Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


ΚΥΡΙΑΚΗ  30-10-2011  ΩΡΕΣ: 7 - 9  &  9 - 11  μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ  31-10-2011  ΩΡΕΣ: 7 - 9  &  9 - 11 μ.μ.
ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ
Animal Kingdom
Δραματική, αστυνομική
Διάρκεια: 112΄
Διανομή: Seven Films
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μισό
Ηθοποιοί: Γκάι Πιρς, Τζάκι Γουίβερ, Μπεν Μέντελσον, Τζόελ Έτζερτον, Λουκ Φορντ Σάλιβαν Στάπλετον, Τζέιμς Φρέσβιλ


Η ιστορία του 17χρονου Τζόσουα Τζέι Κόντι που μετά το θάνατο της μητέρας του, μετακομίζει στην από καιρό αποξενωμένη οικογένειά του. Η οικογένεια με αρχηγό τη γιαγιά του και μέλη τους τρεις γιους της, είναι μια συμμορία της Μελβούρνης και φυσικά , είναι μπλεγμένη για τα καλά σε διάφορες παρανομίες και ο νεαρός Τζόσουα βρίσκεται να παρακολουθεί την μάχη της οικογένειας με την αστυνομία.
Λίγα λόγια για την ταινία
Στο βασίλειο το ζώων βασιλεύει η βία. Γιατί ο ισχυρότερος επικρατεί με την επιβολή της. Σε αυτό, λοιπόν, το βασίλειο υπάρχουν τα ισχυρά και τα αδύναμα όντα. Κάποια από τα δεύτερα βρίσκονται και επιβιώνουν πλάι στην άρχουσα τάξη και αυτό τα κάνει να νοιώθουν ασφάλεια και προστασία. Τους δημιουργείται όμως και η ψευδαίσθηση ότι αποτελούν μέρος της. Έτσι είναι και ο κόσμος των ανθρώπων που όσο χαμηλότερα κατεβαίνει τα επίπεδα ηθικής, τόσο πιο πολύ τείνει να μοιάσει με αυτόν των ζώων. Ο μεν ισχυρότερος θα κερδίσει και θα επιβληθεί με όπλο το φθόνο, το φόνο, την ανομία και τη βία, τα δε απροστάτευτα μέλη, θα επιζητήσουν την αποδοχή του.
Αυτή θα μπορούσε να είναι η λογική ροή των πραγμάτων. Και θα ήταν μία ακόμα θεωρητική διατύπωση της εμφανούς κοινωνικής στρωμάτωσης αν ο Ντέιβι Μισό δεν άλλαζε τους κανόνες της οικοδόμησης. Αν δεν διερευνούσε τη φύση των γεγονότων, την πηγή της εξουσίας, το αβέβαιο της ανατροπής. Πίσω από την εικόνα του κοινώς αποδεκτού, του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου, κρύβεται η φλόγα της προσωπικής και συλλογικής επανάστασης. Η εικόνα του κόσμου έχει στηθεί πάνω σε λεπτές ισορροπίες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί. Ο αθώος λαγός είναι ικανός να σκοτώσει - αποκαθηλώσει το λιοντάρι και να κυριαρχήσει...
Αρχικά αυτοί που ανταγωνίζονται για την εξουσία είναι οι κάθε είδους εγκληματίες, στην παρούσα μία οικογένεια κακοποιών με φιλήσυχο αστικό κοινωνικό προφίλ, και η αστυνομία, εδώ μία ομάδα εγκληματικής καταστολής, που εκμεταλλεύεται και αθέμιτα μέσα για να αναχαιτίσει την ανεξέλεγκτη δράση της άνομης τάξης. Στη διάρκεια όμως της ταινίας, η σεναριακή ανατροπή θέλει θύτες και θύματα να συγκρούονται. Θέλει η ισχύς των δολοφόνων να διακυβεύεται από την αναζήτηση της αλήθειας και της ελευθερίας του αδυνάτου, από τον πόθο να πρυτανεύσει η ειλικρίνεια και το δικαίωμα στην ισότητα των επιλογών. Θέλει οι ομάδες -διότι είναι πολλές- που απηχούν το κάθε επίπεδο στην κοινωνική πυραμίδα να μάχονται μεταξύ τους για την επιβολή, με διαφορετικό σκοπό και διαφορετικά κίνητρα.
Περισσότερα επί της οθόνης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου