Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Ομιλία της Μαρίας Τριανταφύλλου για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες


Μαρία Τριανταφύλλου
Βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ
Γραφείο: Λ. Δεληγιώργη 1 και πλ. Μπότσαρη
Τηλ: 26310-29266
Φαξ: 2631029266      
          mtriantaf67@gmail.com
          triantafyllou.vouli@gmail.com
κιν: 6977744393 (συνεργάτης)

27 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Ομιλία της Μαρίας Τριανταφύλλου για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες στην 133η Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (I.P.U.) στη
Γενεύη.

Στην  133η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και στις  εργασίες της Γεωπολιτικής Ομάδας 12+ στην οποία ανήκει η Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2015, παραβρέθηκε αντιπροσωπία του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κεντρικό θέμα της συνέλευσης ήταν «Η οικονομική και ηθική, επιτακτική ανάγκη, για πιο δίκαιη πιο ευφυή και πιο ανθρώπινη μετανάστευση» με  ομιλήτρια από Ελληνικής πλευράς την βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κα Τριανταφύλλου.

Η κα Τριανταφύλλου αφού αναφέρθηκε σε στοιχεία που αφορούν τη μετανάστευση σημείωσε, πως μπροστά στα προσφυγικά κύματα,  η χώρα μας όπως και άλλες νότιοευρωπαϊκές  χώρες, μεταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια από χώρα εξαγωγής σε χώρα υποδοχής μεταναστών:
«Μπροστά στα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων, που εισρέουν στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδόν στο σύνολό τους, περνάνε σταδιακά από την αμηχανία και τη διστακτικότητα στη διαμόρφωση και εφαρμογή αυστηρά περιοριστικών ή και επιθετικών μέτρων και πολιτικών.
Ενώ πρόκειται για ένα ζήτημα παγκόσμιο, με πολλαπλές διαστάσεις δύσκολο και πολύπλοκο, ωστόσο αντιμετωπίστηκε τα τελευταία χρόνια (25 τουλάχιστον) από τους ισχυρούς της γης σχεδόν αποκλειστικά με τη συνταγή της καταστολής, των περιορισμών, των διωγμών, ακόμα και των εγκλημάτων σε βάρος των απελπισμένων.
Στην Ευρώπη ενισχύθηκε το κοινό Ευρωπαϊκό συνοριακό σώμα FRONTEX με περιπολίες και δημιουργία παραρτημάτων σε χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα. Επίσης, ενθαρρύνθηκε η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι άτυπες επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις, προωθήθηκε το ηλεκτρονικό φακέλωμα καθώς και η πολύπλευρη ενίσχυση της συνθήκης Σέγκεν.
Η συνταγή αυτή απέτυχε παταγωδώς. Οι φράχτες, τα εθνικά λιμενικά σώματα, η FRONTEX, ακόμα και η απειλή θανάτου δεν αποτελούν εμπόδιο για όσους αναζητούν την ελπίδα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς και τέλος, τόνισε, πως απαιτείται αλλαγή της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με κύρια κριτήρια την Ευρωπαϊκή συνευθύνη και την αποτροπή φαινομένων υπαμειβόμενης μεταναστευτικής εργασίας:
«Απαιτούνται η κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ και του Συμφώνου Μετανάστευσης, για να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας, την Ελλάδα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που δεν επιθυμούν να παραμείνουν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:


Για  τη μετανάστευση
«Το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη μορφή του και στις σημερινές του διαστάσεις, διεθνώς και στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, δηλαδή με τις  διαδικασίες παγκοσμιοποίησης, όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από την επικυριαρχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Στις  χώρες του  Τρίτου Κόσμου, μετά από αιώνες ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και με τη σημερινή ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών και χωρίς φραγμούς κινήσεις των κεφαλαίων, διαμορφώνονται συνθήκες πολέμου, οικολογικής υποβάθμισης, διατροφικής κρίσης και τεράστιας φτώχειας, με αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα του πληθυσμού τους  να κατευθύνονται σε χώρες του Δυτικού κόσμου.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα προστίθεται ένας νέος πρόσφυγας στο ατελείωτο κύμα των προσφύγων. Όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που παρέχει στοιχεία σε ετήσια βάση, ως το τέλος του 2012, οι πρόσφυγες σ’ όλο τον κόσμο  ξεπερνούσαν τους 45.200.000, ενώ, με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2013,  235.000.000 μετανάστες μετακινούνταν σ’ όλο τον κόσμο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2013, η Σύριοι πρόσφυγες ανέρχονταν ήδη σε 2.300.000. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων, που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες εξαιτίας του πολέμου, εκεί ξεπερνά για πρώτη φορά τα 4.000.000. Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι αυτή η προσφυγική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Μπροστά σε αυτά τα κύματα προσφύγων η Ελλάδα, όπως άλλωστε και άλλες νότιοευρωπαϊκές χώρες, μεταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια από χώρα εξαγωγής σε χώρα υποδοχής μεταναστών.
Μπροστά στα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων, που εισρέουν στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδόν στο σύνολό τους, περνάνε σταδιακά από την αμηχανία και τη διστακτικότητα στη διαμόρφωση και εφαρμογή αυστηρά περιοριστικών ή και επιθετικών μέτρων και πολιτικών.
Ενώ πρόκειται για ένα ζήτημα παγκόσμιο, με πολλαπλές διαστάσεις δύσκολο και πολύπλοκο, ωστόσο αντιμετωπίστηκε τα τελευταία χρόνια (25 τουλάχιστον) από τους ισχυρούς της γης σχεδόν αποκλειστικά με τη συνταγή της καταστολής, των περιορισμών, των διωγμών, ακόμα και των εγκλημάτων σε βάρος των απελπισμένων.
Στην Ευρώπη ενισχύθηκε το κοινό Ευρωπαϊκό συνοριακό σώμα FRONTEX με περιπολίες και δημιουργία παραρτημάτων σε χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα. Επίσης, ενθαρρύνθηκε η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι άτυπες επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις, προωθήθηκε το ηλεκτρονικό φακέλωμα καθώς και η πολύπλευρη ενίσχυση της συνθήκης Σέγκεν.
Η συνταγή αυτή απέτυχε παταγωδώς. Οι φράχτες, τα εθνικά λιμενικά σώματα, η FRONTEX, ακόμα και η απειλή θανάτου δεν αποτελούν εμπόδιο για όσους αναζητούν την ελπίδα.
Δυστυχώς ο δυτικός κόσμος, κύριος υπαίτιος για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αφού με τις στρατιωτικές επεμβάσεις, την «εξαγωγή» δημοκρατίας, δημιουργεί ανέστιους, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως είναι: ανθρωπιστικό, ταξικό και διεθνές. Και φυσικά πανευρωπαϊκός λόγος.
Επειδή τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις εστίες τους γιατί τους καθιστά θύματα πολέμων ή τους στερεί τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης.
Επειδή, οι οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες είναι οι σύγχρονοι κολασμένοι της γης, καμία χώρα δε μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα και κυρίως κανείς δε μπορεί να το λύσει μέσω της ποινικοποίησης και της καταστολής.
Απαιτείται αλλαγή της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με κύρια κριτήρια την Ευρωπαϊκή συνευθύνη και την αποτροπή φαινομένων υπαμειβόμενης μεταναστευτικής εργασίας.
Απαιτούνται η κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ και του Συμφώνου Μετανάστευσης, για να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας, την Ελλάδα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που δεν επιθυμούν να παραμείνουν.
Τέλος, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη διαμόρφωση μιας μεταναστευτικής πολιτικής, που θεωρεί ζήτημα ζωτικής σημασίας και προτεραιότητας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων.
Και η συνεργασία όλων των Ευρωπαϊκών δυνάμεων σε αυτό δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι πολύτιμη».Στη Συνέλευση συμμετείχαν  οι Βουλευτές, κ.κ. Μαρία Τριανταφύλλου (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Αιτωλοακαρνανίας), επικεφαλής, Ιωάννης Καραγιάννης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Ιωαννίνων) και Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (Ν.Δ. Β’ Αθηνών).

Τα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν στις τέσσερις μόνιμες Επιτροπές του Οργανισμού ήταν τα  εξής:

1η Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια:
 Θέμα: «Τρομοκρατία: Η ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση της απειλής της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

2η Μόνιμη Επιτροπή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο
Θέμα: « Συζήτηση για τη διασφάλιση και την προστασία από την καταστροφή και υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας »

3η Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Θέμα: « Συζήτηση για την έγκριση ψηφίσματος για τη Δημοκρατία στην ψηφιακή εποχή και την απειλή της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών»

4η Μόνιμη Επιτροπή θεμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
Θέμα: « Συζήτηση σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) στην επίλυση των διεθνών διαφορών»

           
Παράλληλα με τις εργασίες της Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης διεξήχθη και η Σύνοδος της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Κοινοβουλίων (ASGP), στην οποία έλαβε μέρος ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Αθανασίου.

Το γραφείο τύπου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου