Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Λάβαμε και δημοσιεύουμε

                                          ΠΩΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ
                                    Βραβείο NOBEL Οικονομίας
                         Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 2008 ΤΩΝ ΗΠΑ
               Αποσπάσματα προβλέψεων  νομισματικών κρίσεων
                                                                           ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ Π. ΚΑΖΑΝΑ
                                                               Φιλόσοφος, Ποιητής, Οικονομολόγος
          1.«Ορισμένοι από εμάς μπορούμε επίσης να ισχυρισθούμε ότι είχαμε προβλέψει νομισματικές κρίσεις τουλάχιστον ένα έτος πριν ξεσπάσουν. Κανένας όμως, δεν συνειδητοποίησε πόσο σοβαρή θα ήταν η κρίση (2008)», σελ. 116.
2.«Όπως έγραψα εκείνη την εποχή, ακουγόταν ο συριγμός του αέρα, που άρχιζε να διαφεύγει από τη φούσκα», σελ. 200.
3.«Εκείνο που δεν συνειδητοποίησε κανείς μέχρι να επέλθει η καταστροφή ήταν πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των helge funds με σκοπό την εκμετάλλευση ακόμη στενότερων ευκαιριών κέρδους είχε δημιουργήσει ένα είδος μηχανισμού χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης», σελ. 167.
4.«Ουδείς πίστευε ότι μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στον σύγχρονο κόσμο, να όμως που συνέβη και οι συνέπειες ήταν εκπληκτικές», σελ. 168.
5.«Τέλος το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποδείχθηκε πολύ πιο ευάλωτο στις παρενέργειες της πτώσης των μετοχών», σελ. 179.
6.«Η φούσκα του στεγαστικού τομέα ήταν, κατά μια έννοια, πολύ λιγότερο δικαιολογημένη από ό,τι η φούσκα των μετοχών της προηγούμενης δεκαετίας», σελ. 181.
7.«Κάποιοι οικονομολόγοι και ο υποφαινόμενος μα την αλήθεια, προειδοποιούσαν ότι αναπτυσσόταν μια μεγάλη στεγαστική φούσκα και πως όταν θα έσκαγε θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία», σελ. 183.
8.«Όπως και να’χει, οι συνέπειες από το σκάσιμο της φούσκας στη στέγη ήταν χειρότερες από όσο μπορούσε κανείς να διανοηθεί. Γιατί; Διότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε αλλάξει με τρόπους, που ουδείς είχε αντιληφθεί πλήρως», σελ. 185.                                                             Εκδόσεις Καστανιώτη Συμπέρασμα: Η Οικονομική Επιστήμη είναι καθηλωμένη στη Θεωρία περί της Απασχόλησης του άγγλου οικονομολόγου Μαίναρντ Τζων Κέυνες στο 1936, δυστυχώς για την ανθρωπότητα. Και γι’αυτό δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις  πλέον του διεθνοποιημένου κόσμου.  
                                                                                 Γεράσιμος Π.Καζάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου