Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Χρονιά σταυροδρόμι» για το ΕΣΠΑ χαρακτήρισε το 2015 ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015
Δελτίο Τύπου

Χρονιά «σταυροδρόμι» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας το 2015 για το ΕΣΠΑ, αφού ολοκληρώνονται τα έργα της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου και ξεκινούν τα έργα της επόμενης, θέλοντας έτσι να δώσει το καθοριστικό μήνυμα για το πώς θα προχωρήσει η Περιφέρεια, από την πρώτη κιόλας εργάσιμη ημέρα του νέου χρόνου.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η άτυπη διευρυμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Π.Δ.Ε., κατά την οποία υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την τρέχουσα και την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.
«Το ΕΣΠΑ είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μας επιτρέψει να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας, για την ανάπτυξη, να βρεθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που μας έχουν ανάγκη μέσα από τις δράσεις μας για . Βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση και δεν χάνουμε ούτε μια ώρα. Δεν σταματάμε λεπτό μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια με στόχο να άρουμε τις ενδοπεριφερειακές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και να δώσουμε νέα ελπίδα στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Διευθυντές και τα στελέχη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής να μην σταματήσουν στιγμή με στόχο να στείλουν όλοι μαζί ένα κοινό μήνυμα στην κοινωνία: «Το μεγάλο στοίχημα και η πρόκληση για εμάς να αλλάξουμε τα παραγωγικά δεδομένα της περιοχής και το μεγαλύτερο εργαλείο για να το καταφέρουμε αυτό είναι το ΕΣΠΑ.
Το 2015 είναι μια χρονιά – σταυροδρόμι. Συναντάται η Προγραμματική Περίοδος που κλείνει με αυτή που ανοίγει. Το 2015 είναι η χρονιά που θα ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα που είχαν αρχίσει από το 2007 και θα ξεκινήσουν τα νέα της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Επίκεντρο θα είναι η κοινωνική αλληλεγγύη».
Παράλληλα, ο Απ. Κατσιφάρας μίλησε για το όριο πληρωμών στα συγχρηματοδοτούμενα, σημειώνοντας πως «τη χρονιά που έκλεισε, όχι μόνο πιάσαμε το στόχο μας, αλλά για πρώτη φορά αυξήσαμε το όριο των πληρωμών του στα συγχρηματοδοτούμενα κατά 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Και έτσι βγαίνουμε από το 2014 με θετικό πρόσημο, όσον αφορά το ΕΣΠΑ με τα χρήματα που «πέφτουν» στην τοπική οικονομία. Όσα έργα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο ΣΕΣ, αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα μέσα στον Ιανουάριο για να έχουμε καθαρό πεδίο» και κατέληξε: «Εμείς εδώ δεν είμαστε μόνο για τα εύκολα. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε και να δίνουμε λύσεις στα δύσκολα».
Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στα ενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ που θα πρέπει να μεταφερθούν στην νέα Προγραμματική Περίοδο και έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα έργα που είναι σε εξέλιξη, καθώς και για την προετοιμασία που έχει γίνει για το νέο Σ.Ε.Σ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και της Διευθύντριας της Ε.Δ.Α. Αλκ. Σταθοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Λάμπης Αριστειδόπουλος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Π.Δ.Ε. Τρύφωνας Φωτόπουλος, Γενικοί Διευθυντές και στελέχη του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου