Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ»

Ο  Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (Κέντρο Δια Βίου Μάθησης) σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας και  Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Σωματείο Αποφοίτων του Εθελοντικού Προγράμματος  «Προστατεύω Τον Εαυτό μου Και Τους Άλλους» ΠΡΟΤΕΚΤΑ  Μεσολογγίου, θα  υλοποιήσουν το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα Υπουργεία: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  , Προστασίας του Πολίτη (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Πυροσβεστικό Σώμα - Λιμενικό Σώμα), Εθνικής Άμυνας (Κ.Ο.Μ.Α.Κ.), Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), καθώς και οι Μ.Κ.Ο. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και  PRAKSIS.
Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ενηλίκων για την απόκτηση δεξιοτήτων Διαχείρισης Κινδύνου και Κρίσεων, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 100 ώρες. Στους εκπαιδευθέντες χορηγείται Πιστοποιητικό Δια Βίου Μάθησης και εντάσσονται στο Μητρώο Εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής:
  • Πρώτες Βοήθειες ( ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ )
  • Πυρκαγιές - Πλημμύρες ( ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ – ΕΜΑΚ )
  • Σεισμοί  (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ )
  • Διασώσεις  ( ΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ Κ.ΟΜ.Α.Κ.)
  • Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου (Λύση προβλήματος / Λήψη απόφασης -
Διαχείριση πληροφορίας, Διαχείριση πανικού - Λειτουργία σε ομάδες) Γ.Γ.Δ.Β.Μ.
  • Ναυτικά Ατυχήματα - Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ )
  • Διαχείριση Καταυλισμών ( M.K.O. PRAKSIS )

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 26  Σεπτεμβρίου 2012 στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας (πρώην  Νομαρχία) και μπορούν να το παρακολουθήσουν οι δημότες του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου καθώς  και άλλων Δήμων.
Το πρόγραμμα είναι το 5ο που θα πραγματοποιηθεί από το 2004 στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
(Από την έναρξη του προγράμματος 2001 έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περί τους 9.000 εθελοντές σε 201 Δήμους της Επικράτειας και έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 20 ημερίδες και διημερίδες για την επιμόρφωση 2500 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.

Το Πρόγραμμα ακολουθεί διαδικασίες πιστοποίησης ISO και υποστηρίζεται από Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων. Έχει τύχει της δημόσιας αναγνώρισης της πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Margot Wallrstrom και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 10 Διεθνές Συνέδριο Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2001 και στο 10 Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το 2002.
Το πρόγραμμα υπήρξε συντελεστής υλοποίησης:

  • Tου 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, που διεξήχθη
στην πόλη της Καρδίτσας στις 8-9-10 Απριλίου 2005 και
  • Tου 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Εθελοντισμό, που διεξήχθη στην πόλη του Μεσολογγίου στις 2-3-4 Δεκεμβρίου 2005 )
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου , Φάβρου 3 ,δίπλα στα δικαστήρια , (πρώην  ΝΕΛΕ και ΚΕΕ) και στα τηλέφωνα 26310-25561 , 26310-22180 και 6973241601 κ. Χρήστο  Πρεβεζάνο και 2631023413 κ. Σοφία Κακδή.
Επίσης από την ιστοσελίδα www.ethelontismos.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου