Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ" ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΔελτίο Τύπου: "Ο Τελευταίος Θάνατος Ενός Αναρχικού"
Μετά από 3 μήνες προετοιμασίας, η στιγμή των παραστάσεων έφτασε. Οι θεατές άρχισαν να γεμίζουν την αίθουσα σιγά σιγά, έως ότου γέμισε ασφυκτικά. Κάποιοι δε χώρεσαν (σας ζητάμε ταπεινά συγνώμη!) και ήρθαν την επόμενη ημέρα. Κάποιοι πάλι έμειναν όρθιοι μέχρι το τέλος της παράστασης (σας ευχαριστούμε πολύ!). Τεχνικοί και ηθοποιοί έλαβαν θέσεις και κάπου εκεί ξεκίνησε η “εκρηκτική” ερμηνευτικά και σκηνικά παράσταση του εξαιρετικού έργου του Ντάριο Φο “Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού”… Ο μυστικός κώδικας σκηνής και πλατείας λειτούργησε άψογα… Πότε με γέλιο, πότε με συγκίνηση, πότε με περισυλλογή και έντονο ενδιαφέρον. Και είναι στιγμές που νοιώσαμε πως η σκηνή ισοπεδώθηκε, πως πήραμε το κοινό από το χέρι και το οδηγήσαμε σε έναν μαγικό κόσμο... Μπροστά στα μάτια του, βρισκόταν ένα αστυνομικό τμήμα, ένας δημόσιος χώρος ψυχρός όσο και τα μεταλλικά του έπιπλα... Οι θεατές έδειχναν να κρυφοκοιτάζουν πίσω από το τεράστιο ανοικτό παράθυρο του τρίτου ορόφου... Οι ανάσες συγχρονίστηκαν στον ίδιο ρυθμό… Άκουγαν… Ένοιωθαν… Βλέπανε μέσα στα μάτια του άλλων, το ρόλο του τρελού, των αστυνομικών, των δημοσιογράφων, την δική τους καθημερινότητα… Χωρίς να μιλάνε… Δεν χρειάζεται, άλλωστε… Αυτή η εκκωφαντική σιωπή τα λέει όλα… Τα μάτια και η ανάσα σας είναι αυτά που μας δίνουν ενέργεια και δύναμη να συνεχίζουμε… Και στις δύο έως τώρα παραστάσεις το καταλάβαμε… Είναι αυτή η αμφίδρομη σχέση… είναι αυτή η μαγεία μιας δυνατής παράστασης… είναι αυτή η μαγεία του θεάτρου… Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές και τη Δασκάλα μας κα Διονυσία Ολιβώτου για το υπέροχο αποτέλεσμα – Επόμενη προγραμματισμένη παράσταση στο Αιτωλικό, στις 14 Απριλίου, ημέρα Τρίτη μετά το Πάσχα. Θα ανακοινωθούν σύντομα και οι παραστάσεις σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Φέτος, η Θεατρική μας Ομάδα, του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» η οποία δημιουργήθηκε το 2008 -μαζί με τη θεατρική παραγωγή του παιδικού τμήματος που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα- συμπληρώνει τις 20 Θεατρικές παραγωγές, σε σύνολο περίπου 80 παραστάσεις. Έχει δηλ. στο ενεργητικό της 20 Θεατρικά Έργα. 20 παραγωγές οι οποίες ανήκουν στον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο «Το Αιτωλικό» και στη Θεατρική του Ομάδα.

"Βγάλε τον Υπουργό απ' την πρίζα" - Καλοκαίρι 2008
"Του Νεκρού Αδερφού" -Χειμώνας 2009
"Γκόλφω" -Καλοκαίρι 2009
"Χοηφόροι" Αισχύλου -Χειμώνας 2010
"Ο Αμλετ στ' αλήθεια λεγόνταν Αμστελ" - Καλοκαίρι 2010
"Φόνισσα" του Αλεξ. Παπαδιαμάντη - Χειμώνας 2011
"Πλούτος" του Αριστοφάνη - Καλοκαίρι 2011
"Δέκα Μικροί Ινδιάνοι" της Αγκάθα Κρίστι - Χειμώνας 2012
"Μήδεια" του Μποστ - Καλοκαίρι 2012
"Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Αλ. Παπαδιαμάντη - Χειμώνας 2012 - Παιδική Σκηνή
"Ο Λεπρέντης" του Μ. Χουρμούζη - Χειμώνας 2013
"Ματίας, ο Πρώτος" της Άλκης Ζέη - Καλοκαίρι 2013 - Παιδική Σκηνή
"Στάχτη στα Μάτια" του Ευγένιου Λαμπίς - Καλοκαίρι 2013
"Τύμπανα, Τρομπέτα και Κόκκινα Κουφέτα" της Άλκης Ζέη - Χειμώνας 2014 - Παιδική Σκηνή
"Ο Κατηγορούμενος" του Τζέφρευ Άρτσερ - Χειμώνας 2014
"Η Τελευταία Μαύρη Γάτα" του Ευγένιου Τριβιζά - Καλοκαίρι 2014 - Εφηβική Σκηνή
"Αχ, Αυτά τα Φαντάσματα" του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο - Καλοκαίρι 2014
"Πρόταση Γάμου" του Άντον Τσέχωφ - Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2014
«Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού» του Ντάριο Φο – Χειμώνας 2015
«Το Όνειρο του Ρο» της Στέλλας Μιχαηλίδου – Άνοιξη 2015

Από το Σεπτέμβριο του 2012 και μετά η ομάδα μας έκανε ένα βήμα παραπάνω. Πέρα από τις παραγωγές θεατρικών έργων, δημιουργήθηκαν Τμήματα Θεατρικής Αγωγής. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα φέτος να λειτουργούν 4 τμήματα Θεατρικής Αγωγής. Δύο παιδικά (Α’ εώς Γ’ Δημοτικού & Δ’ εώς ΣΤ’ Δημοτικού), ένα Εφηβικό και ένα τμήμα Ενηλίκων, το οποίο έχει φτάσει αισίως τα 35 άτομα, τα οποία ανάλογα τον ελεύθερο χρόνο τους και τις υποχρεώσεις τους, συμμετέχουν άλλοτε ως ηθοποιοί και άλλοτε ως τεχνικοί.

Όλα τα παραπάνω δε θα μπορούσαν βέβαια να επιτευχθούν χωρίς την αγάπη σας και την υποστήριξή σας. Σας ευχαριστούμε πάρα λοιπόν πολύ όλους και σας υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια όρεξη και το ίδιο μεράκι να στηρίζουμε το Ερασιτεχνικό Θέατρο στην πόλη μας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε κάποια λόγια του Κάρολου Κουν τα οποία μας αντιπροσωπεύουν:
«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο.
Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε.
Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας,
το κοινό που μας παρακολουθεί
κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς,
ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας".

Η Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού/Πολ. & Μορφ. Συλλόγου «Το Αιτωλικό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου