Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου από την "Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας"

                                  

                                  ΠΡΟΣ :1. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
                                                      κ. Απόστολο Κατσιφάρα
                                      
                                                                                     2. κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες
                                                     Περιφέρειας  Δυτικής  Ελλάδας
                                                 3.κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
                                                     Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
                    4. Πρόεδρο του Περιφερειακού
                                               Συμβουλίου Π.Δ.Ε κ. Αν. Τογιοπούλου.
                                                                       
                
ΘΕΜΑ « Αντιπλημμυρικά έργα προστασίας στους ποταμούς Εύηνο και Αχελώο Αιτωλοκαρνανίας».

                                                         ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ  

        Δέκα μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την ΠΔΕ πληθαίνουν οι καταγγελίες κατοίκων για την μη λήψη μέτρων από μέρους της ΠΔΕ ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφές του Φεβρουαρίου 2015.

Πιο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο 2015 επλήγησαν οι γέφυρες του Αυλακίου στον π. Αχελώο και η γέφυρα του ΟΣΕ στον Π. Εύηνο . Στο συγκεκριμένο σημείο έχει καταστραφεί το μεσόβαθρο της γέφυρας το οποίο δεν έχει μέχρι σήμερα αποκατασταθεί με κίνδυνο την ολική καταστροφή της σε περίπτωση που θα δεχθεί νέα πίεση από ακραία καιρικά φαινόμενα και πιθανά να κινδυνέψει και η παρακείμενη γέφυρα της Ε.Ο. Αντιρρίου- Ιωαννίνων. Τέλος καταστροφές έγιναν λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και στις παρόχθιες περιοχές των ποταμών αυτών. 

Επίσης εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις σε ορεινούς οικισμούς της Ναυπακτίας (Κλεπά- Αράχωβα κτλ),καθώς επίσης και καταπτώσεις προς Γραμμένη Οξειά –Λεύκα ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση-επικοινωνία του δρόμου Μανδρινής προς Σταυροπήγιο (Άμπλιανη) και Λειβαδάκι .

Συνέπεια των καταστροφών αυτών ήταν να κηρυχθούν δήμοι της ΠΕ Αιτωλοκαρνανίας σεκατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αιτηθεί η ΠΔΕ χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ). 

Για την αίτηση συνδρομής συντάχθηκε Πίνακας Κόστους Ζημιών και Τεχνικά Δελτία Έργων, και ιεραρχήθηκαν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες κατά σειρά προτεραιότητας τα προτεινόμενα από αυτές έργα αποκατάστασης, όσον αφορά στη σημαντικότητα, αλλά και τη συμβατότητα και επιλεξιμότητα.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή περίοδος που ενδείκνυται για εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και λήψης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Επίσης πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι καταστροφές που έπληξαν την περιοχή όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν άμεση σχέση με τις αμμοληψίες που διενεργούνται στου ποταμούς της ΠΕ Αιτ/νιας για την κατασκευή της Ιονίας οδού από την κατασκευάστρια εταιρεία (στον Π. Εύηνο) και απο την λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της ΤΕΡΝΑ στον Π. Αχελώο.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε να ενημερωθεί το Π.Σ. εάν και ποια έργα αποκατάστασης εκτελέσθηκαν και εάν ακολουθήθηκε η ιεράρχηση των αρμόδιων υπηρεσιών όσον αφορά την  αποκατάσταση των υποδομών.

 Επίσης εάν ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΔΕ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις αμμοληψίες που διενεργούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ευήνου καθώς και η νομιμότητα αυτών (θέσεις αμμοληψιών, ποσότητες αμμοληψιών) όπως προκύπτει από τις εκθέσεις αυτοψιών (περιβαλλοντικούς ελέγχους, επιτροπές αστυνόμευσης υδατορεμάτων κτλ).
 Τέλος εάν ελέγχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος στον π. Αχελώο.

Επειδή το Π.Σ. (Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) εξακολουθεί να εκφράζει κατά πλειοψηφία σύμφωνη γνώμη σε ΜΠΕ για την κατασκευή έργων που έχουν άμεση επίπτωση σε ποταμούς (πχ. «μικρά» υδροηλεκτρικά, αμμοληψίες για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων) κατά την άποψή μας θα πρέπει να ενημερωθεί το Π.Σ. για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής ώστε να διασφαλισθεί το Περιβάλλον και η νομιμότητα μέσω των ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών. 

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει και θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων .

Για την Αντίσταση Πολιτών Δυτ. Ελλάδος
 Οι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι  
Βασίλειος  Χατζηλάμπρου
Κωνσταντίνος  Γαβριηλίδης
Ευάγγελος Κατσακούλης
Κωνσταντίνος  Κούστας
Ιωάννης  Κολοβός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου