Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εγκαίνια έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας στο Νεοχώρι, για το « Έπος του 1940».


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Δημοτικό Κατάστημα Νεοχωρίου τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας, που διοργανώνει το Γυμνάσιο Νεοχωρίου και η οποία αναφέρεται στο Έπος του ΄40 και τους πρωταγωνιστές του.
Στο φωτογραφικό υλικό που μπορεί κάποιος επισκέπτης να δει, υπάρχουν ντοκουμέντα από την έναρξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, και από το μέτωπο των πολεμικών συγκρούσεων, στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, στιγμές από την καθημερινότητα των στρατιωτών μας, σπάνιο υλικό από τις επισκέψεις στο Μεσολόγγι, του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ και του Ιωάννη Μεταξά, φωτογραφίες κατοίκων του Νεοχωρίου, του Μεσολογγίου και των Καλυβίων Αγρινίου, που συμμετείχαν κυρίως με το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, στις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ παρουσιάζονται και σπάνιες φωτογραφίες από την Ιταλική κατοχή στην περιοχή Μεσολογγίου.

Στην έκθεση υπάρχουν αναφορές, με πλούσιο υλικό, τόσο για την Εθνική Αντίσταση που δημιούργησε με την ηρωική δράση της σπουδαία ιστορική παρακαταθήκη, όσο και την Γερμανική κατοχή που σημάδεψε για πάντα ανεξίτηλα, την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.
Την επιμέλεια και την αξιολόγηση του ιστορικού φωτογραφικού υλικού της έκθεσης, έχει ο Γιώργος Πανταζόπουλος, ο οποίος προσπάθησε μέσα από τις εικόνες να προβάλλει την ανθρώπινη διάσταση καθώς και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι απλοί άνθρωποι που πήραν μέρος στον πόλεμο.
Στα εγκαίνια μίλησαν ο Διευθυντής του Γυμνασίου Νεοχωρίου, κ.Ηλίας Γουβέλης και ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, κ. Παναγιώτης Κατσούλης, οι οποίοι τόνισαν την σπουδαιότητα ανάδειξης ιστορικών γεγονότων της νεώτερης ιστορίας μας με εκδηλώσεις όπως η έκθεση φωτογραφικού υλικού από τον πόλεμο του 1940, που παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό της περιοχής.
Παρουσίαση κειμένων, ποιημάτων και προβολή οπτικουακουστικού υλικού για το «Έπος του ΄40», έγινε από μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου ενώ θεατρικό μονόπρακτο που αφορούσε τους μικρούς ¨σαλταδόρους¨ που έκλεβαν τρόφιμα και χρήσιμα υλικά από τους κατακτητές, αποδόθηκε θαυμάσια από μαθητές του σχολείου με την επιμέλεια των καθηγητριών Ελένης Αντζουλάτου και Πεπίτας Κονιδάρη.
Παρευρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος κ. Παντελής Καρατσόλης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, μαθητές, γονείς και αρκετοί κάτοικοι του Νεοχωρίου.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό και επισκέψεις σχολείων και τις επόμενες ημέρες, 10-12.30 πμ. & 06-08.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου