Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Επίκαιρες ερωτήσεις της Νίκης Φούντα, βουλευτή Αιτωλ/νίας της ΔΗΜΑΡ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων: Ένας νόμος-μεταρρύθμιση που μένει “στα χαρτιά”


Η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων είναι ένας Νόμος που θα μπορούσε να δημιουργήσει  επανάσταση, νέα δεδομένα στον χώρο των ακινήτων. Αυτό γιατί θα απέδιδε σε κάθε κτίριο οριστικά και αμετάκλητα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δημιουργώντας την “καρτέλα” του: εκεί θα καταγράφονταν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία του (περιγραφή, όγκος, παλαιότητα, κτλ), καθώς και στοιχεία λειτουργίας και συντήρησης (προσεισμικός έλεγχος, δελτίο τρωτότητας, στατική επάρκεια, κτλ),  στοιχεία μεταβολής της μορφολογίας και του όγκου του, αλλά και στοιχεία οικονομικής φύσεως.
Η καταγραφή αυτή θα βοηθούσε στην πάταξη της αυθαιρεσίας, στην προώθηση της διαφάνειας στην ακίνητη περιουσία και το σύνολο των στοιχείων θα μπορούσε σε επόμενο επίπεδο να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την διαμόρφωση, ελπιδοφόρα, του περιουσιολογίου.

Τι γίνεται όμως σήμερα; Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιλέγει ακόμα την  αδράνεια στην μεταρρυθμιστική αυτή πρωτοβουλία-Νόμο για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων.
Και ενώ από το 2010 ήδη προβλέπονταν διατάξεις για την μεταρρύθμιση αυτή, καθώς και για την ειδική διαδικασία ελέγχου της κατασκευής, την ασφάλεια και συντήρηση, αλλά και την καταπολέμηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και υπερβάσεων δόμησης, ο Νόμος δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Και αυτό γιατί στον ίδιο Νόμο προβλεπόταν ότι με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) θα καθορίζονται τα σχετικά με τους ελέγχους και τα πιστοποιητικά πληρότητας, η λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου, οι αμοιβές, οι κυρώσεις κλπ.

Το αρμόδιο Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α., όπως καταδεικνύει με κοινοβουλευτική της παρέμβαση η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, καθυστέρησε τρία χρόνια να θέσει σε διαβούλευση το εν λόγω σχέδιο του Π.Δ. και παρά τις τοποθετήσεις του Υπουργού, από τον περασμένο χρόνο, ότι οι ρυθμίσεις του θα λειτουργήσουν, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω ενημέρωση.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:
·         Γιατί δεν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται και γιατί καθυστερεί η εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου;
·         Εισήχθη το Προεδρικό Διάταγμα προς επεξεργασία στο ΣτΕ ;
·         Έχουν εγκατασταθεί στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα  για την  ηλεκτονική καταγραφή της ταυτότητας των κτιρίων και έχουν υπάρξει οι κατάλληλες διασυνδέσεις  με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων στο Κτηματολόγιο, τη ΔΕΗ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων;

Και το πιο σημαντικό ερώτημα: Πώς μπορούμε να μιλάμε για πάταξη των αυθαιρεσιών, όταν τα αρμόδια Υπουργεία δεν προωθούν τους αντίστοιχους νόμους; Γιατί ρυθμίσεις που ευνοούν τον απαραίτητο έλεγχο στην ιδιωτική και δημόσια περιουσία μένουν “στα χαρτιά” για χρόνια;
Θα βοηθούσε αν η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων “έτρεχε” παράλληλα με τους Νόμους περί αυθαιρέτων; Ποιούς ενοχλεί η ηλεκτρονική καταγραφή και η διαφάνεια;
Θα γνωρίζαμε, π.χ., στοιχεία για τα κτίρια που “χτυπήθηκαν” πρόσφατα στους σεισμούς της Κεφαλονιάς; Για το αν υπάρχουν ευθύνες και πού; Για το αν τηρήθηκαν τα όσα όφειλαν πολίτες, κατασκευαστές, φορείς και Πολιτεία να πράξουν;

Aντί, λοιπόν, να σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη χωρική πολιτική με χαρακτηριστικά διαφάνειας και στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, περιμένουμε εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια ένα Π.Δ. και την ουσιαστική εφαρμογή ενός νόμου.

Ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων έπρεπε να είναι ήδη κανόνας και όχι ένα χαμένο προσχέδιο στη διαβούλευση. Αναμένουμε άμεσα τις απαντήσεις, αλλά κυρίως τις δράσεις του Υπουργείου.


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα στον ακόλουθο σύνδεσμο:




Η εξοικονόμηση ενέργειας  ως απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια

Απλοποίηση και Ενίσχυση του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ' Οίκον”
στην Επικράτεια και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, έχει τονίσει με πλείστες κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις, την ανάγκη να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας των πολιτών.

Σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο παρέχει κίνητρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Απαντώντας σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή μας,  με ικανοποίηση ακούσαμε τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α κ. Μανιάτη, να δηλώνει πως «στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που δίνεται από το ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας, έως και να διπλασιαστεί».

Ωστόσο, διαπιστώνουμε πως το Υπουργείο δεν θέλησε να εντάξει ως τώρα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στις προτεραιότητές του, παρά τις εξαγγελίες του, αλλά ούτε και στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας για το Περιβάλλον. Ο στόχος του Υπουργείου και του Προγράμματος που αφορούσε  σε λιγότερες από 230.000 κατοικίες έως το 2020, είναι ελάχιστα ελπιδοφόρος. Εκτός αυτού, το “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ αδυνατεί να καλύψει το πλήθος των αιτήσεων και τις  πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Άλλωστε, τα κτίρια στην Ελλάδα είναι από τα πιο ενεργοβόρα στην Ευρώπη και επίσημα στοιχεία δείχνουν πως περισσότερες από 2.700.000 κατοικίες στερούνται βασικής μόνωσης. Λάθος νοοτροπία δεν μας επέτρεψε να επενδύσουμε στην ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, ενώ το “φάντασμα” της κρίσης δεν επέτρεψε να διορθώσουμε τα λάθη μας τα τελευταία χρόνια.

Όπως καταδεικνύει η κ. Φούντα με νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο βαθμός υλοποίησης και προώθησης του Προγράμματος σε κάθε Περιφέρεια δεν είναι γνωστός, καθώς δεν υπάρχει πλήρης δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, υπαχθεί, συμβασιοποιηθεί και ολοκληρωθεί. Όσον δε αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πρόσφατα ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώθηκαν ότι οι περιπτώσεις τους δεν προβλέπεται να υπαχθούν στο εν λόγω Πρόγραμμα, διότι στη συγκεκριμένη Περιφέρεια δεν αναλογούν άλλοι πόροι.

Οι δηλώσεις λοιπόν για διπλασιασμό κονδυλίων του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τη νέα προγραμματική περίοδο θα γίνουν πράξη;

Ζητούμε επίσημη ενημέρωση για τον σχεδιασμό του Υπουργείου, καθώς και τα στοιχεία (για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα) των αιτήσεων, με το συνολικό ποσό που αποδόθηκε στους πολίτες.

Η αναγκαιότητα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» είναι αναμφισβήτητη, τόσο περιβαλλοντικά -περιβαλλοντική αναβάθμιση- όσο και κοινωνικά -περιορισμός ενεργειακής φτώχειας. Ας μην ξεχνούμε, όμως, και την απαραίτητη αναπτυξιακή χροιά, αφού  το Πρόγραμμα δημιουργεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, συντηρεί αρκετούς κλάδους επενδύσεων και αναθερμαίνει,ενισχύει τον δοκιμαζόμενο κλάδο της κατασκευής.

Στον νέο σχεδιασμό του προγράμματος οφείλει να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης αλλά κι επανακαθορισμός των κριτηρίων και των προβλεπόμενων δράσεων, ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να μπορέσουν να ενταχθούν και να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει ένα κτίριο με κατάλληλη ενεργειακή συμπεριφορά, απολαμβάνοντας παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου