των ιδιωτικών φαρμακείων έχουν μείνει απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ και από άλλα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος για φάρμακα που έχουν πληρώσει στους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους και τώρα έρχεται το κράτος και τους ζητάει να πληρώσουν φόρους και ΦΠΑ για λεφτά που το ίδιο τους χρωστάει. Επειδή, όμως, το φάρμακο για τον ασθενή είναι ύψιστη ανάγκη και όχι πολυτέλεια, το μάρμαρο της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης το πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Μεσολογγίου για την οποία ενημερωθήκαμε με την επίσκεψη κλιμακίου της Ν.Ε. Αιτν/νιας του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Νίκο Μωραΐτη στο χώρο και τη συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων. Για την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι από την προηγούμενη Τετάρτη 20-6-12 για απλήρωτα νυχτερινά και αργίες από τον Ιανουάριο, αλλά και  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο από την πολιτική των περικοπών στον τομέα της υγείας.
Οι καθημερινές ελλείψεις σε προσωπικό και γιατρούς, ακόμη και σε αναλώσιμο και βασικό υγειονομικό υλικό, σε συνδυασμό με τις πληρωμές των ασθενών για μια σειρά εξετάσεις αλλά και η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, κάνουν καθημερινά δυσκολότερη τη ζωή και του προσωπικού αλλά και των ασθενών.
Η διασύνδεση των δύο νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου και η πολιτική να καλύπτουν με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού τα κενά, αλλά και η υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής υποβαθμίζουν καθημερινά τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας των συμπολιτών μας.
Το ΚΚΕ θα κάνει επερώτηση στη βουλή για τα συνολικότερα προβλήματα της υγείας στο νομό μας.
Η δραματική κατάσταση όπως εξελίσσεται στα φάρμακα, στον ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις του στους συνταξιούχους, στις γυναίκες, κάθε λαϊκή συσπείρωση, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς αναμονή, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για να έχουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο βαθέματος της οικονομικής κρίσης, δωρεάν τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

Το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκή συστράτευση, με στόχους πάλης που έχουν επείγοντα χαρακτήρα:
  • Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος.
  • Κρατική χρηματοδότηση, για να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα σε όλο το λαό, με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.
  • Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
  • Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων που "κουρεύτηκαν" με τη δανειακή σύμβαση.
  • Αμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ για φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία και τρόφιμα.
  • Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος ή συμψηφισμό των χρεών του για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, στους φαρμακοποιούς και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
  • Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η πληρωμή στους προμηθευτές και η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται στο ύψος του ποσοστού που αποζημιώνονται αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ».

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, από ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και την κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου