Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
www.cinemes.gr

ΚΥΡΙΑΚΗ  30-09-2012  ΩΡΕΣ: 6-9 & 9-12
ΔΕΥΤΕΡΑ  01-10-2012  ΩΡΕΣ: 6-9 & 9-12

ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ
THE AVENGERS

Δράσης, επιστημονικής φαντασίας
Διανομή: Feelgood
Διάρκεια: 142'


Σκηνοθεσία: Τζος Γουίντον
Ηθοποιοί: Κρις Χέμσγουορθ, Σκάρλετ Τζόχανσον, Κρις Έβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Στέλαν Σκαάρσγκαρντ, Τζέρεμι Ρένερ, Τομ Χίντλεστον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Κόμπι Σμόλντερς, Μαρκ Ράφαλο, Φελίτσια Ντέι, Κλαρκ Κρεγκ.

Ο Iron Man, o Hulk, o Thor, o Captain America, o Hawkeye και η Black Widow πρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για δράση όταν ο Nick Fury, διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης για την ειρήνη, γνωστή ως Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., ξεκινάει μια τολμηρή και παγκόσμιας εμβέλειας εκστρατεία προκειμένου να συσπειρώσει τους Εκδικητές για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό που απειλεί την ασφάλεια του πλανήτη. Για το λόγο αυτό ο Nick Fury πρέπει να βρει έναν τρόπο να πείσει τους υπέρ ήρωες να συνεργαστούν αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, καθώς ο πανίσχυρος και επικίνδυνος Loki έχει αποκτήσει πρόσβαση στο Τεσσεράκτιον (τον ΥπερΚύβο) και την ανεξάντλητη δύναμη του.

Λίγα λόγια για την ταινία
Μεγάλη παραγωγή που δικαιώνει την φήμη και εκπληρώνει τις υψηλού προφίλ προσδοκίες στο ακέραιο, μέχρι τελευταίου ...δολαρίου εκ των συνολικά $220 εκατομμυρίων, κόστους παραγωγής.
Θέαμα... πλούσιο θέαμα, χιούμορ σε σωστές δόσεις και όλοι οι σούπερ ήρωες της Marvel παρελαύνουν αυτάρεσκα, κερδίζοντας τους απαιτητικούς φαν των κόμικ αλλά και ένα ευρύτερο κοινό. Αποπνέουν σιγουριά, οπλισμένοι με αυτοπεποίθηση, θάρρος και ευρηματικότητα.
Πόσο δίκιο είχε ο μέγας Χίτσκοκ, και η θεωρία του περί της καθοριστικής επιτυχίας μιας ταινίας από την ύπαρξη ενός ικανοποιητικού και "πειστικού" κακού. Ο Ασγκαρντιανός Λόκι είναι πράγματι ένας σούπερ "κακός", και στο πρώτο αυτό επεισόδιο παραδίδει άψογα σεμινάρια μακιαβελικής ηθικής, σχετικά με τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο η απολυταρχική εξουσία υποτάσσει τους υπηκόους, μιας χώρας, ενός έθνους, ενός πλανήτη. Αυτό που λείπει, ή τουλάχιστον θα έσφιγγε περισσότερο την στρόφιγγα της οργής και εκδίκησης είναι η παρακμιακή δόση μιας περαιτέρω σκοτεινής, χαοτικής πλευράς.
Αποστολή: η "σωτηρία του κόσμου" - κάθε άλλο παρά πρωτότυπη ιδέα, όμως ο τρόπος και τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν είναι το "αλάτι και πιπέρι" της υπερπαραγωγής
Άιρονμαν, Χαλκ, Θορ και Κάπτεν Αμέρικα μαζί με τους λιγότερο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες Χοκάι και την Μπλακ Γουίντοου, συμμαχούν για το κοινό καλό, που είναι η προστασία του πλανήτη μας, από τον καταστροφικό και σούπερ επικίνδυνο Λόκι καθώς ο τελευταίος ρισκάρει τα πάντα για να αποκτήσει το Τεσσεράκτιον, τον "σούπερ κύβο" με την άπειρη δύναμη. Ο έλεγχος αυτού, είναι το μήλον της έριδος, καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια της Γης. Προκειμένου να σωθεί ολόκληρος ο κόσμος, σχεδόν ισοπεδώνεται το κέντρο της Νέας Υόρκης και το Μανχάταν από την μονομαχία όλων αυτών των σούπερ ηρώων με τον "θεϊκό" Λόκι και την μιλιταριστική ιδεολογία. Οι καταστροφές και οι μάχες είναι το κλου της feelgood ταινίας δράσης, με κορυφαίες στιγμές τις κωμικές αντιδράσεις του Χαλκ. Οι χαρακτήρες της υπερπαραγωγής δεν αφήνουν κενά στα περιγράμματα, με πρώτους και καλύτερους αναλόγως του χρόνου συμμετοχής: Λόκι (Τομ Χίντλεστον), Μπλακ Γουίντοου (Σκάρλετ Τζόχανσον) και Νικ Φιούρι (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον). Χοκάι (Τζέρεμι Ρένερ) και Καθηγητής Έρικ Σέλβιγκ (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) προδίδουν την συμμαχία, αρχικώς όταν ο Λόκι αιχμαλωτίζει την συνείδησή τους, αλλά στη συνέχεια απελευθερώνονται από τα δεσμά του. Είναι οι χαρακτήρες που διχάζουν το κοινό, περνώντας ακούσια και από τα δύο στρατόπεδα (καλών - κακών). Το ενδιαφέρον από τους γνώριμους σούπερ ήρωες κορυφώνεται στο φινάλε, με μία μόνο, όχι πολύ σημαντική απώλεια.
Μια περιπέτεια, επιστημονικής φαντασίας που αξίζει τα λεφτά της και προμηνύεται να κάνει θραύση στα ταμεία παγκοσμίως. Το 3D, ικανοποιεί αλλά δεν το θεωρώ απαραίτητο.

του Δημήτρη Παπαμίχου (www.myfilm.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου